Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség - Betegség ellen 16

2018.03.15

25 gyógyító étel

Kiválasztottuk ezt a 25 élelmiszert, amivel – ha rendszeresen beilleszted azokat a napi menübe – tovább megőrizheted egészségedet. És ami a legjobb, a csokoládé is köztük van!

Megkérdőjelezhetetlen tények,

hogy vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, illetve az omega-3 zsírsavban dús étrend hosszú távon jót tesz az egészségnek. Valójában ez a kulcsszó!

Ha az alábbiakban felsorolt élelmiszereket rendszeresen beilleszted étrendedbe, sokat tehetsz jó közérzeted megőrzése érdekében.

Brokkoli

Szakértők szerint a benne található szulforafán serkenti a tesztoszteron termelést, ezzel pedig fokozottan zsírégető hatású.

Ráadásul a C-vitamin szintje is nagyon magas,

ami segít stresszes szituációkban alacsonyan tartani testünkben a kortizolt, ezzel kímélve izmainkat és idegrendszerünket. Mindemellett folsav, magnézium, látásjavító A- és véralvadást segítő K-vitamin is van benne..

Ez a növény valóban gyógyszernek minősül. Kutatások bizonyítják. Csodás hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy négyszer több C-vitamint, ötször több kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint közeli rokona, a karfiol.

Valóban csodákra képes? Mindenképpen. Fogyassz belőle minél többet! Kiváló köret húsok mellé, de tejszínben párolva önmagában is isteni, ha rásütünk egy kis sajtot a tetejére.

Banán

Igazi energiabomba, magas cukor- és szénhidráttartalma miatt az egyik legtáplálóbb gyümölcs.

Edzés mellé kiváló,

a benne lévő kálium segíti az izmok gyors fejlődését és regenerálódását.

Tökéletes reggeli, ha komoly kihívásokkal kell szembenéznünk a nap folyamán.

Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatású, és megóvja az idegrendszer egészségét,

fogyasztása továbbá a szellemi teljesítmény szinten tartásához is elengedhetetlen. Magnézium- és káliumtartalma miatt a vérnyomást is szabályozza.

 

A benne lévő kálium és B-vitaminok segítik a nemi hormonok termelését.

A banán bufotenin alkaloidot tartalmaz, elsősorban a héjhoz közeli részekben.

Ez az alkaloid befolyásolja az agy ingerületátvivőinek egyensúlyát, ezáltal növeli jókedvünket és önbizalmunkat. A gyenge libidó gyakran összefügg a pszichikai állapottal, ezért azoknak, akik önértékelési zavarban szenvednek, gyakran kell(ene) banánt fogyasztaniuk. Magas a béta-karotin és C-vitamin tartalma. http://napidoktor.hu/huncut/8-vagykelto-gyumolcs-es-zoldseg/

(Szárított) paradicsom

Egy bögre a szárított változatból 6 gramm tápláló proteint juttat a szervezetedbe.

Plusz 7 grammnyi rostot és a napi kálium szükségleted háromnegyedét, ami elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez és szöveteid regenerációjához. A paradicsom piros színét a likopin nevű antioxidánstól kapja, ami egyes kutatások szerint csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire gazdag A- és K-vitaminban. Fogyaszd önmagában, add a salátádhoz, vagy egyszerűen tedd a pizzád tetejére!

Borsó

Egy bögre borsó nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint ugyanennyi spenót!

Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is, ezzel immunrendszered legfőbb támasza lehet.

Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, így nem véletlen, hogy egyben a legnépszerűbbek egyike is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, közöttük B-vitamint, melynek megfelelő bevitele elengedhetetlen az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A vitamin alacsony szintje ugyanis szoros összefüggésben áll a rossz hangulat kialakulásával, valamint a kimerültséggel. Kiváló természetes B-vitamin-forrás a máj, a zöldborsó, a lencse, a banán, a gabona.

