Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meditáció

USA-ban több millió ember meditál. Világszerte, Európában is hatalmas az érdeklődés.

Összpontosítani a légzésre,

(s ezzel együtt lehet, akár mantrát, képet, színt, vagy éppen szavakat is használni, a fókusz megőrzésének az érdekében. pl. Boldogság-Szeretet; Nyugalom-Béke; Om Ah Hung; Szo Ham - Szooooo (belégzéskor) - Haaaaaamm (kilégzéskor); Piros (belégzés) és a kék (kilégzés) szín vizualizálása a légzés útjára irányuló figyelemkor; vagy számolás 1-től-5-ig: belégzés 1-től 5-ig, és így a kilégzés is. De nem muszáj ezeket használni.)

 

A lényeg, hogy a légzésre irányítani a figyelmet. Nyugodtan, lazán, erőfeszítés nélkül a magától történő, a természetes, nyugodt, a teljes hosszúságú be- és kilégzésre irányítani a figyelmet, - koncentrálni, összpontosítani.

Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja.

A meditáció se nem misztikus, se nem vallási, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható. A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer.

A meditáció gyakorlatával boldogabb életet teremthetünk magunknak.

 

 

 

A meditáció módosítja az agy limbikus részét (anyagcsere, szív, légzés, vérnyomás).

Odafigyelő meditáció: avval foglalkozunk, amit éppen csinálunk.

 

A meditáció:

·        Csökkenti a stresszt és a szorongást.

·        Erősíti az egészséget.

·        Általa nagyobb önfegyelemre teszünk szert és

·        energikusabbá válunk.

·        Fejleszti az önbecsülésünket.

·        Fejleszti kapcsolatainkat.

·        Segít megismerni saját magunkat.

·        Új dimenziót nyit bennünk, amit

              önmegvalósulásnak nevezünk.

·        Dinamikusabbá válunk személyes céljaink

              megvalósításában.

·        Tudatosabbá válunk lehetőségeink és értékeink

              tekintetében.

·        Segíti a tanulást, a memória javulásának

              köszönhetően.

·        Látens művészi képességek könnyen kifejlődnek.

·        Kedvező hatással van családi életünkre és a

         társadalommal való
    harmonikus kapcsolatunkra.

Forrás közt: Reader’s Digest

http://www.sahajajoga.hu

 

,,Amikor valaki meditál, úgy veszi észre, hogy több lett az energiája, tisztább az elméje."

 

Az élet igazi művészete a meditációval kezdődik. És meditáció alatt az elme csöndjét, a szív csöndjét értem; azt, hogy eljutsz lényed legbensőbb középpontjába és megtalálod a kincset: saját vajóságodat. És ha megtaláltad, akkor sugárzik belőled a szeretet, sugárzik belőled az élet, a kreativitás. (Osho)

 

 

A meditáció az energia megnyil­vánulása. (Osho)

 

A „meditáció" azt jelenti: csönd, passzi­vitás, nulla erőfeszítés. Ha egyszer az energiád megmozdult, elkezd áramolni benned. Engedj az energia-áramlásnak, és használd arra, hogy még több energia aktivizálódjon. (Osho)

 

A tudatos energia-felvétellel stabilizálhatjuk energetikai egyensúlyunkat, erősíthetjük életenergiánkat, és harmonizálhatjuk a testet, a lelket és a szellemet. Hibás energiagazdálkodás következményei: csökkenő teljesítmény, motivációhiány, kedvetlenség, diszharmónia, gyengeség, korlátozott alkotóképesség, kimerültség, gátoltság, ingerültség, betegség. (Helene Walterskirchen)

Meg kell értened, az energiától függ az életed, a sikereid, a boldogságod - szóval a boldog élet. (Molnár József)

,,Az vagy, amennyi energiád van."

Rendszeres 10-30 percnyi ejtőzés akár 1200 % energia... Pihenés által új energiával feltöltődik. ,,A test egyszerűen nincs felkészülve arra, hogy hosszabb ideig jang állapotban maradjon. Szüksége van jinre. Szüksége van tétlenséggel, pihenéssel töltött időre, esetleg álmodásra. De a nyugati kultúrában a semmittevés lustaságnak tűnik. Mégis, néha ez a legbölcsebb dolog, amit tehetünk. Ha jang akarsz lenni, akkor a legjobban teszed, ha némi időt azzal töltesz, hogy jin vagy” PIHENTETŐ SZÜNETEK BEIKTATÁSA A MINDENNAPI TEVÉKENYSÉGEKBEN 30- 40 PERCENKÉNT EGY KIS SZÜNET, PÁR PERC SEMMITEVÉS, PIHI. Nézd meg, hogy tele vagy e energiával. Ha igen, az jó nagyon. Ha nem, akkor tegyél róla, hogy legyél! Előre legyen energiád, napokra, hetekre, hónapokra – elérheted. Addig pihenj, feküdj, amíg jólesik, amíg bírsz. Csodákat fogsz bevonni evvel a módszerrel az életedbe.


A lezáratlan dolgok, a be nem fejezett cselekedetek, ,,a lelki problémák nagyon sok energiát lekötnek. A rendszeres meditáció során a kötött energiák felszabadulnak, és szabadon tudnak áramlani a szervezetben. A jógi tudatos és kiegyensúlyozott, nincsenek benne elfojtások, melyek lekötnék az energiáit."

 

A meditáció pótolhatatlan energiát ad. (Osho)

 

,,A mindennapi, rendszeres és helyesen végzett meditáció egy plusz energialöketet ad a szervezetnek."

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ae1NA1M1bEY A Meditáció fantasztikus hatásai

 

 

A meditáció azt jelenti, hogy önmagad vagy, a szeretet pedig azt jelenti, hogy megosztod magadat valaki mással. A meditáció adja a kincset, amelyet a szeretet segítségével osztasz meg másokkal. Ez a két legalapvetőbb dolog, minden más lényegtelen. (Osho)

 

 

,,…a meditáló ember társaságában, ha vele vagy, úgy érzed, hogy erőt merítesz belőle. Szívesen találkozol vele csupán azért, hogy a társaságában légy.” (Osho)

 

,,Azt is észre fogod venni, hogy amint egyre meditatívabb leszel, minden gesztusod, lágyabbá és békésebbé válik, finomság költözik beléjük. És ezt nemcsak te fogod észre venni, hanem mások is kezdenek majd felfigyelni rá. …A járásmódod, a beszédmódodat és egész lényedet bizonyos kellem, csend, békesség lengi körül. Az emberek szívesen lesznek veled, mert erőt meríthetnek belőled.” (Osho)

 

 

 

Ha jól meditálunk és a tudat feltételektől nem függő állapotából cselekszünk, nincs vége annak a jónak, amit átadhatunk másoknak. A legvégső bizonyosság megosztása, ha a melegségünket adjuk a lényeknek, mely a legnagyszerűbb ajándék. (Ole Nydahl)

 

 

Ha megtanulunk helyesen meditálni, mindnyájan elérhetjük a megvilágosodást. (Ruocheng Ying)

 

 

                                     Meditáció

Tehát a meditáció lényege, hogy egy kényelmes testhelyzetben, amikor nem zavar minket a saját testünk (sehol nem fáj, feszül, nyom stb.) a légzésünk megnyugtatásával, lassítjuk a szívverésünket és a test belső energetikai folyamatait és elkezdünk elmélyülni önmagunkban, elménkben.

A meditáció második lépése, hogy mikor a test ellazult, a kényelmes testhelyzet felvétele után a légzésünk és szívverésünk, azaz a belső testi folyamataink megnyugszanak, akkor elkezdjük az elmélyedést, azaz a külvilágot is elkezdjük figyelmen kívül hagyni (nem kizárjuk, hanem nem foglalkozunk vele és így lassan megszűnik).

A meditáció harmadik lépése a gondolatok elengedése, melyet több technikával érhetünk el, ami lehet összpontosítás vagy csak a gondolatok megfigyelése, de lényeg, hogy szép lassan elkezdenek eltűnni, azaz nem felbukkanni az elmében.

Ahogy a felszínes gondolataink egyre jobban lecsillapodnak, eltűnnek úgy jelennek meg egyre mélyebb gondolatok, így a meditáció ezen szakaszában nagyon jól meg tudjuk figyelni önmagunkat és nagyon sok felismerést tehetünk önmagunkkal kapcsolatban.

