Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finomságok receptjei

 

http://receptneked.hu/torta-receptek/keksztekercs-torta/

http://www.mindmegette.hu/mogyorokremes-tejszinhabos-palacsintatorta.recept

http://www.mindmegette.hu/pudingos-palacsintatorta.recept

http://blikkruzs.blikk.hu/konyha/nutellas-kenyer-probald-ki-ez-isteni/3b9n2nm

http://aprosef.hu/isteni_sajtos_kiflik

http://aprosef.hu/burgonya_chips_recept_egyszeruen

http://aprosef.hu/citromos_makos_palacsinta_recept

https://ripost.hu/cikk-ez-az-isteni-csokis-palacsinta-lett-a-nyar-kedvence

Soha többé nem fogsz fánkot vásárolni, ha megtanulod ezt a tökéletes és gyors házi receptet! VIDEÓVAL https://ezatutirecept.blogspot.hu/2015/05/soha-tobbe-nem-fogsz-fankot-vasarolni.html

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20150508/fagyi-fagylalt-fagyi-nap-recept

http://aprosef.hu/10_perces_ananaszfagylalt_recept

 

Méteres kalács (nagyon finom)

4 tojássárgáját és 26 dkg cukrot elkeverjük habosra, közben hozzáadunk kanalanként 1 dl olajat, 1 dl meleg vizet, majd lassan szitálva 25 dkg lisztet, amelyhez ¾ csomag sütőport kevertünk. Majd 4 tojás kemény habját. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felébe 2 evőkanál kakaót, 1 evőkanál meleg vizet, 1 evőkanál olajat adunk, a másik felét sárgán hagyjuk.

Őszgerincben sütjük.

Krém: 20dkg vaj, 20 dkg porcukor, ha valaki szereti 4 evőkanál rum, habosra keverni.

        4 dl tej kb. 10 dkg cukor, 1 puncs ízű puding felfőzni.

        Ha kihűl összekeverni a vajjal.

Máz: 7 evőkanál kakaó, 7 evőkanál porcukor, 7 dkg vajat keverni bele, kevés víz - felfőzni.

1 sárga - 1 barna tésztát ragasszunk össze, ferdén vágjuk.

 

 

Csoki fagyi (10 adag)

1 liter tej, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 tojás, 2 tetőzött evőkanál kakaó.

8 dl tejet feltesszük forralni, beleteszünk 20 dkg cukrot és a csomag vaníliás cukrot.

Közben a 2 egész tojás, 3 tojássárgája, 5 dkg cukorral habosra keverünk (hozzáadjuk a 2 dl tejet, majd újra habosra keverjük) és a forrásban lévő tejbe tesszük, habverővel állandóan keverve sűrűre főzzük.

Végül a kakaót forró masszába öntjük, az egészet leszűrjük és fogyasszuk.

 

 

Raffaello

1/5 dl víz, 25 dkg cukor - felfőzni.

25 dkg ráma, 40 dkg tejpor és 15 dkg kókusz felfőzni, 1 órán át a hűtőben pihentetni.

Kisgolyókat formálunk, közepébe mogyorót vagy mandulát teszünk, kókuszba mártogatni.

 

 

Piskóta

5 db tojássárgáját, 30 dkg cukorral és 10 kanál vízzel habosra keverjük, utána 25 dkg lisztet beleszitáljuk, utána a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük.

1 sütőport a lisztbe kellet keverni. (A sütőport mindig a lisztbe keverjük bele.)

 

 

Sajtos

75 dkg liszt, 1 csomag margarin, 1 csomag vaj, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tejfől, 20 dkg sajt a tésztába szórjuk, összegyúrjuk.

Tetejét a tojásfehérjével megkenjük és 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Gerelyeszagattóval szeleteljük.

 

 

Hájas tészta (Hajja-féle, nagyon finom)

70 dkg liszt, 50 dkg háj, 5 dkg cukor, só, 2 tojássárga, kb. 2 és fél dl bor v. víz. (Tojásfehérjével a tetejét óvatosan megkenjük)

A hájat fél óráig hideg vízben ásztatjuk, letöröljük, ledaráljuk. 3 evőkanál ecettel átgyúrjuk, 25 dkg liszttel összekeverjük.

A fent maradt 45 dkg lisztet, cukor, só, tojássárgája és a bor v. vízzel rétestészta keménységű tésztát alaposan hólyagosra dolgozzuk. Kevés pihenés után téglalap alakura nyújtjuk. A hájat szintén és a tészta közepére tesszük, széleit felhajtjuk, pontosan takarja a hájat.

3X hajtogatjuk 15-20 perces időnként. (2x duplán, 1x szimplán.)

 

 

Csúsztatott palacsinta

5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 4 dl tej, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 5 dkg zsír.