A magnézium nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez, valamint fontos szerepet játszik az egészséges idegműködés helyreállításában és fenntartásában. Fogyassz zöldborsót, lencse vagy szóját - mindegyikük gazdag magnéziumforrás.

A réz szerepet játszik a vas lebontásában és az agyműködésben. Hiánya vérszegénységet okoz, mely a szervek elégtelen oxigénszállításával jár együtt.

A rézhiány az immunválaszt is rontja, és változásokat idéz elő az agy bizonyos kémiai receptoraiban, továbbá csökkenti a neurotranszmitterek – ingerület-átvivő kémiai anyagok – szintjét.

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a vegyület, ám tested nem tudja előállítani. Épp ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással bejuttasd a szervezetedbeA marhamáj, a csokoládé, a különféle belsőségek, a rákfélék, valamint a száraz hüvelyesek kiváló rézforrások.

A megszokott felhasználása mellett a borsót is nyugodtan teheted salátába vagy omlettbe, tojással igazi energiabomba!

Forrás és a teljes cikk: http://www.mindmegette.hu/legegeszsegesebb-zoldseg-spenot-brokkoli-articsoka-50522/

 

 

Articsóka

A ghrelin hormont hibáztasd, ha éhesnek érzed magad. Szerencsére visszaszorítja a tested a termelést, ha tele a hasad, így nem is kérdés, hogy rostban és proteinben gazdag ételekkel érdemes megszűntetni az „éhen halok” érzést.

Az articsóka abszolút nyertes mindkét kategóriában: kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a kelkáposzta, valamint az egyik legmagasabb proteintartalmú zöldség. Párolás után fogyaszd salátaként egy kis kecskesajttal és szárított paradicsommal, vagy tedd egészségesebbé vele a pizzád és a melegszendvicsedet.

Spenót

Bámulatos tulajdonságokkal rendelkezik: Popeye kedvence nem csak proteinben gazdag, de A- és C-vitaminban, antioxidánsokban és szívbarát folsavban is, valamint vasat, Q10 koenzimet tartalmaz, ráadásul csak igen kevés kalória van benne.

Amerikai kutatások kimutatták, hogy a gyakori spenótfogyasztás hozzásegít a könnyebb és gyorsabb tanuláshoz is.

Egy bögre ebből a csodaételből ugyanannyi proteint tartalmaz, mint egy főtt tojás – viszont csak fele annyi kalória!

Fogyaszd párolva, így megőrzöd a vitaminokat, ráadásul könnyebben nyeri ki szervezeted a spenótban található kalciumot.

Párolás után dobj rá egy kis paprikát, fokhagymát, olívaolajat, és facsarj rá egy kis citromot is, vagy egyszerűen tegyél egy maroknyi spenótot a levesbe, az omlettbe, a tésztába, esetleg a többi párolt zöldség mellé.

Paprika

Biztos hallottál már arról, hogy a csípős paprikák felgyorsítják az anyagcserét, így több kalóriát égetnek el, de tudtad, hogy a gyengédebb fajtáknál is érvényesül ez a hatás?

Ez a dihidrokapsziát nevű vegyületnek és a C-vitaminnak köszönhető, így a kaliforniai vagy a sima zöldpaprika segítségével is megszabadulhatsz a felesleges kilóktól.

Ráadásul egy bögrényi a napi C-vitamin szükségleted háromszorosát tartalmazza, ezzel a zöldséggel tehát sikeresen védekezhetsz az influenza vagy a tavaszi fáradtság ellen.

Hagyma

A hagyma szívünk és érrendszerünk egyik legnagyobb hőse, ami különösen fontos, ha intenzíven edzünk.

Gazdag kvercetinben, ami segíti a vérkeringést, aktivál egy glükózszintet szabályozó proteint, elégeti a zsírsejteket, valamint megakadályozza az újak kialakulását.

Ez a zöldség még a koleszterinszintet is csökkenti, így megvédi az artériákat, és megfelelő szinten tartja a vérnyomást. A legjobb, hogy mindenbe becsempészhető: levesekbe, tésztákba, szendvicsekbe, salátába, omlettekbe, vagy akár a rizshez is adhatunk egy kicsit.