De a meditációnak nem ez a célja, aki itt megáll és elmerül a felismerésekben az nem meditál, csupán megnyílik. A meditáció igazi lényege és célja ezután következik. A mélyről jövő érzéseket, gondolatokat épp úgy nem ragadjuk meg, nem gondolkodunk rajtuk, nem kapaszkodunk beléjük mint a felületesekbe, hanem elengedjük ezeket is és akkor ahogy ezen gondolatok, érzések is elkezdenek eltűnni, marad valami. Valami ami sem ébrenlétben sem alvásban nem nyilvánul meg, amit nem érzünk máskor csak meditációban. Ez a valami amit nevezhetünk léleknek (vagy átmannak), vagy bármi egyébnek, ez az amit a meditáció ezen szakaszában elkezdünk érezni, tapasztalni vagy látni. Ez egy formátlan, súlytalan és megfoghatatlan valami, amiről tudjuk érezzük, hogy mindig ott van, bennünk, velünk.

A meditáció ezen szakaszában egy soha nem érzett nyugalom, boldogság és félelem nélküliség állapotát éljük meg.

A meditáció legfontosabb eredménye ez a tapasztalás, a folyamat, amivel elérhetjük és megtapasztalhatjuk a világot, Istent, a lelkünket vagy bármit ami a hitrendszerünk alapján meghatároz minket.

Ahogy ezt az érzést elérjük és megtapasztaljuk, addig maradunk benne amíg csak tudunk, jól esik és mikor a meditáció végeztével „visszatérünk” az anyagi világba az ébrenlétbe, vagy ahogy az indiaiak mondják a mayába, az álmos káprázatban, úgy már tudni fogjuk, hogy ez az érzés ott van bennünk legbelül, bármikor előhozhatjuk, bármikor megélhetjük de csupán a tudattól, hogy létezik és részünk volt benne, már egy olyan boldogság és erő áraszt el minket amit addig még soha nem éreztünk.

A tudatosság ezen a szinten kezdődik, amikor valaki nem csak megtudja, hogy létezik ilyen állapot és tapasztalás, hanem meg is tapasztalja és innentől fogva ez az élete részévé válik. Minél többször jut el ebbe az állapotba, annál többször tapasztalja és hozza magával az ébrenlétbe, a mindennapi életébe és ha bármi történik vele az ébrenlétben (sőt fejlettebb szinteken már az álmaiban is) kész ezt felidézni és ettől mindig megnyugszik, megtanul elfogadni, elengedni, megélni, tapasztalni és nem szenvedni és nagyon erőssé válik, megszabadul minden félelmétől.

Forrás: Józsa Krisztián (jóga oktató) http://mentalfitnessguru.hu/featured/td_d_slug_29/

 

 

Meditáció – A boldog, sikeres életért, kapcsolatokért

http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek/111-dolog--mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-/111-dolog-mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-15.html

 

 

Meditáció jó hatásai pps (magyar)
http://data.hu/get/8210631/Meditacio_hatasai.pps

 

Meditáció jó hatásai pps (angol)

http://data.hu/get/8211608/Benefits_of_meditation.pps

 

 

,,A meditáció csökkenti a stresszt, és segít a belső béke megteremtésében. Ismert, hogy a meditáció segít az elme lecsendesítésében, növeli a tudatosság és az éberség szintjét, és nem mellesleg jótékonyan hat testi folyamatainkra is. A modern tudomány az elmúlt években fokozatosan feltárta e hatások fizikai hátterét. A Harvard Orvosi Egyetem kutatása szerint a meditáció hat a stressz-szintre, valamint az immunrendszert befolyásoló gének működésére. Amikor a Harvard Egyetem kutatói nagy stresszben élő embereknek receptre jógát és meditációt írtak fel, néhány hét után a gyakorlatoknak sejtszintű hatásuk volt. A sejtekben javult mind a mitokondriális energiatermelés, mind az energiafelhasználás."

 

,,Minden esetben a legnagyobb meditációs tapasztalattal rendelkező szerzetesek agya mutatta a legelemibb változásokat. Ez fontos jel volt arra vonatkozóan, hogy a mentális gyakorlatok elősegítik az agyban az együttérzést és empátiát lehetővé tévő áramkörök bekapcsolását. „Ez a pozitív állapot egy olyan képesség, amely fejleszthető" - mondja Davidson professzor. „Az eredményeink világosan azt mutatják, hogy a meditáció képes tartósan megváltoztatni az agy működését."

 

 

,,Csak ülj, várj és meditálj. Nem kell semmi után sem futnod. Minden eljön hozzád. El tudod ezt hinni? Csak ülj és meditálj, és a lehetetlen is lehetségessé válik.”

 

 

Hogyan tisztíthatjuk meg gondolatainkat, a felgyülemlett negatív érzelmeinket? Ehhez szerencsére nincs szükségünk erőfeszítésre, ellenkezőleg - el kell "csak" lazulni. Mindannyiunknak szükségünk volna arra, hogy naponta egy órára kikapcsolódjunk, ha éppen ahhoz van kedvünk. Erre a szellemi, lelki "utándízelesítésre" létezik egy szép szó: meditáció. A meditáció tulajdonképpen nem más, mint befelé figyelni, s eközben önmonológokkal nem megzavarni saját belső csendünket, hanem a gondolatainknak szabad folyást engedni. Ennek folyamán meglepő módon a legtöbbünknél meglehetősen sok minden kerül felszínre, kezdetben gyakran nem éppen kellemes gondolatok, képek és érzések. Aggodalomra semmi ok: ha egy darabig kitartunk, valami csodálatos történik velünk: a gondolatok, képek és érzések helyre kerülnek. Elvesztik vélt fontosságukat. Belülről mintegy átválogatjuk magunkat. Életünk áttekinthetővé válik. Elégedettnek érezzük magunkat akkor is, ha napunk fárasztó volt.

Forrás: http://www.informed.hu/?article_hid=26911

 

 

http://tancterapia.lapunk.hu/tarhely/tancterapia/dokumentumok/iam_meditacio.pdf

 

 

https://www.facebook.com/eljharmoniaban/photos/a.397673800257951.95974.397110940314237/1085955171429807/?type=3 

 

 

,,A 2007 study by the U.S. government found that nearly 9.4% of U.S. adults (over 20 million) have practiced meditation within the past 12 months, up from 7.6% (more than 15 million people) in 2002."

 

 

 

A meditáció feltölt, és a tudatosság fényes állapotaiba juttat. Kitisztítja az elmét, és felébreszti az intuíciót.

A meditáció örömtelivé és ragyogóvá tesz. A meditáció összekapcsol az univerzum erejével, így képesek leszünk elvégezni mindennapi feladatainkat. A kitartóan végzett meditáció végül megvilágosodáshoz vezet.

Minden egyes meditáció - beleértve a legelső meditációt is - egyre fényesebb tudatállapotba juttat. Minden egyes meditáció közelebb visz a megvilágosodáshoz.

A mindennapos meditációval az elme lecsendesítését gyakoroljuk. A meditáció segít nyugalomba és egyensúlyba kerülni. Ezzel a módszerrel kapcsolatot teremthetünk lényünk halhatatlan részével. A meditációs gyakorlat kezdetén gondolataink lelassításán dolgozunk, majd némi gyakorlás után megtanuljuk teljesen megállítani a gondolatainkat.

A meditációs gyakorlat haladó fokán megtanulunk belépni a meditáció tetőpontjába, a Samadhi nevű állapotba. A Samadhiban a tudat teljesen egyesül a Nirvánával, az élet esszenciájával.

A meditáció gyakorlásának sokféle módja létezik manapság. Általában a test energiaközpontjaira, vagy egy képre összpontosítanak, mantráznak, vagy légző gyakorlatokat végeznek. A módszertől függetlenül mindegyiknek ugyanaz a célja: a gondolatok megállítása. Mikor a gondolataink megállnak, kapcsolatba kerülünk a fény, az erő, a bölcsesség, a tiszta tudatosság világaival. Látni fogod, hogy minden egyes meditáció egyre több tisztaságot és erőt visz az életedbe. A legfontosabb a kitartó gyakorlás és hogy soha ne minősítsük a meditációnkat. Ha az elménk meditáció közben elkalandozik, ne csüggedjünk el, csak finoman irányítsuk vissza a gyakorlatra.