A vajat 3 tojássárgáját 5 dkg cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet, valamint 1 csepp sót.

Végül a keményre vert 3 tojásfehérjét.

Palacsintasütőbe zsírt teszünk, amikor forró beleteszünk a tésztát  kb. fél ujjnyi legyen, csak az egyik felét kell megsütni.

Megszórjuk kakaós cukorral, 5-6 darab egymásra, majd a sütőbe sütjük egy kicsit. Pudinggal is finom.

 

 

Lángos

1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 marék cukor, langyos víz. Ebből a masszából lángosokat sütünk ki.

 

 

Fatörzs

Tészta: 6 tojás sárgáját 12 dkg porcukorral jól kikeverjük.

4 dkg kakaót, 1 evőkanál lisztet, 1/2 sütőport kikeverünk és végül a 6 tojás felvert habját. Kisütjük melegen zsírpapirba tekerjük.

Krém: 1 egész tojást, 3 ek. lisztet, 3 dl tejben felfőzünk.

1 rámát 20 dkg porcukorral vaniliáscukorral kikeverünk és a kihűlt főzőkrémmel összekeverjük.

A fehér krém 1/3-át rákenjük a tésztára, a többi krémbe kakaót teszünk, és még egy sort kenünk a tésztára, aztán feltekerni.

 

 

GYÜMÖLCSTORTA

Hozzávalók a 29 cm-es gyümölcstortához:

4 tojás, 18 dkg cukor, 14 dkg liszt, 10 dkg Rama margarin, a forma kikenéséhez egy kiskanál zsír; 1 pudingpor, 0,5 l tej, 2 kanál cukor, gyümölcs, gyümölcskocsonya.

Habbá verjük a tojások fehérjét, majd a tojássárgákat egyen­ként hozzáadva tovább verjük. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, közékeverjük a lisztet, végül a megolvasztott, de nem meleg margarint. A kizsírozott gyümölcstorta-formá­ba öntjük és közepes tűznél aranysárgára sütjük. A kisült tésztát tortatálra borítva kihűtjük.

Közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a — gyümölcshöz illő ízű — pudingot és lan­gyosan a kihűlt tésztára öntjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, majd kirakjuk a meg­tisztított, előre lehűtött gyümölccsel.

Végül leöltjük a gyümölcskocsonyával. A kész tortát díszíthetjük tejszínhabbal.

Gyümölcskocsonyát készíthetünk házilag is gyümölcslé, víz, cukor, étkezési zselatin ízlés szerinti keveréséből. (2 dl folyadékhoz 1 dkg étkezési zselatin szükséges.)

 

 

KEKSZTEKERCS

Hozzávalók: 1/4 kg háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 dl feketekávé és 1 csomag vaníliás cukor. Töltelék: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 kávéskanál kakaó.

A kekszet ladaráljuk és az előírt anyagokkal összegyúrjuk. Porcukorral meghintett pergamenpapírra kitesszük és négyszög alakúra kinyújt­juk.

A töltelékhez való vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk, külsejét, ha ragad, darált dióval meg­szórjuk és a papírra csavarva állni hagyjuk. Ferde szeletekre vágjuk.

 

 

KÉPVISELÖFÁNK

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 egész tojás, 2 dl forró víz, csipet só.

Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csi­pet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc.). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk, tetejüket simára igazítjuk, és a tésztát egy óráig pihentetjük.

Az egyenletes kiszaggatás leggyorsabb módja, ha a tésztát lisztezett deszkán 2 cm-es vastagságúra kisodorjuk, 2 cm-es darabokra felvág­juk, s golyó alakra megformáljuk.

Igen fontos a sütése. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő aj­taját 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél, ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul. Sütés után az alját félig levágjuk, belsejét - ami kevés, hártyaszerű tészta - kiszedjük és az üreget vaníliakrémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meg­hintjük vagy karamellbe mártjuk. A karamellbe mártást azonban töltés előtt végezzük. 20 dkg cukrot világossárgára pirítunk, hozzáöntünk pár csepp ecetet, ami sokáig nyúlósan tartja, és a fánkok tetejét bele­mártjuk. Óvatosan bánjunk vele, mert a forró karamell ujjainkat könnyen megégetheti.

Hozzávalók a vaníliakrémhez: 5 tojás, 6 dl tej, 10 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1/2 rúd vanília vagy egy csomag vaníliás cukor.

A tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett ke­ményre verjük, majd félretesszük. A tej részét forrni tesszük a vaní­liával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főz­zük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelántálba öntjük.