Forrás és a teljes cikk: http://www.mindmegette.hu/legegeszsegesebb-zoldseg-spenot-brokkoli-articsoka-50522/

 

Bab

Akár a szárazbab, akár a friss zöldbab jót tesz a szívnek, ugyanis koleszterincsökkentő rostokat, káliumot és B-vitamint tartalmaz.

Emellett rengeteg alacsony zsírtartalmú fehérje található benne.

Vörös áfonya

A brokkolinál ötször több antioxidánst tartalmaz.

Már tudományos kutatások is igazolják, az ebben a gyümölcsben lévő gyógyító anyagok úgy működnek, mint a probiotikumok: segítik megelőzni a fekélyeket, a vesekövet és a fogszuvasodást. Emellett csökkenthetik a szívroham és a daganatos megbetegedések előfordulásának esélyét.

Zab

Kitűnő segítség lehet a szívbetegségek megelőzésében, ugyanis antioxidánsokat és olyan vízben oldodó rostokat tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet.

Ha reggelire zabkását fogyaszt, sokáig nem éhezik meg újra, mert az stabilizálja a vércukorszintet.

Ebből adódóan a cukorbetegség megelőzésében is szerepet kaphat. Tartalmaz még szelént, amely rákellenes ásványi anyagként ismert.

Pulykamell

Rengeteg fehérjét tartalmaz, és még a csirkehúsnál is kevesebb zsír van benne. Mindemellett található benne B-vitamin, cink, szelén és vas.

Csokoládé

Állításaik szerint az édességben lévő kakaó olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a vérkeringést, illetve csökkentik a vérrögök kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a csoki csak akkor számíthat egészséges ételnek, ha mértékkel fogyasztják. Ráadásul kizárólag az étcsokoládé hasznos – minimum 75% kakaótartalommal.

A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásával energiával látod el az agyad. Ráadásul a kakaó segítségével növelheted szervezeted boldogsághormon-termelését is, ezáltal jóval kiegyensúlyozottabbá válhatsz. https://femina.hu/egeszseg/agyporgeto_taplalekok/

A csoki rosszkedvűző hatását számtalan tudományos kísérlettel alátámasztották már a szakértők. Fogyasztásával serkentheted szervezet endorfintermelését. Ezt a vegyületet a köznyelvben boldogsághormonként is szokták említeni, hiszen a hangulatért felel.

Forrás: https://www.astronet.hu/test-es-lelek/egeszseges-etelek/6-gyogyito-etel-103969/

 

Mandula

A mandulában sok a B1-vitamin, a folsav, a B2-vitamin, a B6, az E-vitamin, a P-vitamin és a foszfor. A mandulát E-vitamin tartalma miatt fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

Gazdag ásványi anyagokban: rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz.

Nyomelemek közül a a vas, mangán, cink  tartalma kiemelkedő, de rezet is tartalmaz. Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást. Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén. Remek rézforrás, ami által elősegíti az oxigén szállítását.

A magnézium tartalom miatt erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kalcium-kálium egyensúlyát. Jó hatású az idegrendszerre. Ugyanakkor a téli depresszió, idegesség, feszültség okozta tünetek ellen is hatásos.

Omega zsírsavat tartalmaz.

A mandula kálium tartalma miatt kifejezetten ajánlott a téli depresszió és a fáradtság tüneteinek megszüntetésére. De ha stresszesebb időszak köszönt be az életünkbe, akkor is érdemes több mandulát fogyasztani, mivel stresszoldó hatással is rendelkezik.

Javítja az emlékezőképességet. Serkenti az agy működését.

Kiváló fehérjepótló. A mandulában lévő fehérje összetétele szempontjából az anyatejéhez hasonló: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír.

Magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. A polifenolok néhány tagja is megtalálható benne, melyekről szintén kimutatták, hogy igen erős antioxidáns.

  • Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését. Segíti a szív egészséges működését. Jó hatású a véredényekre. Csökkenti a káros koleszterin szintjét. Kordában tartja a cukorbetegséget. Erősíti a csontokat. Megőrzi a bőt egészségét. Jót tesz a hajnak - A mandulával különféle hajproblémák orvosolhatóak, mint a hajhullás, a zsírosodás, a fejbőr viszketése, vagy a korpa. E-vitaminban, mangánban, rézben és esszenciális zsírsavakban gazdag a mandula, ezek mind serkentik a hajnövekedést. A cink emellett serkentik a sejtek megújulását. Az egész légzőrendszerre serkentőleg hat. Vizelethajtó hatása is ismert. Antioxidáns.

Hippokratész orvosságnak ajánlotta a mandulát.

 

Törökmogyoró

Ha a mandula az olajos magvak királynője, akkor a törökmogyoró a királya.

Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő, számos kedvező élettani hatással bír.

A törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága.

Jelentős fehérjeforrás, magas a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Gazdag E-vitaminban, s megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B-vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet.

Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb. 3-4 szem mogyoró is pozitívan hat az édesség utáni vágy leküzdésére. https://eletszepitok.hu/torokmogyoro-receptek/

 

Pisztácia

Fontos ásványi anyagok vannak benne, így fogyasztása hozzásegít a szervezet kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén szükségletének biztosításához.

Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása.

Aminosav forrás: arginin, aszparaginsav, glutaminsav, fenilalanin, szerin, valin, treonin, tirozin, lizin, leucin, hisztidin, izoleucin, glicin, prolin, triptofán, cisztin, alanin és metionin

Egészséges idegrendszer.

Mivel a pisztácia nagyon sok B6-vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy az idegrendszerre is rendkívül jótékony hatással van. Az aminosavak fejlődéséhez nélkülözhetetlenek az üzenetküldő molekulák, és a B6-vitamin hozzájárul ezen molekulák létrejöttéhez nagy tömegben. A B6 a mielin kialakulásában is segít, amely körbeveszi az idegrostokat, így szabályozva a kommunikációt az idegek között.

Omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz.

Érrendszert karbantartó, szívvédő élelmiszerként tarthatjuk számon. A pisztáciáról ismeretes, hogy a rossz koleszterint , az LDL-t csökkenti, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Antibakteriális, gombaellenes és sejtmegújító tulajdonságai révén részt vesz az irritált bélrendszer állapotának helyreállításába, ahogyan fertőtleníthetjük vele szájüregünket is

A pisztácia gazdag proteinben, élelmi rostokban és főleg antioxidánsokban, emellett bővelkedik telítetlen zsírsavakban is, és kis mértékben telített zsírsavat is tartalmaz. Fogyasztása javítja a pénisz szöveteinek vérkeringését

 

Zeller

A zeller tápanyagainak köszönhetően megerősíti az immunrendszert, levele sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az agy sejtjeinek karbantartásához. Mindemellett a zeller növényi hormontartalma is jó hatással van az idegrendszerre.

Az egyik legismertebb vágyfokozó hatású zöldség. Androszteron nevű hormont tartalmaz, mely sokat szerint ellenállhatatlanná teszi a férfiak izzadságát, és a nőkre vágyfokozó hatással bír. Mindkét félnél szabályozza a hormonháztartást is.

A zeller az agyalapi mirigy serkentőjeként ismert zöldségféle. Az agyalapi mirigy valamennyi nemi hormont termelő mirigy működését stimulálja. A zeller szelénben is gazdag, sokáig afrodiziákumnak tartották béta-karotin, folsav- és B6 vitamintartalma miatt.

A Távol-Keleten ma is igen nagy népszerűségnek örvend. Kiváló emésztést segítő ételek (pl. levesek) készíthetők belőle, de akár nyersen is elrágcsálható: ezzel biztosítja a szexuális vágy tartós fennmaradását.