Forrás: http://www.gyongyhaz-kozpont.hu/buddhista/meditacio.html

 

 

 

 

 

A meditációnak az a célja, hogy behatolhassunk a pszichés élet olyan tartományaiba is, amelyek ma még közvetlenül nem megragadhatók a racionális megértés számára. Ezért lényege a gondolkodási aktivitás időleges felfüggesztése, szüneteltetése. A meditáció az önmegismerés egyik legmélyebbre hatoló eszköze.

Az önmegvalósulás után ez a természetes állapot, akár egy fa, növekedni kezd bennünk és a legkülönbözőbb áldásait tapasztalhatjuk meg.

 


A buddhizmusban a meditáció jelentése: erőfeszítés nélkül időzni abban, ami van.

 

Ez az állapot a tudat lenyugtatásán és összpontosításán, vagy a belső energiákkal és fényformákkal való munkán keresztül valósul meg.

 

A leghatásosabb mód: saját buddhatermészetünkkel való állandó azonosulás, s nemcsak a formális meditációk alatt, hanem - a Gyémánt Út tanításai szerint - azokon kívül is.

A meditációnak az a célja, hogy behatolhassunk a pszichés élet olyan tartományaiba is, amelyek ma még közvetlenül nem megragadhatók a racionális megértés számára. Ezért lényege a gondolkodási aktivitás időleges felfüggesztése, szüneteltetése.

Fókuszáljunk teljesen a légzésünkre.

Lélegezzünk teljesen be és ki, mindig az orrunkon keresztül, a hangsúlyt a kilégzésre helyezve.

Hagyjuk, hogy a belégzés megtörténjen magától.

A tudatos légzés tisztítja az érzelmeinket. Ha az előző fázisokban teljesen kiürítettük a testünket, és lecsendesítettük a tudatunkat, akkor képesek leszünk nyugalomban ülni ez alatt a néhány perc alatt.

Forrás közt: http://www.ahimsa.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=35

http://mek.oszk.hu/07100/07172/07172.pdf

 

 

 

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/meditci/a-meditci-100-jtkony-hatsai

http://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/a_meditacio_jotekony_hatasai/20101018000203

http://rejtelyekszigete.com/eletmod/meditacio-hatasa/

 

 

A meditálók boldogabbak.

A gyakor­ló meditálok beszámolóiban gyakori valamiféle észlelésélmények nélküli „boldog" élmény, jó közérzet és tudatállapot.

Tudta-e, hogy azok az emberek, akik mindennap meditálnak sokkal boldogabbak, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, tovább élnek és a közérzetük is jelentősen jobb?

https://www.youtube.com/watch?v=ae1NA1M1bEY

 

A tudósok a világ legboldogabb emberének tartják azt a francia genetikust, aki több évtizede a Dalai Láma követőjeként, segítőjeként a Himalájában él buddhista szerzetesként. A kutatásban a meditáció, az együttérzés és a boldogság összefüggését vizsgálták és azt tapasztalták, hogy a 70 éves Matthieu Ricard agyát meditációs gyakorlata teljesen átalakította. Egészen másképp működik, mint a többi emberé, és boldogabb, mint mindenki más.
Ricard szenvedélyesen terjeszti a világban, hogy a meditáció megváltoztatja az agyműködést, és segít abban, hogy az emberek megtalálják boldogságukat.

Meggyőződése, hogy minél többet meditálunk, annál boldogabbnak érezzük magunkat.
A meditáció művészete megmutatja, hogy ha naponta meditálunk, változtathatunk a saját magunkról és a világról alkotott elképzelésünkön.

Forrás: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Matthieu_Ricard_A_meditacio_muveszete&id=292733&type=22

 

 

beke--meditacio.jpg

 

 

A meditáció az egyik legnagyobb művészet az életben - talán a legnagyobb. (Jiddu Krishnamurti)

 

 

A meditáció az egyik legrendkívülibb dolog, és ha nem tudod mi az, akkor olyan vagy, mint egy vak ember a ragyogó színek, árnyékok és mozgó fények világában. Nem intellektuális ügy, hanem amikor a szív belép a tudatba, a tudat egészen más minőséget vesz fel; akkor tényleg határtalan, nemcsak a gondolkodásban és a helyes cselekvés készségében, hanem abban az érzésben is, hogy végtelen térben élsz, amelyben mindennek része vagy.
A meditáció a szeretet működése. Ez nem az egy vagy a sok szeretete. Olyan, mint a víz, amit bárki ihat bármilyen edényből, akár arany, akár cserépedény az, mert a víz kifogyhatatlan. Ekkor különös dolog történik, amit semmilyen drog vagy önhipnózis nem hozhat létre: mintha a tudat belépne önmagába, először a felszínén át, azután egyre mélyebben, mindaddig, amíg a mélység és magasság értelmét veszíti, és minden mérhető megszűnik. Ebben az állapotban teljes béke van - nem egy elégedettség, a saját kedvtelésedre, hanem olyan béke, aminek rendje, szépsége és intenzitása van. Mindezt el lehet pusztítani, ahogy egy virágot is tönkretehetsz, és mégis, éppen a sebezhetősége miatt elpusztíthatatlan. (Jiddu Krishnamurti)

 

 

,,A meditáció egy olyan energiaáramlás, melyben a lélek egy másik dimenzióba helyeződik át. Energiatesteid feltöltődnek fénnyel, és egy meditációs burok alakul ki a fizikai test körül. Ez a burok az, mi a meditációs ciklus alatt megnyitja a kaput a léleknek abba a dimenzióba, hol feltöltődik, hol információhoz jut, és ahol elengedheti azokat a terheket, mire már nincsen szüksége.” (Pusztai Orsolya)

 

 

http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek/mi-a-meditacio-valojaban-.html

 

 

 

az-eleted.jpg

 

 

 

 

A meditáció az elfogadott információt tapasztalattá változtatja át. Az első szinten az a célja, hogy a tudatot lenyugtassa, és egy helyben tartsa. Teret hoz létre a tapasztaló és annak tapasztalatai között, megadva a lehetőséget a bölcsek számára, hogy az élet komédiáiban választhassanak szerepeket, és elkerülhessék a tragédiákat. Ezt a védelmező távolságot meditációban leggyakrabban a légzésünkre való koncentráláson keresztül érhetjük el, melyet szanszkritül Szamathának, tibetiül pedig Shinének neveznek.

Mindenki, aki képes ezt a tudatállapotot a meditáció laboratóriumi állapotában megtartani, fokozatosan a hétköznapi életben is meg fogja ezt valósítani. (Ole Nydahl)

 

 

 

 

75744cd00e89d8b0b2ed6518d0107717.jpg

 

Peru: Újabb 800 diák gyakorolja a Transzcendentális Meditációt - órán, a tanrend részeként

Mint korábban hírt adtam róla, gyakorlatilag az összes latin-amerikai ország bevezeti a Meditációt az oktatási rendszerébe.

 

,,Ahonnan érdemes lehet példát venni: az egyik baltimore-i általános iskolában meditációs technikákat tanítanak a gyerekeknek. Mondani sem kell, hogy mennyivel jobb a hangulat az iskolában, mint előtte. Nincs többé kiabálás és fenyítés: megtalálták a fegyelmezés tökéletes eszközét."

 

 

12990908_1014182785315568_5529843035514150303_n.jpg

 

 

Amikor valaki meditál, úgy veszi észre, hogy több lett az energiája, tisztább az elméje, de nem érzékeli a tulajdonképpeni folyamatot, amelynek során a Lét átitatja az elme természetét. Az egész folyamat csendes, a tiszta Lét szintjén megy végbe. Bármilyen tapasztalatokat is él át az elme a meditáció folyamán, azok mind csupán a meditáció közegének relatív állapotai. Ezek az állapotok egyre finomodnak, míg végül már semmi sem marad a közegből, és az elme teljesen önmagára marad a tiszta tudat állapotában. (Maharishi Mahesh)

 

 

 

,,…önkéntelenül belecsúszol ebbe a nagyon kellemes üres, harmonikus állapotba. Úgy képzeld ezt el, hogy nincs belső fecsegés, csak a belső béke.

Ha megtapasztalod, vágyakozni fogsz arra, hogy minél többet ebben az állapotban maradj.