 

Kevert tészták

A kevert tészták készítése olcsó, egyszerű és gyors. Alapanyaguk liszt, cukor, tej vagy más nedvesítő anyag, ezért sütőporral a tésztát Iazítjuk. A sütőport mindig a liszt közé kell vegyíteni, a lisztet szitálva vagy tésztaszűrőn keresztül hintsük az anyagokhoz, ami a tésztát szintén lazábbá teszi. Lehetőleg porcukrot használjunk. Mindig jól bemelegített sütőben, egyenletes középhőmérsékleten süssük, az utolsó 10 perben mérsékelt tűzzel. Sütési idő: 30-40 perc.

 

PISKÓTA

Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 kanál por- vagy kristálycukor, 6 kanál rétes liszt, késhegynyi szódabikarbóna.

A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, mivel a cukor nehezebb Tehát a liszt és a cukor azonos súlyú legyen.

A tortakészítés sorrendje: a sütő megmelegítése, az anyagok kimérése, a tortasütő előkészítése és végül a hozzávalók feldolgozása.

A tortaformát nagyságának megfelelően vékony papírral kibéleljük vagyis a tortaformát ráhelyezzük a papírra, azt körülrajzoljuk és ollóval levágjuk. Ha lábasban sütjük a tortát, akkor is hasonlóképpen készít­ek elő. (6-7 tojásból készült anyagot 3 literes lábasban sütünk.)

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe vagy mély porcelán­éiba, a sárgáját csészébe tesszük. A habot jól felverjük és utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még tovább verjük, amíg fényes és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat amivel szintén még verjük kb. 4-5 percig. (Ajánlatos keverőgéppel verni, gyorsabb, könnyebb a kidolgozása.) Végül lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. A tortasütőbe öntjük, tetejét simára igazítjuk. Egyenletes, középhőmérsékletű tűznél sütjük kb. 30 percig. A nagyobb masszát tovább, 40-50 percig is süthetjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik, próbatűvel megszúrjuk a közepét, s ha az teljesen száraz, a tészta készen van. A kész tészta tapintása rugalmas, a teteje nem horpad be. Amikor az anyagot a sütőbe betesszük, az ne legyen túl forró, mert akkor hamar megég, a torta kemény kérget kap és a belseje nem sül át. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, fehér papírt tegyünk rá és a tű­zőt csendesítsük.

Mikor a tortát kivettük a sütőből, pár percig még szikkadni hagyjuk, azután az oldalát éles, vékony késsel körülvágjuk, gyengén lisztezett deszkára kiborítjuk, és a papírt a tetejéről lehúzzuk. A papíron maradt piskótaréteget lekaparjuk és összegyűjtjük édes morzsának. A tortát hűvös helyiségbe visszük, és csak kihűlés után vágjuk fel.

 

PISKÓTATEKERCS

A piskótatésztához hasonlóan készül, de nem tortaformában, hanem nagyobb tepsiben sütjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Sütés után tiszta konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát - ruha segítségével - többször ki-be göngyöljük. Összegöngyölve hagyjuk kihűlni. Töltésnél óvatosan kinyitjuk, gyümölcsízzel vagy Krémmel megkenjük és újra feltekerjük. Így sohasem reped meg.

 

CSERESZNYÉS LEPÉNY

Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 dkg vaj, 20 dkg cukor, 12 dkg finom mor­zsa, 1/2 kg kimagvalt cseresznye, 1/2 citrom héja.

A tojássárgákat a vajjal és a cukor felével habosra keverjük, a habot jó keményre felverjük, hozzáadjuk a cukor másik felét, azzal is simára verjük.

A morzsát és a habot felváltva adjuk a tojássárgákhoz, végül a megmaradt habbal az egészet könnyedén elkeverjük.

Kizsírozott tep­sibe öntjük és a levétől lecsurgatott cseresznyét a tetejére rakjuk, kissé benyomkodjuk, egyenletes tűznél 25-30 perig sütjük. A tepsiben koc­kákra vágjuk fel, megcukrozzuk és melegen tálaljuk. Készíthetjük eltett cseresznyével is.

 

MEGGYES LEPÉNY

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 egész tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagvalt meggy és hozzá még 10 dkg cukor.

A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével és egyenként hozzáke­verjük a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felverjük habnak a cukor má­sik felével, s ha fényes, hozzáadjuk óvatosan a tojássárgákhoz. Végül lazán elkeverjük a hozzászitált liszttel. Papírral kibélelt tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk, ráhintünk 10 dkg porcukrot, a levétől gyengén ki­nyomkodjuk és a tésztára szórjuk. Mérsékelt tűznél pirosra sütjük.

Amikor elkészült, néhány percig szikkadni hagyjuk a tepsiben. Kockákra szeletei- luk, cukorral meghintjük. Melegen vagy hidegen egyaránt jó.

