Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Csakrák és a Színek

             jótékony hatásai

 

 

 

Az (élet) erő energiarendszerből áll, amely nélkül nincs fizikai test.

Az energiarendszer 3 összetevőből áll:

1.     energiatestek (étertest, asztráltest (érzelmitest), mentáltest, spirutuálistest)  (Az asztráltest körülbelül kétszer olyan magas és széles, mint a fizikai test. Alakja leginkább tojásra emlékeztet; színes, fénylő, felhőszerű képződmény. Ideális esetben a fizikai test éppen a közepén helyezkedik el. Az Én-test vagy mentáltest egy magát állandóan újra- és újrateremtő, tiszta fényburok, amely az asztráltesten túl ragyog. Ezen érzékfeletti testeknek, az ember finomabb részeinek összefoglaló neve az aura, amely minden változásra érzékenyen reagál. Ha bőrünket a fizikai világgal való érintkezés felületének tekintjük, akkor auránk révén tulajdonképpen a magasabb világokkal tudunk kommunikálni.)

2.     csakrák – energiaközpontok (pránafrekvenciák felfogói) életenergiát frekvenciává alakítják és eljuttatják a testbe oda ahova kell.

3.     nadik (meridiánok) – energiacsatornák- feladata az életenergiát (prána, chi) az energiarendszerbe vezesse.

 

,,Az életerőnk, tetterőnk, és a kreativitásunk egy folyamatosan, hol kisebb, hol nagyobb amplitúdóval áramló energia.

Csakrához is köthetjük ezt az energiát, mégpedig a második, avagy szakrális csakrához.

Azonban az életerő, és kreativitás abban az értelemben, ahogy szerintem megélni érdemes, nem köthető egyetlen csakrához.

Sokkal inkább a csakrák egyensúlyához, vagyis mindegyik csakrának jelentős szerepe van benne.

Az energiarendszerünk megértését még érthetőbbé teszi a kundalini jógában ismert tíz test tana. Az emberi lény tíz testből áll, melyek a következők: a fizikai test, három mentális test és hat energiatest.

 1. Lélektest
 2. Negatív elme
 3. Pozitív elme
 4. Semleges elme
 5. Fizikai test
 6. Fényív/ Glória
 7. Aura
 8. Pránatest
 9. Finomtest
 10. Sugárzó test

A tíz test a psziché erőteljes képességeit jeleníti meg. Minden test rendelkezik bizonyos képességekkel, melyek akkor jelentkeznek, ha az adott test erős, de ha gyenge, az hiányosságokat okozhat. Átütő erődet a tíz test kiegyensúlyozottsága határozza meg."

Forrás: http://www.teljessegviraga.hu/blog/mi-az-ami-elore-visz/

 

Csakrák állandó körkörös mozgásban vannak (csakra=kerék).

Férfiaknál az első csakra jobbra (óra mutató járásával megegyezően), az utána következő mindig a másik irányba, felváltva, - a nőknél balra az első.

,,Van, ahol leírták, hogy minden csakrának az óramutató járása szerint kell forogni, ha nem így forog, az rossz. A keleti források legfeljebb megjegyzik, hogy forgásban vannak, minden további információ nélkül. (Aki látja, úgyis látja, a többi meg ne képzelegjen…). Általános tapasztalat szerint az óramutató járásával egyező irány az energiafelvétel, míg az ellenkező a -leadás jelzője."

 

Mindannyiunk bensejében hét, kerékhez hasonlatos csakra (szanszkrit szó jelentése: kerék, energiaörvény) forog. Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni. Óramutató járásával megegyező, örvénylő vízhez hasonló mozgásuk biztosítja, hogy az energia a belsejükbe kerüljön környezetünkből.

Az indiai filozófia szerint a csakrákon keresztül hullámzik az ember testében az életető energia vagyis a prana. Az életenergiát nemcsak befogadják, hanem módosítják és fizikai síkon transzformálják.

 

A csakrák láthatatlan energiaközpont, amelyen keresztül az emberi szervezet több szinten kapcsolódik a környezetéhez, információkat és energiát vesz fel és ad le. Az aurát érzékelni képes látók tölcsérhez hasonló, forgó energiaáramlásként írják le.

A legalsó és a legfelső csakrát lefelé, illetve felfelé táguló, az óramutató járásával megegyező irányban forgó energiatölcsérként képzelhetjük el.