 

Avokádó

Az avokádóban található tirozin növeli a libidót, mivel serkenti a tesztoszteron, de a dopamin termelődést is.

Az avokádó két, a szexuális teljesítményhez rendkívül fontos vitamint is tartalmaz: az E- és a B6 vitaminokat. Ezek hiánya összefüggésben van az elégtelen szexuális élettel, és a rossz megtermékenyítő-képességgel. Az avokádóban nagy mennyiségben található még vas, béta-karotin, folsav, B3- és B6-vitamin. http://napidoktor.hu/huncut/8-vagykelto-gyumolcs-es-zoldseg/

 

Sárgarépa

Legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin nemcsak bőröd és látásod egészségéért felelős, de agyi tevékenységeidet is karbantartja. Svájci kutatások igazolják, hogy a sárgarépát fogyasztóknak jobb az emlékezőképességük, és gyorsabban reagálnak a váratlan szituációkra.

Kelbimbó

Egy nagyobb adag kelbimbó képes fedezni napi C-vitamin-szükségletedet, emellett az agy számára fontos ásványi anyagoknak és vitaminoknak - többek között a B-vitaminnak - is gazdag forrása. De antioxidáns, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bír. https://femina.hu/egeszseg/agyporgeto_taplalekok/

Cékla

A-, B1-, B2-, B3, B6- és C-vitamint, biotint, valamint folsavat is, ami jól hat a hormonokra és jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is. A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt.

A cékla gazdag vasban, fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, emellett jelentős folsavforrás, ami különösen fontos az agy és az idegrendszer számára.

Szívet erősítő és lelket nyugtató gógynövény-zöldség.

A néphit szerint megerősíti a gyengét, bátorítja a félénket és boldoggá teszi a bánatost.

A betain tartalma az elmét nyugtatja.

A céklában megtalálható ezenkívül a triptofán, a csokoládé egyik varázslatos összetevője is, ami szintén nyugtató, lazító hatású.

Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában.

Ha rendszeresen sportolsz, ne feledkezz meg a céklaléről, mely állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a zöldség szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármelyik más zöldségben.

Ez az összetétel elősegítheti a véráramlást és az alacsony vérnyomást is.

A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését.

A cékla az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert.

Energiát ad a testedzéshezJavítja az emésztést, Csökkenti a gyulladást, Csökkenti a vércukorszintet, Csökkenti a vérnyomást

Afrozidiákum hatását tudományos úton is bizonyították.

Források: http://wellnesscafe.hu/dieta/2016-03/a-cekla-5-szuper-gyogyhatasa/

http://ceklale.hu/a-ceklale-egeszseguegyi-hatasai

 

Ginzeng

A „gyógynövények királynéja”, ahogy a ginsenget Ázsiában nevezik, egy évszázadok óta bevált természetes gyógyszer: a látszólag jelentéktelen növény ugyanis nem csak a szervezet védekezőképességét erősíti, de új energiákkal is feltölt.

Növeli a vitalitást, a kitartást és az ellenálló-képességet. A növény már hétezer évvel ezelőtt is igen keresett volt, nem utolsósorban azért, mert hatásos afrodiziákumnak számított. Gyökere mindemellett a szellemi teljesítményt is jelentős mértékben növeli.

Serkentő. Erőnlétfokozó. Fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, mint a rózsagyökér. Megnyugtatja az életerőt. Hangulatjavító: a „boldogsághormon” termelését is fokozza.

Vágykeltő hatása szintén régóta közismert, mely főleg impotencia esetén lehet hatásos.

Összetevői ösztönzően hatnak a libidóra és növelik a szexuális kitartást – így hosszabb élvezetre számíthatunk az ágyban.

 

 

Rózsagyökér (Aranygyökér)

Serkentő. Erőnlétfokozás.

Teljesítménynövelő.

Hangulatjavító. Javítja a központi idegrendszeri funkciókat is. Jótékony az idegpályák ingerület átviteli képességére.