 

 

Gomba szelet, Magos pogácsa, Prog, Ízletes krumpli, Sült padlizsán tokány, Zöldségkrém leves

GOMBA SZELET– 6 adag

Hozzávalók:

  • 1kg friss gomba
  • 2-3 kanál prézli
  • 1 kanál petrezselyemzöld
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál oivaolaj
  • 1 kanál ételízesítő (opcionális)
  • só ízlés szerint
  • kevés víz
  • gyömbépor (opcionális)

Elkészítési mód: A gombát megmossuk, szárát eltávolítjuk, a gombafejeket megfűszerezzük vegetával, sóval és 10 percig hűvös helyre tesszük. A blenderbe helyezzük  és összekeverjük a hozzávalókat: vizet, olajat, prézlit, apróra vágott petrezselyemzöldet, gyömbérport és az apróra zúzott fokhagymát. Az így nyert szószt edénybe tesszük. A gombafejeket belemártjuk a szószba és egy olajozott tepsire helyezzük, majd 15 percre a sütőbe tesszük. Melegen tálaljuk.

 

MAGOS POGÁCSA – 8 adag

Hozzávalók:

  • 300g teljesőrlésű liszt
  • 300g fehér liszt
  • 3 kanál puliszkaliszt
  • 1 kanál méz
  • 2 kanál lenmag
  • 2 k.napraforgó mag
  • 2 k. tök mag
  • 2 k. szézám mag
  • 2 k. dió
  • 0,5 k. k. só
  • 100g olaj
  • diónagyságú élesztő

Elkészítési mód: Az élesztőt feloldjuk egy csésze meleg vízben, egy kanál mézzel és 4-5k. fehérliszttel. Kelni hagyjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, a megőrölt magokat (a szézámmagok kivételével amelyek egészben maradhatnak) a sót és annyi vizet, hogy megfelelő keménységű tésztát nyerjünk. Ismét kelni hagyjuk, majd vékonyra kiserítjük, olajjal megkenjük és összehajtogatjuk, ismét kinyújtjuk. Az eljárást 3-szor megismételjük. Negyedszer ujjnyi vastagra nyújtjuk és pohárral pogácsákat szaggatunk belőle. 15-20 percet kelesztjük és előmelegített sütőben, olajozott tepsiben 35-40 percet sütjük.

 

PIROG (zöldséggel töltött holdacskák) – 6 adag

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze teljesőrlésü liszt
  • 1,5 csésze fehér liszt
  • 4-5 főtt krumpli
  • 20g élesztő
  • 1 k. k. méz
  • 1 k. k. só
  • 1,5 csésze langyos víz

Elkészítési mód: Az összetevő anyagokból megfelelő keménységű tésztát gyúrunk. 30 percig kelesztjük, majd 3 mm  vastagra kinyújtjuk és egy nagyobb csészével kiszaggatjuk és a következő töltelékkel töltjük.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • fél csésze szójagranulátom
  • 1 csésze főtt és apróra vágott gomba
  • 1 nagy fej apróra vágott hagyma
  • 1gerezd fokhagyma összezúzva
  • fél k.k. majoránna
  • fél k.k. Szegfűszeg
  • 1 k. k. őrölt piros paprika
  • egy k. ételízesítő
  • só ízlés szerint

Töltelék elkészítése: A szóját vegetás vízben 15-20percig áztatjuk. Kiszorítjuk és egy tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a többi anyagot és jól összekeverjük.
Megjegyzés: tölteléknek használhatunk dinsztelt káposztát is.

A holdacskákat miután megtöltöttük, egymásra hajtjuk (félholdakat nyerünk) és jól megnyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki. Megkenjük olajjal, megszórjuk pirospaprikával és szezámmaggal. A holdacskákat olajjal megkent sütőlapba helyezzük és 35-40percig sütjük.

 

ÍZLETES KRUMPLI – 8 adag

Hozzávalók:

  • 16 nagy krumpli
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 100g olaj
  • 150g víz
  • 1k.k. ételízesítő(vegeta)
  • 3k. Petrezselyemzöld
  • 3k. zellerlevél

Elkészítési mód: Felszeleteljük a krumplit, úgy mint a szalmakrumplinak és tepsibe tesszük. Összekeverjük a vizet, olajat, fokhagymát, vegetát és a krumplira öntjük, majd megszórjuk a petrezselyem és zellerlevéllel. A tepsit lealufóliázzuk és a forró sütőbe tesszük. A fóliát a tepsin hagyjuk, míg a krumpli megsül, majd levesszük a tepsiről és addig hagyjuk a sütőben, míg ropogósra sül.