Az elméd mennél inkább felszabadul az érzelmi feszültségek, a folyamatos belső fecsegés, annál jobban képes leszel a belső harmóniát megtapasztalni. Egyszer azt veszed észre, hogy hétköznap is ebben a nyugodt tudatállapotban vagy.” http://jikidenreiki.hu/gondolat-ereje/

 

 

 

,,A meditáció segítségével, a belső valóság objektív szemlélésének útján haladva, fokozatosan megszabadulhatunk belső feszültségeinktől, félelmeinktől, így egyre boldogabb és békésebb életet élhetünk.”

 

 

 

,,Az emberek csak az orgazmusban (és mély meditációban) "azonosak" önmagukkal, "azonosak" a partnerükkel, "azonosak" az egész Teremtéssel és "azonosak" Istennel, minden élet univerzális energiájával. Nincs múlt és nincs jövő, csakis a jelen létezik; "az örök itt és most". Szelleme teljesen üressé és ernyedtté válik, és ebből az ürességből keletkezik az új és igaz szeretet, az isteni béke és a megvilágosodott boldogság."

 

 

 

 

Nagyon hasznos, nagyon klassz, nagyon jó meditációk:

 

Meditáció indigókékkel

A meditációt csendben végezzük. A testtartás kényelmes ülőpozíció. Szemek lehunyva. Képzeljük magunk elé egy kicsi indigókék kristályt, amely minden lélegzetünkkel egyre nagyobb és nagyobb lesz, mindaddig, míg eléri egy átlagos szoba nagyságát. Ekkor képzeletben álljunk fel, és sétáljunk körbe, megkeresve a bejáratot, majd lépjünk a kristály belsejébe, ahol minden indigókék, lágy indigókék fény tölti be a teret. Heveredjünk le a párnákra, amelyeket ott találunk, és engedjük, hogy egész testünket átjárja az indigókék szelídség, melegség. Érezzük, ahogy fizikai testünk egyre lazább és békésebb lesz. A kristály felfrissít bennünket és energiával tölt el. Amikor elég frissnek és békésnek érezzük magunkat, köszönjük meg a kristálynak, hogy betöltött minket indigókék erejével, majd sétáljunk ki az ajtón, üljünk le a kristály elé és vizualizáljuk, hogy minden lélegzetvételnél egyre kisebbé, és kisebbé válik a kristály, míg végül teljesen eltűnik. Ekkor mély levegőt véve nyissuk ki szemünket.

Forrás: http://devadr.mindenkilapja.hu/html/18718400/render/meditacio

 

 

 

,,Hogyan működnek a meditációk a buddhaaspektusokon?

Minden buddhista meditáció két szinten keresztül dolgozik.

  • Az egyiket sínének vagy cerimnek nevezik, ami a tudat nyug­tató és megtartó fázisa. A cerim szó szerint azt jelenti, a buddha születésének állapota.
  • Ebből lesz a laktong, ahol a tudatban spontán belső tisztánlátás jelenik meg, a képek visszaverődnek ahhoz hasonlóan, amikor többé nem rázunk egy csésze kávét: min­den visszatükröződik. Ezt dzognmnak is nevezik. Ekkor a buddha és mi eggyé vá­lunk, és elérjük a teljes tökéletességet.

Mi­nél teljesebben azonosulsz a megvilágoso­dással - testet, beszédet, tudatot, vibrációt, megértést, néha a mély légzést és a speciális belső élményeket is használva -, azaz minél több gombot nyomsz be a tudatalattidban, annál jobban megérted igaz természeted.

 

A tudatoddal többféleképpen tudsz dolgoz­ni: például úgy, hogy elkerülöd azt, ami bajt okoz. Ez olyan, mintha befektetésként kezelnéd a dolgokat, például mintha száz forintot feltennél a rulettre.

Többet is fel lehet tenni: az együttérzésedet, a bölcses­ségedet, azt a kívánságot, hogy mások hasz­nára válj - ez már olyan, mintha egymillió forinttal játszanál. Viszont ha nyersz, na­gyon gazdag leszel.

A legmagasabb szinten pedig buddhaként viselkedsz mindaddig, míg azzá nem válsz. Ne azt gondold, hogy te vagy a tested, hanem azt, hogy van egy tested, amit eszközként használhatsz, hogy mások hasznára válj. Ugyanez vonatkozik a beszédedre is. Magadévá teszed azt a szem­léletet, hogy mindenkinek buddhatermé­szete van, minden a legmagasabb szintű örömtől vibrál, és mindent a szeretet tart össze. Ez már olyan, mintha egymilliárd forintot tennél az asztalra — az ebből fakadó gazdagság hazaviteléhez már két teherautó kell.

 

A vadzsrajánában, a Gyémánt Úton, a különböző buddhaformáknál mindannyiunknak fel kell tennünk tétjeinket, mégpedig azt, amiben a legjobbak va­gyunk, amiben a legtöbb erőnk van, le­gyen ez együttérzés, bölcsesség, öröm, védelmező erő vagy bármi más.

 

Ha önma­gunkon, mint fény- és energiaformán me­ditálunk, akkor minden tudatalatti lehe­tőségünk aktivizálódik.

  • Például ha maga­don, mint egy nagy védelmezőn meditálsz, akkor nagyon erőteljessé válsz. Úgy kez­desz viselkedni, mint egy nagy védelmező, az emberek elkezdik érezni az erődet, közeljönnek hozzád, és végül, amikor egy nagy védelmezőre van szükség, beugrasz, és elvégzed a munkát.
  • Aztán gondolhatsz magadra úgy, mint valakire, aki nagyon kedves, és egy idő után, ha szüksége lesz rád az embereknek, cselekedni fogsz.
  • Vagy gondolhatod magad nagyon okosnak, és dolgozhatsz oly módon a tudattal, mint egy nagyon intelligens ember, és egy szép napon mindenki kérdéseket tesz fel neked.

Megnyílnak az ener­giakerekeid, és a visszacsatolás rendszerén keresztül át fogod venni a tulajdonságokat annak segítségével, hogy ezeken a for­mákon meditálsz, fénnyé olvasztod őket, és mantrákat mondasz, mivel ezek energiahidat hoznak létre. Ez nagyon fontos. ... A buddhizmusban is ilyen az azo­nosulás módszere.” (Láma Ole Nydahl)

Forrás: http://mek.oszk.hu/06900/06902/06902.pdf Egy jógi 109 válasza

 

 

 

A karma kagyü vonal alapmeditációja

Érezzük a formátlan levegő áramlását orrunk hegyénél, s hagyjuk, hogy a gondolatok és az érzések jöjjenek-menjenek, anélkül hogy megítélnénk őket.

Felismerjük jelen életünk értékes lehetőségét, hogy egy buddha módszereit használva számtalan lény javára válhatunk.

Emlékezünk arra, hogy minden, ami összetett, mulandó. Egyedül a tudat határtalan, világos tere maradandó, s bizonytalan, mennyi ideig állnak rendelkezésünkre a feltételek, hogy felismerjük ezt. Megértjük az ok és okozat összefüggését. Csak tőlünk függ, hogy mi történik velünk. Korábbi gondolatok, szavak, cselekedetek váltak jelenlegi állapotunkká, s most ültetjük el jövőnk magjait. Végül megnézzük, miért is dolgozunk a tudattal. Egyrészt azért, mert a megvilágosodás a legmagasabb szintű időtlen öröm, másrészt pedig azért, mert nem válhatunk mások hasznára, amíg magunk is zavarodottak és zaklatottak vagyunk.

Ezért most megnyílunk azok felé, akik taníthatnak minket.

Menedék

Minden lény javára menedéket veszünk:

a Buddhában, a tudat teljesen kibontakozott állapotában;

a tanításaiban, melyek ehhez az állapothoz vezetnek;

a szangában;

és legfőképp a Lámában, itt a 16. Karmapában, aki elengedhetetlen gyors fejlődésünkhöz. Ő magában egyesíti az áldást, a módszereket és a védelmet.