Fogyasztója másképp értékeli az élethelyzeteket. Hatékony glükosid anyagokat tartalmaz, név szerint: rosint, rosavint és rosarint, amelyek növelik a szerotonin- és dopaminszintet az agyban.

A növény pozitívan hat a szexuális funkciókra is, mert stimulálja az agyalapi mirigy működését és a nemi hormonok termelését.

Legjelentősebb szerepe a homeosztázis fenntartásában van.

Adaptogén, mint a ginzeng. Azt jelenti, hogy akkor úgy fejtik ki hatásukat, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk.

 

Gulan

Hasonló hatása van, mint a ginzengnek, de a hatóanyagok nagyobb koncentrációban találhatók benne.

 

 

Maca

A testi és lelki egyensúly megőrzésére, a szellemi és fizikai frissesség fokozására. Fokozza a vitalitást és erőnlétet. Teljesítményfokozó.

 

6 apró mag, amit rendszeresen kellene fogyasztanod!

Ezekben az apró magvakban rengeteg energia és hasznos tápanyag rejtőzik, ezért érdemes minden nap belecsempészni az étrendünkbe. Müzlibe, hideg-, meleg ételekre, ételekbe tenni belőlük rendszeresen.

Chia mag

Ezek a magok tele vannak rosttal, fehérjével, különböző antioxidánsokkal. 34%-a tiszta omega-3 olaj. Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket juttathatunk a szervezetbe a fogyasztásával.

Értékes összetevői segíthetnek a regenerálódásban,

tápláló hatásúak, valamint az egészség szempontjából szintén fontos megfelelő emésztést és anyagcserét is biztosítják. A Chia magok stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és elősegítik a súlyvesztést. Javítja a vérnyomást.

Fenyőmag

A benne lévő omega-3 zsírsavak miatt igen egészséges.

A fenyőmag, akárcsak a kagylók és a kaviár, kiváló cinkforrás, amely fontos szerepet játszik spermium termelésében és a libidó növelésében.

Kendermag. A kendermagnak lenyűgöző egészségügyi hatásai vannak.

A magban tökéletesen kiegyensúlyozott az omega-6 és omega-3 arány.

Több mint 30%-a tiszta fehérje, (Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyet szervezetünk nem képes maga előállítani. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik - könnyen emészthető a test számára, gyorsan felszívódik.) és 40%-a rost.

Ásványi anyagok (kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz) és vitaminok (E-vitamin, B-vitaminok).

Segíti az emésztést, szabályozza az anyagcserét. A bélműködésre, a vércukorszintünkre és a koleszterinszintünkre is kedvezően hathat. Jótékony hatással lehet a haj-, bőr és-a köröm állapotára.

Az Omega-3 és Omeg-6 esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a szív-és érrendszer megfelelő működéséhez, karbantartják a vérnyomást és a koleszterinszintet. Erősíti az immunrendszert.
Erősíti az idegrendszert, fokozza az agyműködést
.

A kendermag megfelelő mennyiségben adja azt a testnek, amire annak szüksége van ahhoz, hogy szérum-albumint és szérum-globulint állítson elő. Miért fontos ez a kettő?

A szérum-albumin a májban képződő fehérje, mely megtartja a folyadékot, ezzel megakadályozva azt, hogy kiszivárogjon a véredényből, fenntartja a szöveteket, szállítja a hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket és az ionokat.

A szérum-globulin tartalmazza legtöbb antitestet a vérben. Amikor a testünket megtámadja valamilyen betegség vagy kór, ez a kettő – szérum-albumin, szérum-globulin – fontos, hogy megfelelő szinten legyen, így segítenek leküzdeni a betegséget. A kendermag fogyasztásával mindkettőt megfelelő szinten tarthatod.

A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni.

Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól.

Amit biztosan tudunk róla, hogy csökkenti a vérnyomást,
támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből.

Fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket.