 

SÜLT PADLIZSÁN TOKÁNY – 8 adag

Hozzávalók:

  • 600g sült padlizsán
  • 300g apróra vágott paprika
  • 200g felaprított hagyma
  • 0,5 l. paradicsomlé
  • 100g olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítési mód: Meghámozzuk a padlizsánt és nagyobb kockákra vágjuk. Megdinszteljük kevés vízzel és olajjal a hagymát és a paprikát. Hozzátesszük a padlizsánt és a paradicsomlevet és kb. 15-20 percet főzzük. Ízlés szerint sózzuk, és krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk. Fogyaszthatjuk garnitúraként a drob vagy a vegetáriánus fasírt mellé.

 

ZÖLDSÉGKRÉM LEVES – 8 adag

Hozzávalók:

  • 4 felaprított murok
  • 2 felaprított petrezselyemgyökér
  • 1 felaprított peszternák
  • 1 kisebb felaprított zeller
  • 1 nagy felaprított hagyma
  • 0,5 felaprított paprika
  • 3k. olaj
  • 300g felaprított krumpli
  • 3  l víz
  • petrezselyemzöld
  • 4 szelet barna kenyér
  • vegeta ízlés szerint

Elkészítési mód: Kis vízzel és 3 kanál olajjal megdinszteljük a hagymát, murkot, petrezselyemgyökeret, peszternákot, zellert és a paprikát. Felöntjük a többi vízzel, beletesszük a krumplit és együtt főzzük. A levest leszűrjük, a zöldségeket és a veteményeket blenderrel megtörjük, majd összevegyítjük a levessel. Vegetával és sóval ízesítjük és petrezselyemzölddel díszítjük. A kenyérszeleteket kockára daraboljuk és a sütőbe tesszük, míg ropogós lesz. A kenyérkockákat minden tányérba külön tesszük, amikor a levest tálaljuk.

Forrás: https://herghelia.org/hu/dietoterapia-es-taplalkozas/etelreceptek

 

 

https://erzsebetrosta.hu/vegetarianus-es-halas-etelek/alfasirt-felesegek.html klassz fasírt félék

 

 

Mogyorókrém (házi nutella)

(Egy közepes befőttes üvegre való mennyiséghez)

10 dkg porcukor (barna cukorral még jobb), 10 dkg pirított, pépesre őrölt törökmogyoró (robotgépet vagy turmixgépet használjunk, de mielőtt gépbe tennénk törjük durvára), 10 dkg 70-90 %-os étcsokoládé, 7 dkg vaj, 1 dl cukormentes sűrített tej (a legtöbb nagy élelmiszerboltban kapható fémdobozos, vagy üveges kiszerelésben)

A sűrített tej házilag is elkészíthető. Receptet itt >>

Elkészítése

Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lágy vajat! Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk hozzá a pépessé őrölt mogyorót és a felmelegített sűrített tejet. Keverjük össze alaposan, botmixert is használhatunk, így még finomabb krémállagú lesz a házi  mogyorókrém! Hűtőben tároljuk!

Céklasaláta pirított törökmogyoróval, fetasajttal

Hozzávalók

2 kisebb cékla, maréknyi törökmogyoró, zöld saláta mix (ruccola, frizé, lolo, madársaláta), kb. 5 evőkanál olívaolaj, só, bors, balzsamecet, 5 dkg fetasajt, méz

Elkészítés

A megmosott céklákat tegyük alufóliával bélelt jénai tálra, fűszerezzük, locsoljuk meg olívaolajjal és 2-3 evőkanál vízzel, majd csomagoljuk be az alufóliával. Előmelegített sütőben süssük vajpuhára (nagyjából másfél óra alatt sül meg 180-as hőfokon). A céklát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A törökmogyorót egészben és durvára törve egyaránt felhasználhatjuk, előtte pirítsuk meg. A felkockázott céklát, a morzsolt fetasajtot és a törökmogyorót szórjuk a salátára, végezetül locsoljuk meg mézes balzsamecettel (az öntetet frissen facsart narancslével ízesíthetjük).

Csokis törökmogyoró mousse

A mousse tortakrémként is felhasználható.

Hozzávalók 4 személyre

20 dkg mogyorókrém (házilag is elkészíthető, recept fentebb), 25 dkg mascarpone, 1,5 dl habtejszín, 1 csomag zselatinfix, törökmogyoró a díszítéshez

Elkészítés

A mogyorókrémet keverjük homogénre a mascarponéval. A hideg habtejszínt verjük fel félig, adjuk hozzá a zselatinfixet, majd verjük kemény habbá. A tejszínhabot forgassuk bele a mogyorókrémes masszába, alaposan keverjük össze. A mousse-t adagoljuk kis tálkákba vagy poharakba, s néhány órára tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórjuk meg durvára vágott, pirított törökmogyoróval.