Felépítő szakasz

Most előttünk a térből összesűrűsödik a 16. Karmapa aranyló, áttetsző alakja: ragyogó fény- és energiamező. A Fekete Koronát viseli, melynek formája felébreszti a tudat legmélyebb tudatosságát. Arca aranyló és szelíd. Ránk néz, ismer minket, és minden jót kíván nekünk. Két karját szíve előtt keresztezi, kezében dordzsét és csengőt tart, ami azt az állapotot fejezi ki, melyben az együttérzés és a bölcsesség elválaszthatatlan. Meditációs tartásban ül, fény veszi körül.

Karmapa a tér és öröm egysége, minden buddha aktivitása. Lényegisége jelen van függetlenül attól, hogy alakját tisztán érzékeljük vagy sem. Erősen kívánjuk, hogy minden lény javára megvalósíthassuk megvilágosodott tulajdonságait.

Karmapa ismeri kívánságunkat. Elmosolyodik, egyre közelebb jön a téren át, s egy kellemes távolságra előttünk megáll.

"Legdrágább Láma, minden buddha lényege, mutasd meg az erőt, mely eltávolítja a nemtudást és az elhomályosulásokat minden lényből és belőlünk! Ismerjük fel önmagunkban a tudat időtlen fényét!"

Áldás szakasz - Test

Most erős, tiszta fény sugárzik ki Karmapa szemöldökei közül, és homlokunkba árad ugyanazon a ponton. Megtölti fejünket és feloldja az összes zavaró benyomást agyunkban, idegeinkben és érzékszerveinkben. Minden ártó cselekedet oka és nyoma eltűnik, testünk ellazul. Tudatos eszközzé válik, mely másokat védelmez és segít. Addig tartjuk a tiszta fényt, amíg szeretnénk, s közben tapasztaljuk a szótag belső rezgését: OM.

Áldás szakasz - Beszéd

Karmapa torkából ragyogó vörös fénysugár tör elő. Szánkba és torkunkba árad, s minden nehézséget felold beszédünkben. Az ártó, zavaros szavak minden benyomása eltűnik, beszédünk tudatossá válik. Együttérzéssel és bölcsességgel teli erőteljes eszközzé, mely mások javát szolgálja. A vörös fénnyel együtt tartjuk a szótag mély rezgését: AH.

Áldás szakasz - Tudat

Karmapa áttetsző testének szívközpontjából erőteljes kék fény tör elő. Mellkasunk közepébe áramlik, megtölti azt. Minden ártó dolog elhagyja tudatunkat. A zavaró érzelmek és merev elképzelések feloldódnak, tudatunk spontán örömmé válik. Tér és öröm elválaszthatatlan. A mélykék fénnyel együtt vibrál a szótag: HUNG.

Nagy Pecsét-átadás

Most mindhárom fény egyszerre áramlik belénk. A tiszta fény fejünket, a vörös torkunkat, a kék pedig szívközpontunkat tölti meg. így elérjük a Nagy Pecsét lényegi állapotát. Ezután használhatjuk a KARMAPA CSENNO mantrát, melynek jelentése: "minden buddha ereje, hass általunk". Ismételhetjük hangosan vagy magunkban.

 

Karmapa csenno

Beteljesítő szakasz

Előttünk Kannapa aranyló formája és a Fekete Korona szivárványfénnyé olvad. Belénk árad, most mindenhol jelen van, és minden forma eltűnik. Csak tudatosság van, középpont és határok nélkül.

SZÜNET

Minden gondolat és jelenség a tér szabad játéka.

SZÜNET

Cselekvés szakasz

Most környezetünk, ez a világ és az összes világ megjelenik. Minden tökéletes és tiszta. Az atomok örömtől vibrálnak, és a szeretet tartja össze őket. Mindennek értelme van, minden friss és korlátlan lehetőségekkel ragyog. A lények megjelennek közel és távol. Mindannyian női és férfi Buddhák, akár tudják ezt, akár nem. A hangok mantrák, és minden gondolat bölcsesség egyszerűen azért, mert a tudat lehetőségeit fejezi ki.

Érezzük, ahogy testünk összesűrűsödik a térből. Csupa erő és öröm. Lényeges változás történt: azelőtt mi voltunk a testünk, sebezhetők öregség, betegség, halál és veszteségek által, most azonban van egy testünk.

Test és beszéd mások javát szolgáló tudatos eszközök.

Ami valójában vagyunk - és most már tudjuk ezt - az az imént megtapasztalt tiszta tudatosság. Ez jelen volt akkor is, mikor nem volt forma.

Elhatározzuk, hogy ezt a megértést az élet minden helyzetében megtartjuk, és azt kívánjuk, hogy minden jó benyomás, ami megjelent, váljon határtalanná, és vezessen minden lényt az egyetlen tartós örömhöz, a tudat megismeréséhez.

Forrás: http://mek.oszk.hu/05700/05744/html/

 

Forrás és Ajánlott: Láma Ole Nydahl – Ahogy a dolgok vannak – Korszerű bevezetés Buddha tanításaiba

Meditáció fényen és légzésen

Kényelmesen ülünk egy párnán vagy egy széken. Két kézfejünk az ölünkben pihen, a jobb a balon, tenyereink fölfelé néznek, hüvelykujjaink enyhén összeérnek. Hátunkat egyenesen tartjuk, anélkül hogy merevek lennénk, állunkat pedig kissé behúzzuk.

Először lenyugtatjuk a tudatunkat. Érezzük a formátlan levegő ki-beáramlását orrunk hegyénél, és hagyjuk, hogy a gondolatok és hangok jöjjenek-menjenek, anélkül hogy megragadnánk őket.

Most azért fogunk meditálni, hogy megtapasztaljuk a tudatot, és hogy távolságot nyerjünk zavaró érzelmeinktől, mert csak így válhatunk igazán hasznossá mások számára.

Most, mintegy fél méterre az orrunktól áttetsző tiszta fény jelenik meg. Miközben belélegzünk, a fény testünk középvonalán leáramlik. Ahogy lefelé halad, a tiszta fény fokozatosan vörössé válik. Mikor a köldök alatt négyujjnyira néhány pillanatra megáll, már teljesen vörös. Amikor természetesen kilélegzünk, a vörös fény elindul felfelé, és egyre inkább kékké válik. Végül, fél méterre előttünk, az áttetsző kék fény újra tisztává változik, majd újra belélegzünk.

Ahogy természetesen lélegzünk, erőfeszítés nélkül tartjuk ezt a vizualizációt.

Ha nehezünkre esik a színeket látni, akkor egész egyszerűen belélegzésnél gondoljunk a tiszta fényre, amikor a köldök alatt megáll, a vörösre, és a kékre, amikor kilélegzünk.

Kis idő elteltével összpontosíthatunk a légzésünk rezgéseire is. Amikor belélegzünk, halljuk az OM szótagot. Amíg a fényt a köldök alatt tartjuk, halljuk a mély AH-t. Amikor pedig kilélegezünk, halljuk a HUNG rezgését. Addig összpontosítunk minderre, amíg jólesik.

SZÜNET

A meditáció végeztével a világ újra megjelenik, de most friss és új. Azt kívánjuk, hogy minden jó, ami így létrejött, váljon határtalanná, és áradjon ki minden lényhez. Távolítsa el szenvedésüket, és segítse őket az egyeden tartós örömhöz, a tudat természetének megismeréséhez.

 

Szivárványfény-meditáció

Lazán, egyenes háttal ülünk, jobb tenyerünk a balban nyugszik, hüvelykujjaink enyhén összeérnek. Ha nem székben ülünk, a jobb lábszárunkat a balra vagy az elé helyezzük, állunkat kissé behúzzuk.

Először lenyugtatjuk a tudatot. Érezzük a formátlan levegő ki- és beáramlását orrunk hegyénél, és hagyjuk, hogy a gondolatok és hangok jöjjenek-menjenek, anélkül hogy megítélnénk őket.

Azért szeretnénk meditálni, hogy megtapasztaljuk a tudat gazdagságát, és távolságot nyerjünk a zavaró érzelmektől, mert amíg ez nem történik meg, nem tudunk igazán másokon segíteni.

Mellkasunk közepén, a szív szintjén most egy pici szivárványfény jelenik meg. Fokozatosan szétterjed a testünkben, teljesen megtölti azt - eközben felold minden betegséget és akadályt. Amint képesek vagyunk e tudatosságban időzni, testünk lámpaként kezd ragyogni, és a fény szétterjed minden irányban, megtöltve a teret. Mindenhol eloszlatja a lények szenvedését, és a világ jelentőségteljességtől és örömtől ragyog. Mindenki egy tisztaföldön van, tele határtalan lehetőségekkel. Minden önfelszabadító.