Szezámmag

Magas kalcium-, magnézium-, cink-, rost-, vas-, A-, B1-, B2-, E-vitamin, kálium, vas, lecitin valamint foszfortartalma miatt a szezámmag egyedülálló kémiai szerkezet. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Nagyon hatékony a rossz koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében.

A szezámmagból préselt szezámolaj a nagy energiatartalma és vitaminjai, ásványi anyagai, értékes aminosavjai és antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer.

Tökmag

A tökmag magas omega-3 zsírsav és cink tartalmú, két olyan fontos tápanyag, amely szerepet játszanak a gyulladások elhárításában. Továbbá foszfort és lecitint, valamint enzimeket is tartalmaz.

A tökmagokból kivont olaj tisztítja a szervezetet, és nyugtatja a felzaklatott idegeket. A tökmag hatékony a koleszterinszint stabilizálásában is és erősíti az immunrendszert.

Napraforgómag

(Nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban.

Emellett elősegíti a látás javítását,

miközben energikusabbá teszi a szervezetet.

Az apró napraforgó magok a bélműködésre is jó hatással vannak.

Bővelkednek E-vitaminban, folsavban, magnéziumban, szelénben, és rézben, emellett remek fehérjeforrást jelentenek a szervezet számára.

Kevesebb ránc – napraforgómaggal

Egy kutatás szerint a különösen fiatalos és egészséges arcbőrű hölgyek szervezetében

61%-kal magasabb az E-vitamin aránya, mint azokéban, akiken igencsak meglátszik az idő múlása. Ez a vitamin ugyanis különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotának megtartásában. Így aki E-vitamint szed, megőrizheti fiatalos, egészséges külsejét. Ez az antoxidáns ráadásul szerepet játszik az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés, valamint a szívműködés egészségének megőrzésében, így valódi életelixírként funkcionál. Leggazdagabb forrása a napraforgómag, de megtalálható a teljes kiőrlésű gabonakészítményekben, a dióban, a mogyoróban, illetve a hüvelyesekben.

Elősegíti az egészséges emésztést, és fokozza a rost bevitelt. Egyaránt hasznos a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésénél, erősíti az immunrendszert) - bél, növényi olajok.

 

A kömény csodálatos gyógyító hatásai:

 


1. Turbózza az emésztést - keverj össze kis gyömbérport őrölt köménnyel, tegyél hozzá fekete borsot, és sót. Étkezés után egyél ebből a porból egy evőkanállal, és igyál meg egy pohár vizet.

2. Lúgosít - Egy kiskanál őrölt köményt vegyél be, ha sok a savad, reflux gyötör. Tartsd a szádban egy kicsit mielőtt lenyeled. Rögtön érezni fogod az enyhülést.

3. Féreghajtó - 400 ml vizet forralj fel, és 15 gr köménymagot tegyél hozzá. Addig forrad, míg a vízből már csak 100 ml marad. Minden reggel és este igyál 20-40 ml-et.

4. Hányingerre - keverj el egy kevés köményt mézzel, és étkezés után fogyaszd.

5. Megfázás, köhögés ellen - forralj fel egy kevés köménymagot, majd szűrjed le, és idd meg a keletkezett főzetet.

6. Álmatlanság ellen - törj össze egy banánt, majd adj hozzá egy fél teáskanál pirított köménymag port. Lefekvés előtt fogyaszd, alszol majd, mint a bunda.

7. Gyomorfájás ellen - 3 gramm köményport keverj össze langyos vízzel, majd igyad meg

8. Vérszegénység ellen - fogyassz minél több köményt, bármilyen formában, hiszen nagyon magas a vastartama.

9. Méregtelenít - hatóanyagainak köszönhetően az egész testet, és főleg a toxinokat elraktározó májat is méregteleníti.

10. Cukorbetegség ellen - egy pohár vízben oldj fel egy kevés őrölt köményt, és naponta 2-3 alkalommal idd meg, hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.

http://szupertanacsok.blog.hu/2016/09/01/hizol_rosszul_alszol_es_fajnak_az_izulet eid_ez_az_egyszeru_fuszer_a_megoldas_es_ez_meg_nem_minden

 

 

 

5 filléres finom falat, ami fiatallá és széppé tesz!