Törökmogyorós teasüti

Hozzávalók

20 dkg liszt, 7 dkg darált törökmogyoró, 20 dkg vaj (margarinnal is jó), 7 dkg porcukor, 1 csipet só

Elkészítése

A lágy vajhoz fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a darált törökmogyorót, a lisztet, majd gyúrjuk össze. Formázás előtt pihentessük a hűtőben. Púpozott teáskanálnyi adagokat csippentsünk ki a tésztából, formázzuk gombóccá, majd sütőpapírral bélelt tepsiben lapítsuk össze. Előmelegített sütőben süssük. Vigyázat, könnyen odakap, 150-es hőfokon, légkeverőn süssük.

A kekszeket megszórhatjuk vaníliás cukorral kevert porcukorral, vagy díszíthetjük csokimázzal is a fotón látható módon. Légmentesen zárható edényben, hűvös helyen hetekig eláll.

Forrás: https://eletszepitok.hu/torokmogyoro-receptek/

 

Süsd ki a szerencsédet!

Hozzávalók:
3 tojásfehérje,
80 g porcukor,
1 csipetnyi só,
45 g olvasztott vaj,
60 g liszt

Elkészítés: verd fel habosra (ne keményre!) a tojásfehérjét, majd óvatosan dolgozd bele a többi hozzávalót. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és tegyél rá egy-egy evőkanálnyi masszát, majd simítsd kb. 8 centi átmérőjű kör alakúra. A kekszeket legalább 5 percig süsd, míg a szélük aranybarna nem lesz. Míg a tészta sül, készíts szerencseüzenetet (pl. „Légy büszke minden nevetőráncra a szemed körül!”). A még meleg kekszek közepébe tedd bele a papírokat, és hajtsd össze a tésztát.

Ha valamilyen helyzetben elbizonytalanodnál – csak vegyél egyet.

Talán épp a saját üzeneted lesz a megoldás kulcsa.

Forrás: https://www.joy.hu/15561_tedd_jobba_az_eleted_33_mentalis_gyakorlat

 

 

http://www.mindmegette.hu/rigo-jancsi-cukrasz-sutemeny-legenda-ciganyprimas-51099?utm_source=nyitoolvasni&utm_medium=link&utm_campaign=megyeiek

A legfinomabb Rigó Jancsi >>> 

„Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm, és olyan édes, mint a te szíved” – mondta a fáma szerint Rigó János, amikor egy pesti cukrászdában átnyújtotta a szerelmének a kérésére készített egyedi süteményt. A különlegességet megalkotó cukrász felismerte a kínálkozó lehetőséget, és egy ügyes marketingfogással Rigó Jancsinak nevezte el a vendégei körében hatalmas sikert arató nyalánkságot.

Rigó Jancsi a leánykéréskor állítólag ezt a finomságot rendelte - egyes források szerint ő maga készítette - hercegnő szerelmének. Chimay hercegnéről egyébként még Jancsival való megismerkedése előtt két ételt is elneveztek, ezek Franciaországban azóta is ismertek (Oeufs a Chimay – gombás töltött tojás és Poularde Chimay - szósszal leöntött töltött csirke).

 

 

A minyon (a francia mignon, azaz kis kedvenc szóból) magyar süteményfajta, amelyet az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Budapesten. A neve még az 1920-as években is kugler volt, ezután terjedt el a franciás név. (A Kugler-cukrászda tulajdonosa már jóval korábban a svájci származású cukrász, Gerbeaud Emil lett.)

,,A mignon francia fogalom, mely kicsit, kicsiségében kedves, bájos, szeretetreméltó jelenséget fejez ki. Az édességkészítő szakmában a régebbi francia édességkészítők általában az apró süteményeket illették a mignon (kicsi) megjelöléssel.

A mignon a nevével ellentétben nem francia, hanem magyar sütemény. A mignon készítését Magyarországra a bevándorolt francia-, német-, svájci cukrászok, illetve a nyugatot megjárt magyar cukrászlegények hozták be. Kugler Henrikről jegyezték fel, hogy ő készítette először Magyarországon a mignonnak nevezett kicsi süteményeket."

 

 

https://www.everydayme.hu/gasztronomia/gyerekek-es-etkezes/cikk/egeszseges-receptek-gyerekeknek

 

 

http://www.tudasfaja.com/gyomberes-mezes-elixir-a-hideg-idokre/

 

 

http://www.almaimotthona.hu/kandirozott-narancshej-keszitese-hazilag.html

 

 

https://www.facebook.com/PUCCmagazin/photos/a.158027437581814.41173.157659134285311/1087028461348369/?type=3 Egy finomság, szép süti kép

https://www.facebook.com/Robertocuki/photos/a.398499993579297.1073741838.199736030122362/1093718424057447/?type=3&theater Oreos torta kép

 

 

http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/pudingos-tejfolos-kocka-2/