Addig sugározzuk ki ezt a fényt, amíg csak természetesnek érezzük.

SZÜNET

Amikor befejezzük a meditációt, a fény visszatér, és a külső világot nyitott térré változtatja. Ez a testünkbe árad, ami ugyancsak felolvad, és most csak a tudatosság marad - forma, középpont és határok nélkül.

SZÜNET

Most, ahogy egy hal ugrik ki a vízből, újra megjelenik egy világ. Minden sugárzik a jelentőségteljességtől, lényegiségét tekintve minden lény tökéletes, testünk és beszédünk pedig eszközök, melyekkel mások javára válhatunk.

Végezetül azt kívánjuk, hogy minden jó, ami így létrejött, váljon határtalanná, és áradjon ki mindenkihez. Távolítsa el a szenvedésüket, és segítse őket az egyeden tartós örömhöz, a tudat természetének megismeréséhez.

http://mek.oszk.hu/05700/05744/html/

http://mantra-om-mantra.blogspot.hu/2010/05/meditacio-fenyen-es-legzesen-meditacio.html

 

 

 

A tudat nyughatatlansága csak nyugalmi helyzetben észlelhető és befolyásolható, és

az uralom ebben a belső csendben valósulhat meg, amit aztán képesek vagyunk

kiterjeszteni valamennyi élet területünkre.

Az ülőmeditáció, az alkalmas helyen, és alkalmas időben,

megfelelő rendszerességgel végzett gyakorlást tesz lehetővé.

 

Minden mozgásban és állandó változásban van a tudatlanság, vágyakozás és

ellenszenv örvényében. Először észlelnünk kell ezt, aztán hagyni, lelassulni, majd az

irányításához szükséges erőket megszerezni, hogy felismerhetővé váljon, hogy a forrása önmagunkban van.

 

A test, a szó és a szellem működésének elcsendesítése, és felajánlása a felébredés, és valamennyi lény megszabadítása érdekében. Ez a megvilágosodás magvának elültetése.

Ennek a szándéknak felidézése és megerősítése a bódhi-csitta, a megvilágosodás csírájának ápolása.

A teljes létünk erre szentelésének gesztusa, a bodhiszattva fogadalom. A fogadalmunk megerősítése az elkülönült én tudat feloldásának biztosítéka.

 

A meditáció időtartama nem meghatározott, de célszerű naponta öt lehetőség biztosítása.

Az első a kora reggeli órákban, az utolsó késő esti időpontban szükséges.

Így egy kedvező tudati alaphangoltságot érünk el, ami biztosítja a tudati éberséget.

 

A meditációs ülést a test teljes átlazításával kezdjük, a fej, a nyak, a vállak, a törzs és a gerincet, kilazítjuk, a csípő, térd és boka izületeket előkészítjük. Az ülésmódnak leginkább a lótusz, és a fél-lótusz ülés alkalmas. Ha ezt valami akadályozza, akkor az egyenes gerinccel, szabályosan végrehajtott ülésmód is megfelelő, szilárd kényelmes ülőhelyen.

 

Az ülőmeditáció testtartása:

Laza, egyenes tartás, a szem negyvenöt-fokos szögben magunk elé tekint, félig -lehunyt szempillával.

A látás a valósághatáron élesítve, kezünk dhyána - tartásban van, a köldök magasságában. A légzés kiegyensúlyozott és lassú, de nincs mesterkélten szabályozva.

Ha bármilyen okból kényelmetlenül érezzük magunkat ebben a testhelyzetben,

akkor lassú mozgással felállunk, és egy meghajlást végzünk. Maradjunk állva addig, míg szükségesnek látjuk.

Nem az a cél, hogy a meditáció helyett saját testiségünk kösse le a tudatunk tevékenységét.

Hosszabb meditációs szakaszok között célszerű sétáló meditáció beiktatása.

 

Meditáció az elemi energiák kiegyensúlyozására.

Ülj szilárdan és kényelmesen, egyenesítsd ki a hátad, a fejed legyen lazán felemelve, szempilláid félig lehunyva. Lazítsd el az arcizmaid egy mosollyal.

Legyen ez szíved mosolya. Részvéttel teli és ragyogó.

Mint az életadó Nap.

Csendesítsd el gondolataid csapongását és egyensúlyozd ki a légzésed.

Tudatosítsd légzésed folyamatát.

Nincs határ, csak átmenetek vannak, mint ha felhők sodródnának az égen.

Minden felmerülő gondolat, része a meditációnak nem pedig akadálya.

Légy békés és megértő a tudatfolyammal szemben, amelyet teremtettél.

Ha a tudat lecsendesül - megadja a lehetőséget a belső tapasztalásra.

Ahogy az óceánnak hullámai, a napnak sugarai vannak, úgy a gondolatok és az érzelmek a tudat saját tündöklései.

Az óceánt hullámai mégsem háborgatják különösebben.

Hozzátartoznak az óceán valódi természetéhez.

Most ott vagyok - a KEDVENC HELYEMEN.

Tisztán és világosan érzékelem a környezetem hatásait:

a szilárd talajt amin ülök, a természet hangjait, a levegőt ami körülvesz,

a boldog békés harmóniát, ami ezen a helyen mindig áthat.

Igen, haza érkeztem, ez az én igazi otthonom.

Figyelmem a kilégzésekre irányítom, érzem ahogy feloldódik a térben.

Éber szelídséggel koncentrálok a testemre.

Látom , ahogy megjelenik körülöttem egy villódzó , aranysárga kocka,

ékszerdobozként körülfogva alakomat.

A FÖLD energiája ez, ami mindig Velem van.

Bármikor felidézhetem erejét.

Most létrehozok magam körül az arany színű kockában egy fénylő, fehér színű gömböt.

Mint ha párából volna, - úgy áramlik körülöttem.

Ez a VÍZ energiája, éltető elemem, az állandóan változó

és befogadó, tiszta energia forrása, békés és csendes pajzsként oltalmaz engem.

Elképzelem, ahogy ennek a fehér színű páragubónak a belsejében,

felizzik egy vörös színű, csúcsán álló piramis.

Pontosan olyan méretű min én.

Nagyszerű érzés átélni benne

az izzó energiák

lobogó játékát.

Ez a TŰZ

elem!

Az izzó energia piramisban megjelenik, egy kékes-zöld színű, fluoreszkáló holdsarló.

Ezen ülök most, mint egy bárkában, élvezve annak csodás ragyogását.

Ez a legnagyszerűbb jármű, ami átvisz az élet viharain.

Ez a LEVEGŐ elem. Finom sugárzása

áthatja minden sejtemet.

 

És végül a holdsarlón létrehozok egy színtelen, tisztán fénylő kristálykagylót

Éppen hozzám és rám illő, finom vibrációjú gyémánt csigahéj.

Ez az ÉTER elem hordozója.

Áthatol mindenen és tartalmaz minden dimenziót.

Ez az én valódi természetem. Itt időzőm most ebben a tiszta térben.

 

Most telve vagyok az öt elem kiegyensúlyozó energia vibrációjával,

lassan kifelé haladva lebontom ezeket.

A belégzésre koncentrálva, mintha visszavonnám a létüket,

oszlanak szét a körülöttem létrehozott alakzatok :

Először a közvetlenül körülvevő gyémánthéj porlik szét rajtam.

Majd a holdsarló foszlik szét csillámló részecskékre.

Ez után a tűz-piramis lobban el.

Majd a páragubó foszlik harmatcseppekre.

Legvégül pedig az aranyló ékszerdoboz tűnik el.

Újra itt vagy ezen a helyen,melyet megszenteltél az energiáid kiegyensúlyozott áramlása által.

Minden csendes és békés akár csak Te, idebent.

Nyisd ki teljesen a szemed - és mosolyogj !

Vidd át ezzel a mosollyal azt a harmóniát, amivel feltöltődtél a külső világba és tapasztald meg, hogy a külső és belső nem különböznek egymástól.

Légy boldog és szabad !

Forrás: http://mahamaitri.mindenkilapja.hu/html/18087594/render/a-kozosseg

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/meditci/leboruls

 

 

A tantrikus meditáció alapleckéjében a tanítvány elméjét egy speciális csakrára irányítja, amely az ő spirituális és pszichikai középpontja.