Szeretnél olyan mágikus elixírt, amellyel a lehető legtovább fiatal és egészséges maradhatsz? Tudósok szerint mindössze a hűtőben kell körülnézned.

Egészségesebb tüdő – sárgarépával

A környezeti ártalmaknak, később a dohányzásnak köszönhetően a tüdő védekezőrendszere hamar gyengülni kezd.

Azonban jó megoldás lehet, ha hetente legalább ötször fogyasztasz sárgarépát.

Ugyanis az ebben a zöldségben található béta- és alfa-karotinok kiváló antioxidánsként működnek, ezáltal védelmet nyújtanak a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Így hamarosan könnyebben lélegezhetsz.

Ráadásul a közelmúlt kutatásai azt is bebizonyították, bétakarotin-pótlással jelentősen növelhető a fehérvérsejtek száma, különösen a T-sejteké, melyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén. Legfontosabb forrása a sárgarépa mellett a sárgabarack, a sárgadinnye és a sütőtök.

Érezd jól magad – almával!

Mára kutatások bizonyították, hogy ez a gyümölcs pektintartalmának köszönhetően számos nyavalya ellen hatásos. A pektin az alma sejtfalának alkotórésze, amely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, az abban található cellulóz, amely segít kitisztítani a beleket.

Általánosságban véve tisztító hatású, mérsékli a koleszterinszintet, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint védi a bőrt a nap káros sugaraival szemben. Ráadásul a mell- és a vastagbélrák esélyét is jelentősen redukálja. Emellett tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint és B-vitaminokat.

Kevesebb ránc – napraforgómaggal

Egy kutatás szerint a különösen fiatalos és egészséges arcbőrű hölgyek szervezetében

61%-kal magasabb az E-vitamin aránya, mint azokéban, akiken igencsak meglátszik az idő múlása. Ez a vitamin ugyanis különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotának megtartásában. Így aki E-vitamint szed, megőrizheti fiatalos, egészséges külsejét. Ám a szépség még nem minden!

Ez az antoxidáns ráadásul szerepet játszik az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés, valamint a szívműködés egészségének megőrzésében, így valódi életelixírként funkcionál. Leggazdagabb forrása a napraforgómag, de megtalálható a teljes kiőrlésű gabonakészítményekben, a dióban, a mogyoróban, illetve a hüvelyesekben.

Visszerek ellen – hajdinával

Eleinte gyógynövényként használták a magas vérnyomás kezelésére, hazánkban az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás előretörésével lett ismét népszerű. Rutintartalmának köszönhetően azonban köretként fogyasztva is hatásos.

Ez a bioflavonoidok közé tartozó anyag ugyanis erősíti a hajszálereket, segít megelőzni azok kitágulását, vagyis a visszerek kialakulása ellen kiváló. Emellett elősegíti a bőrfiatalító kollagén termelését, így bőrfrissítő hatású.

Méregtelenítés – fokhagymával

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, amely képes arra, hogy jelentős mennyiségű méreganyagot válasszon ki.

Éppen ezért érdemes olyan ételeket enni, amelyek segítik a méregtelenítést.

A fokhagyma például a legkiválóbb fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő, ezenkívül tele van C-vitaminnal, szelénnel és kénnel, melyek segítenek megszabadulni a pattanásoktól.

A fokhagyma ráadásul a hosszú életet is biztosítja, ugyanis javítja a szívizom vérellátását, megakadályozza a vérrögképződést, és segít az érelmeszesedés megelőzésében. Sőt, értágító, vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított.

Forrás: https://www.astronet.hu/test-es-lelek/egeszseges-etelek/5-filleres-finom-falat-ami-fiatalla-es-szeppe-tesz-104057/