 

http://ezatutirecept.blogspot.hu/2015/07/madartej-szelet-az-iz-ami-rabul-ejt.html

 

http://ezatutirecept.blogspot.hu/2015/03/pottyoske.html

 

https://www.facebook.com/izbolygo/posts/936294929761540 kókusztejes puding szilva röszterrel

 

http://ripost.hu/cikk-karacsonyi-gesztenyetorta-dietas-csodadesszert-az-unnepre

 

http://www.mindenegybenblog.hu/nagyi-receptjei/dedike-kedvenc-kremjei-dobos-rigojancsi

 

http://webcukraszda.hu/unnepi-dios/

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=985789064826929&id=100001875331412&pnref=story Csokornyi jó süti

 

https://www.everydayme.hu/gasztronomia/ido-es-penzmegtakaritas/cikk/desszertek-receptek-sutes-nelkul

 

http://olcso-receptek.hu/desszert/kekszes-torta

 

http://noivilag.hu/cikkek/marbre-marvanyos-csokolades-karamellas-kuglof

 

http://eletszepitok.hu/francia-pite-omlos-meggyes-galette

 

http://twice.hu/receptek/tsvetaeva-legfinomabb-orosz-almas-pite-amit-egyenesen-imadni-fogsz

 

http://aprosef.hu/rantott_toltott_palacsinta_recept

 

http://www.almaimotthona.hu/cukor-liszt-sutes-nelkul-5-perces-turotorta-recept.html

 

http://eletszepitok.hu/sult-turotorta-recept A legfinomabb sült túrótorta

 

http://tuparnaeshabvero.cafeblog.hu/2015/05/31/epres-csokitorta-kokusztejszinnel-paleo

 

http://noklapja.nlcafe.hu/konyha/konyha-desszert/2017/03/26/narancsos-csokoladekremes-cupcake-kezdoknek-is-ajanljuk

 

http://napiboldogsag.com/2013/06/18/a-vilag-egyik-legjobb-desszertje-epres-trifle

 

http://www.kifoztuk.hu/receptek/desszertek-edes-es-sos-aprosutemenyek-sorkorcsolyak/item/turos-kokuszgolyo

 

http://hirujsag.hu/turos-kokuszgolyo-gyorsan-elkeszul-igaz-gyorsan-el-is-fogy-d-62789

 

https://www.sutnijo.hu/recept/edes-sutemenyek/aprosutemenyek/23904-kokuszos-kifli

 

https://www.sutnijo.hu/recept/edes-sutemenyek/aprosutemenyek/23897-dios-palcikak

 

https://www.sutnijo.hu/recept/kelt-tesztak/kenyerfelek/23898-csoki-tekercs-gyumolcskenyer-modra

 

https://www.sutnijo.hu/recept/edes-sutemenyek/aprosutemenyek/23896-mogyoros-tojashabos-sutemeny

 

 

https://www.sutnijo.hu/recept/pudingos-desszertek-poharkremek/mousse-ok/9039-mentas-mousse

 

 

https://www.nlcafe.hu/gasztro/20160521/csokitorta-eper-recept

Eszméletlen finom csokitorta eperrel - Meghoztuk a hétvége desszertjét! Egyszerű, de nagyszerű csokitorta, belül isteni piskótával, lekvárral, a tetején nagy adag eperrel és mandulával.

 

 

https://www.mytastehun.com/r/epres-csokitorta-kókusztejszínnel-paleo-39267156.html

 

 

https://www.mytastehun.com/k/epres-csokitorta.html

 

https://www.mytastehun.com/r/epres-rebarbarakrém-mézes-joghurttal-ismerkedés-a-rebarbarával-29239698.html

 

http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2016/08/joghurtos-sargadinnyetorta.html

 

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/torta/joghurttorta

 

http://www.nosalty.hu/recept/feketeribizlis-husito-joghurttorta-ozgerincben

 

http://www.nosalty.hu/recept/joghurttorta-barmilyen-gyumolccsel-elkeszitheto

 

http://www.nosalty.hu/recept/kajszis-joghurttorta

 

http://www.nosalty.hu/recept/malnas-joghurttorta-tejszinesen

 

http://www.nosalty.hu/recept/malnas-csokolades-joghurttorta

 

http://www.mindmegette.hu/mascarpones-barackos-poharkrem.recept

 

http://www.mindmegette.hu/bananos-mogyoros-kocka.recept

 

https://www.facebook.com/olcsoreceptek/videos/1581238878571675/ Krémes, meggyes - Jóság szelet

http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/kremesek/josag-szelet

 

https://ripost.hu/cikk-cukor-nelkul-mennyei-ez-a-csokolades-epres-alomdesszert

 

Ezen az oldalon legfelül is vannak még nagyon finom finomságok

 

Brokkoli
Szakértők szerint a benne található szulforafán serkenti a tesztoszteron termelést, ezzel pedig fokozottan zsírégető hatású.
Ráadásul a C-vitamin szintje is nagyon magas,
ami segít stresszes szituációkban alacsonyan tartani testünkben a kortizolt, ezzel kímélve izmainkat és idegrendszerünket.