Ez a pont (az Ista csakra) személytől függő, és a meditációt oktató acarya jelöli ki a beavatáskor. Akkor kell elkezdeni a mantra ismételgetését, amikor elménk erősen erre a pontra koncentrál. Ha az összpontosítás megszakad, a tanítványnak újra vissza kell hoznia elméjét erre a pontra. A dharana egyik formája a koncentrációs pontra való összpontosítás.

 

Létezik azonban egy másik formája is, a tattva dharana (tattva dáráná).

Amikor a tanítvány a csakrákra koncentrál, és a csakrák által irányított speciális hajlamokra. Ez a lecke azért fontos, mert segít a meditálónak uralmat szerezni azon elmebeli hajlandóságok felett, amelyeket az adott csakra irányít és növeli az elme koncentráltságát, amely más meditációs leckéknél is rendkívül fontos.

A tattva dharana csökkenti az ida és pingala energia vezetékek susumna vezetékre gyakorolt nyomását.

Amikor ez a nyomás csökken, akkor a spirituális energia (a Kulakundalinii) szabadabban tud fölfelé áramolni..

 

Ha a dharanát már jól begyakorolta valaki, elkezdheti a dhyana-t (djána).

Ebben a folyamatban elménket először az egyik csakrára koncentráljuk, majd egy folyamatos, töretlen áramlás formájában a Legfelső Tudat felé fordítjuk. Ez a folyamat addig tart, amíg elménk teljesen feloldódik a Legfelső Tudatban.

 

A dhyana segít az elme legfinomabb rétegének tökéletesítésében, és elvezeti gyakorlóját az astaunga jóga végső állapotához, a samadhihoz (szamádi). Azok akik megtapasztalták ezt az állapotot, a rendkívüli boldogság hullámait tapasztalják meg. Forrás és a teljes cikk: http://www.anandamarga.hu/spiritualis1_3a.htm

 

 

Csakra - Szín meditáció. A csakrákra a megfelelő - hozzátartozó szín vizualizálása. – Megfelelő színű kinyíló virág elképzelése a csakránál.

 

 

Meditáció

Mikor ennek nekikezdünk, legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy elménk, mint a verdeső szárnyú pillangó, gondolatvirágról-gondolatvirágra reppen és olykor el is merül egészen színük, illatuk és ízük okozta magával ragadó káprázatban. 

Az elme által vetített képek, és természete szerint végzett elemző, asszociációs tevékenysége nem hagyja a figyelmet a belső világ felé fordulni, s elmerülni a gondolatok zajával fedett békés csendességben.

 

Elsősorban a légzésre hagyatkozhatunk az elmebéli folyamatok elnyugtatásának igyekezete közben.

Mikor a figyelem a légzés folyamára összpontosul, elkezdi kiegyensúlyozottá és folyékonnyá tenni azt a tudatosság.

 

Simán gördülnek egymásba a kilégzések és a belégzések, szüntelenül áramolva, minden feszültségtől menetesen, s táncuk ritmusába olvadva a gondolatok színes képei fakóvá válnak.

 

Ám ebből a tapasztalásból még könnyű kiesni kezdetben… Pusztán a légzés figyelése közben oly könnyen, s gyakran tud megszökni a figyelem, nem köti le eléggé a benne való elmerülés, mert még nem képes abba beleolvadni, s vele teljesen egyé válni.Mantrák

Gyakran eshet ennek felismerésekor a gyakorló abba a hibába, hogy gondolatvirágzásainak akarattal történő elfojtását kísérli meg. A meditáció fontos része az elengedés és a megengedés. A nélkül is érezhető az előzőleg említett próbálkozás eleve elrendelt sikertelensége, hogy ezek értelmét itt bővebben kifejteném. Akaratunk ereje, még inkább táplálja a gondolatok burjánzását, és ha másikkal nem is csak azzal a gondolattal tölti meg tartalmát, hogy igyekszik semmire sem gondolni, legfőképp a gondolásra nem, de attól, hogy elhúzzuk a függönyt a mozivászon előtt, még forog a film, maximum a függönyön keresztül nem tisztán látható. 

Érdemes olyan elfoglaltsággal ajándékozni meg az elmét, ami bizonyos értelemben vett durvább, könnyebben érzékelhető tartalmat jelent, mint a légzés kezdetben nehezen megfogható eszenciája.

Ha az elme gondolni akar, hát gondoljon, de legyen irányított, hogy mire, így szabadságát meghagyva neki érjük el, hogy mégis fegyelmezett működésével utunkat segítse. 

A mantrák tudománya rendkívül mély és bonyolult ismeret.

Vannak melyeket szabályok nélkül, s van melyeket, bizonyos szabályokat az ismétlésének mennyiségére, gyakoriságára, alkalmazásának körülményeire, s a befogadására való felkészültségre vonatkozólag betartva ismételhetünk.

Velük az elme olyan gondolattartalmat kap, ami önön természetét éppúgy elégíti ki, mint amennyire a meditáció elmélyülését segíti.

Ismétlésük, már csak a monotonitás végett is, egyfajta módosult tudatállapotot eredményez, nem beszélve azoknak a folyamatoknak az ébredéséről, amiket vibrációjuk ereje hordoz.  Ismétlésük pontossága összpontosítja a figyelmet, így általuk könnyebben válik az elme egyhegyűvé. 

Források: https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/aum/mantrk-a-meditciban http://www.ahimsa.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=487&Itemid=30 Kupi Regina - jóga tanár http://www.purnam.hu/index.php?p=hamsamantra Regősvölgyi Regina

 

 

„Amikor a gondolatok jönnek, hadd jöjjenek!” – magyarázza Bernstein. „Ne nyomjuk el őket, ne tagadjuk meg, vagy ne próbáljuk irányítani őket.

A TM-el kapcsolatban azt tanítják, hogy a meditációban fellépő gondolatoknak érzelmi gyökerei vannak, ezek kellenek a gyógyuláshoz és az, hogy megjelennek, a gyógyulási folyamat részét képezik.” A stresszek feloldódása természetszerűleg következik be a technika egyszerűsége okán.

„A mantra használata megadja neked, hogy eljuss valahová – legyen meg a mantrához való visszatérés gondolata és így tovább, oda-vissza. Valahányszor gondolkodáson kapod magad [meditáció közben], csak térj vissza a mantrádhoz.” (Gabrielle Bernstein)

 

 

,,A meditációban egyrészt azért is használhatjuk a mantrákat, mert feladatot adnak az elmének, mely könnyen kicsúszik figyelmünk ébersége alól, s máris azon kapjuk magunkat, gondolkodni, tervezni, emlékezni kezdtünk meditációs gyakorlatunkban.

A dzsapa, vagy recitáció alkalmával azonban az elme saját természete szerint cselekedhet, csak éppen irányítottan végzi szokásos tevékenységét. Így szelíden, az ahimsa elve szerint, úgy zabolázzuk meg, hogy nem teszünk rajta erőszakot."

 

Másrészt a meditáció által elért ellazult szellem és a kiegyensúlyozott energia állapot olyan optimális táptalajt biztosít, hogy a pozitív szavak, gondolatok, vizualizációk és érzések energetikailag gazdag talajra hullanak, és ki tudnak csírázni.

 

 

Az univerzum minden vibrálásához tartozik egy szín, és az elme minden tárgyához tartozik egy vibráció és egy szín. Meditáció közben az ember elméjét különféle tárgyak foglalhatják el.

A meditáció végén a meditáló vizualizálja és szimbolikusan felajánlja a legfelső tudatnak azokat a színeket, amelyek a meditációt zavaró tárgyakhoz tartoztak.

Ennek hatására az elme megszabadul ezektől a színektől és tárgyaktól.

Forrás: http://www.anandamarga.hu/spiritualis1_3a.htm

 

 

Először, amikor még csak pár percig vagyunk képesek leülni meditálni, azt vesszük majd észre, hogy az elménk valamelyest zaklatott és zajos.

Ha fokozatosan növeljük a meditáció időtartamát, azt is észrevehetjük, hogy az elménk a meditáció elmélyülésével párhuzamosan inkább lelassul, és nyugodtabbá válik.