Kiváló köret húsok mellé, de tejszínben párolva önmagában is isteni, ha rásütünk egy kis sajtot a tetejére.

Borsó
Egy bögre borsó nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint ugyanennyi spenót!
Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is, ezzel immunrendszered legfőbb támasza lehet.

A megszokott felhasználása mellett a borsót is nyugodtan teheted salátába vagy omlettbe, tojással igazi energiabomba! Forrás és a teljes cikk: http://www.mindmegette.hu/legegeszsegesebb-zoldseg-spenot-brokkoli-articsoka-50522/

 

,,A rántottába keverj kelkáposztát, rukkolát és egy kevés olíva- vagy avokádóolajat, így azonnal megvan a nap első adag zöldsége és egészséges zsiradéka. Ha elfelejtettél zöldségeket keverni az omletthez, egyszerűen a tetejére is szórhatod őket.”

 

,,A legjobb turmixokban nem csak fehérje és szénhidrát van, hanem egészséges zsírsavak is. Tegyél a gyümölcshöz és a tejhez egy kevés avokádó-, lenmag- vagy kókuszolajat, illetve chia-magot, hogy egy kis omega-3 zsírsavhoz is hozzájusson a szervezeted.”

 

http://aprosef.hu/meggymartas_recept

 

https://kuffer.hu/hasznos-trukkok-smoothie-kesziteshez

 

http://www.nosalty.hu/recept/oszibarack-kremleves-tejmentesen

 

http://eznemsemmilehet.blogspot.hu/2016/08/5-trukk-amivel-te-huslevesed-is-olyan.html#.V9l61jNKa-Y.facebook

http://www.tudasfaja.com/sokan-rosszul-csinaljak-igy-fozd-istenire-a-feher-rizst-egyszeru-trukk-amit-ismerned-kell

https://ripost.hu/cikk-nem-hiszed-el-mit-muvel-a-palacsintaval-a-szodabikarbona

http://ripost.hu/cikk-bombasztikus-nyari-ujitas-itt-a-joghurtos-panir joghurtos panír, prézli nélkül

 

 

https://ripost.hu/cikk-meglepetes-a-zsomleben-full-extras-reggeli-rantottabol

 

https://www.facebook.com/toprezepte/videos/692962554215694 FITNESS-Quarkkuchen

 

https://www.facebook.com/JungleTwisted/videos/1117956611576867 Pizza Star

 

https://www.facebook.com/ChefClub.tv/videos/1497124916978783 Petits roulés de pizza à partager pour l'apéro

 

https://www.facebook.com/bonappetitmag/videos/10156269029660367 How to Sandwich-ify Your Thanksgiving Leftovers

 

https://www.facebook.com/events/1779994432015753/permalink/1902800433068485 Oktoberfest Budapest Official

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek,a Briga Burger isteni gyömbéres-fahéjas-kardamomos körte chutney-s finomságával,ami kérhető aszalt szilvás változatban is :-) Termékeik marha-,csirke-,és halpogácsával készülnek...valamint gluténmentes- és vega változatban is! Keressétek Őket rendezvényünkön,a gastro utcában.

 

https://www.facebook.com/ChefClub.tv/videos/1502962436395031 Chou-fleur à croquer! en mode Monsieur ou Madame, au choix

 

http://www.mindmegette.hu/csirkemell-edesburgonya-es-krumplipurevel.recept Csirkemell édesburgonyával és krumplipürével

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=KtTG1uFk0g8 Rozmaringos csirkemell, édesburgonyapürével


http://www.mindmegette.hu/kacsamell-kaposztas-kolessel.recept https://www.youtube.com/watch?v=ztg4kGbam_8 Kacsamell káposztás kölessel

 

http://www.mindmegette.hu/kategoria/jelleg/szarnyasetelek

 

http://aprosef.hu/sajtbundaban_sult_csirkecomb_recept

 

https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/1779793032273338 Parmezános csirke-plüss fokhagymás kenyér Teljes recept: http://bzfd.it/2a52Xc2

 

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/foetelek/5-uj-es-izgalmas-csirkerecept-a-teli-honapokra/127753 5 új és izgalmas csirkerecept a téli hónapokra

 

https://www.facebook.com/receptvideok1/videos/1145216995603706/?pnref=story Kínai szezámmagos csirke

 

https://www.facebook.com/ChefClub.tv/videos/1445227292168546/ Finomság tálban sütve