Összegezve: a meditáció technikája valójában egyszerű. Üljünk nyugodtan, engedjük a légzésünket egyenletessé, az elménket nyugodttá és csendessé válni. Míg el nem kezdünk meditálni, gyakran nem is vagyunk tudatában, mennyire zajos az elme. Célunk az, hogy a zaj önmagától csendesedjen el.

 

Észre fogjuk venni, hogy más gondolatok is belépnek majd az elménkbe, és tudatosságunk más irányba fordul.

Ha erre kerül sor, engedjük, hogy egyszerűen csak mintegy szemtanúk legyünk, ítélkezéstől mentesen figyeljük meg elménk asszociációját, majd elménket óvatosan vigyük vissza a légzésünk figyelésére.

 

Fontos, hogy e folyamat során ne kezdjünk mentális kötélhúzásba. Ha gondolatok bukkannak fel az elménkben, egyszerűen vegyük őket tudomásul, és elménk figyelmét irányítsuk vissza.

 

Nem segít, ha mentális vitába keveredünk magunkkal, ha dühösek leszünk, vagy elítéljük magunkat amiatt, hogy elterelődik a figyelmünk.

Az ilyen érzelmi reakciók még több energiát emésztenek fel.

Gondolatok továbbra is megjelennek majd, de ha semlegesen viszonyulunk hozzájuk, a legtöbb anélkül szertefoszlik, hogy belső konfliktusba keverednénk magunkkal.

 

Sokan azt hiszik, hogy ha valóban jól megy a meditáció, akkor drámai mentális élményeket kell tapasztalniuk: például látomásokban részesülnek, fényeket, és színeket látnak.

Az egyszerű igazság az, hogy a meditáció fejlődésével a nyugalom és csend érzésének elmélyülését kell tapasztalnunk.

Egyesek lehet, hogy testi érzéseket tapasztalnak. Ezek általában azt jelzik, hogy a testben valahol feszültség rejlik, vagy mentális és érzelmi reakciókról van szó, amelyeket nem szabad összekevernünk a mélyebb szintű tudatállapotokkal.

Ha megfigyeljük milyen típusú élmények foglalkoztatják az elmét, általában véve azt fogjuk találni, hogy a kellemes, boldog érzések ritkán okoznak problémát, ellenben a negatív érzelmek, vagy vágyak oly sok figyelmet követelhetnek, hogy az elménk mással sem akar foglalkozni.

Ha elkezdjük megfigyelni a meditációnak a testünkre, a tudatunkra, és a személyiségünk egészére gyakorolt áldásos hatását, lehet, hogy érdeklődni kezdünk a meditáció rendszerének haladóbb részét képező mélyebb szintű gyakorlatok, technikák iránt.

Ha komolyan, és lelkiismeretesen meditálunk, határozottan, fokozatos változást fogunk észlelni életünk számos területén. Ne adjuk fel türelmetlenségből, vagy lustaságból. Ha gyakorolunk, biztosan fejlődni fogunk. Forrás alapján: http://www.szoham.hu/szoham/

 

 

A testünk és az elménk általában magától képes egy nyugodt, pihent állapotba kerülni, ha nem állunk az útjába, a meditáció ezt teszi lehetővé.

A meditáció segítségével fejlődik a képességünk, hogy jelen legyünk, és biztonságban érezzük magunk még tajtékzó hullámok közepette is.

 

Az elme hangolását relaxációban, kontemplációban és meditációban végezzük.

Ennek hatására olyan pozitív tudattalan folyamatok indulnak el, amelyek szinte "véletlenül" bekövetkeztetik az elvárt eseményt.

 

 

A helyes, jó minőségű meditáció elvezeti gyakorlóját a tudat tiszta, csodás állapotához, a samadhihoz.

Akik megtapasztalják ezt az állapotot, a rendkívüli boldogságot tapasztalják meg.

 

 

Azáltal, hogy hosszú időn keresztül újra és újra belépünk a meditációba, a szamádhi többféle állapotát elérhetjük. Ha elég mély állapotokba lépünk be, szellemünk hozzászokik ahhoz, hogy lássa feloszlani a teremtés álcázó ködfalát. …A lecsendesedett elme nélkül sok belső alkímiai reakció egyszerűen nem megy végbe. A meditáció gyakorlásával és a szamádhiba belépéssel a szellem nagyon sok tekintetben fejlődik. (Tom Kenyon)

 

 

Tenni és szívből akarni. Tartsd a szemed a célon. Legyél befogadó.

 

Teljes hosszúságú, nyugodt be- és kilégzés, odakoncentrálás, lótuszülés vagy kényelmes ülés, lehetőleg egyenes háttal, de nem muszáj pont egyenesen. A helyes LÉGZÉS a lényeg, s a jelen, a koncentráció. A lényeg: Lazán, erőfeszítés nélkül - a figyelmünket a nyugodt (a lenyugodott), lágy, természetes, a magától történő, teljes hosszúságú be- és a kilégzés folyamatára irányítani.

 

 

A megvilágosodás a legnagyobb boldogság, a legmagasabb szintű időtlen öröm, boldogság és szeretet. Nincs semmi kielégítőbb vagy teljesebb, mint a megvilágosodás csodás, boldog állapota. Ürítsd ki magad meditációval, s érd el a tökéletes boldogságot, a megvilágosodást, te is.

A megvilágosodás elérése a cél: mert a megvilágosodás egy olyan mennyei, orgazmusi, teljes, tökéletes, hatalmas boldogság és szeretet, hogy erre vágyik, ide igyekszik mindenki, s azért meditálunk, hogy ezt érezzük, és örökké ebben az állapotban legyünk. Be kell látni, a meditáció mindent visz, mert a legjobb, a legcsodásabb élményt tudja adni, a legnagyobb boldogságot. 

Törekedni kell a megvilágosodásra. Ami gyönyörű érzés, a földi csodás érzések és képek annak a világnak csak a lenyomatai, néha ezekben a lenyomatokban látjuk az ottani világot. A szép, a szerelem, a szeretet ízelítő belőle. Mindig maradj a csodában. A meditáció elhozza a csodát. Meditáció által megtapasztalod a CSODÁT. Higgy, bízz a CSODÁBAN.

Meditáció az út a megvilágosodáshoz.

Meditáció - A légzésre irányítani a figyelmet. A természetes, magától történő, nyugodt, teljes hosszúságú be- és kilégzésre. Nyugodtan, lazán, erőfeszítés nélkül. Folyamatos összpontosítás, koncentráció. Érezzük a formátlan levegő ki és beáramlását. A tudatban felszínre jövő képeket, gondolatok, hagyjuk, hogy jöjjenek-menjenek, anélkül hogy megragadnánk őket, s így eltűnnek. Ezáltal tisztulunk, s egyre jobban és jobban érezzük és megtapasztaljuk a nagyon csodálatos kellemességet, a CSODÁT. Tehát ha meditáció elején, közben részed van gondolatözönben az előfordulhat, de törekedj, hogy a felbukkanó, felmerülő gondolatokat, képeket ne ragadd meg..egyszerűen nincs dolgod velük, jönnek, majd mennek, - ez a tudat tisztulásának jele - ilyenkor az idegrendszerünkben lévő feszültség oldódik fel véletlenszerű gondolatok, képek formájában. S szépen egy idő után lecsillapodik az elme, és fantasztikus élményben lesz részed. Ráadásul e kellemes élmények általi megváltozott ,,kisugárzásod” hatására az életedben egyre több csodás dolgok történik veled, és egyre több pozitív, fantasztikus képességedre derül fény, nyílik meg. Sőt még megtapasztalod a sziddhik-et is.. Érdemes megpróbálni beépíteni a folyamatba, a levegővel együtt be- és kiáramló színek - belégzés (piros), kilégzés (kék) -, mint egy színes levegő útjának a nyugodt, erőfeszítés nélküli belső figyelését. Ha nem jönne egyből a CSODA vagy 20 perc után, kérlek tarts ki, mert 45 perc után már tuti érezni fogod,..benne leszel, megtapasztalod a CSODÁT. A koncentrálás a teljes, természetes, magától történő, nyugodt be- és kilégzésre, lazán a lényeg. Egyre inkább, egyre többször átjárja a lényed ez az állapot, míg végül örökké benne maradsz. Gyakorlás – Megvilágosodtál.

 

(mj)