A köztük lévő öt másik csakrát a test előtt és mögött elhelyezkedő, a testtől távolodva táguló energiatölcsérekként vizualizálhatjuk, melyek a testünkön keresztül találkoznak egymással, miközben (ha egészségesek vagyunk) az óramutató járásával megegyező irányban forognak – mindegyik csakra más-más sebességgel.

Amikor a tökéletes egészség és teljes egyensúly állapotában vagyunk, energiánk akadálytalanul áramlik az alsó csakrától a felső csakráig és vissza, fenntartva az élet folyamatát.

Ám az érzelmi, lelki, mentális vagy akár fizikai sérülések energetikai blokkokat hozhatnak létre ebben a finom hálózatban, lelassítva és megtörve ezáltal az energia szabad áramlását.

Amikor egy-egy csakrán nem áramlik keresztül a megfelelő mennyiségű és minőségű finomenergia, a csakra működése megakad, ez pedig a csakra uralma alatt álló szervek alul- vagy túlműködését, megbetegedését idézheti elő.

Mivel a csakrák egymással szoros kapcsolatban álló energiaközpontok, az egyik csakra blokkja a többire is negatív hatással van, általános energiahiányt, gyengeséget, az egyensúly megbomlását okozhatja. Ezért  fontos a csakrákat összefüggő rendszerként szemlélni, és a gyógyítás során a szervezet (test-lélek-szellem) egészét szem előtt tartva összhangban alkalmazni a különféle gyógymódokat.

Forrás: http://www.hazateres.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=36:csakr%C3%A1k-%C3%A9s-feladatok&Itemid=5

 

Ha egy csakra beszűkül, akkor nem tud rajta keresztülfolyni az energia.

Minden csakrának van egyfajta forgása, amely normál esetben arra szolgál, hogy egészséges mértékben adja-vegye az energiát. Ez a forgás lelassulhat, sőt akár meg is fordulhat, ami nem jó.

A csakrák energetikai feltöltésekor a többletenergia mindig a napfonatban tárolódik, mintegy éléskamra, és szükség esetén innen jut el a többi csakrába, tehát összességében felel a másik hat csakra energetikai ellátottságáért is.

A gyökércsakra lefelé nyílik, a 2-6. csakra előre és hátra is, a koronacsakra felfelé nyílik.

 

Egy jól működő csakra megtartja az energiát. Ha az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, annak több oka lehet.

 

Amikor túlterheltek, stresszesek, feszültek vagyunk, rossz gondolataink vannak, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, harmonizálni.

Az introvertált vagy beteg emberek csakrái gyakran csak egy pillanatra nyílnak meg, akkor is csak mérsékelten, így csak csekély mennyiségű energia tud beáramlani a testükbe.

 

,,Csak akkor egészséges az ember és érzi jól magát, ha minden csakrája kiegyensúlyozottan és optimálisan működik.

A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket.

Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát.

Ezért nagyon fontos, hogy a csakrák jól működjenek - az adott csakrához tartozó szervek  megfelelő energiát kapjanak.

A csakrák elhelyezkedésüknek megfelelően áthatják a testet: befolyásolják nemcsak a szervek működését, de az érzelmeket és a gondolatokat is.

Testünk csakrái közül azok a csakrák, melyek energia felvétele és leadása nem megfelelő, a többi „egészségesen” működő csakrát késztetik többletmunkára. Ilyen esetekben az egészséges csakrák energia felvétele és leadása megnő, hogy a test energiaháztartása helyreálljon. Ez azonban hosszútávon nem hoz megfelelő egyensúlyt, melyet a test fizikai megbetegedései illetve a lelki problémák jeleznek.

A csakrák által felvett energiák bizonyos szerves és finomanyagú folyamatok, valamint gondolatok és érzések létrejöttéhez szüksége­sek.

Nagyon fontos tehát, hogy csakráinkat mindig tisztán és egyensúlyban tartsuk.

A csakrák körülbelül megfelelnek a belső elválasztású mirigyeknek. Jelentős szerepet játszanak az indiai áyurvédikus orvostudományban, ahogy a jógában is."

                              Mindent a csakrákról + csakratisztítás

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/csakraismeret

 

,,A csakrák közötti energiaáramlás, - egyfajta kommunikáció. A csakrák finom energiáinak egyensúlya hatással van mindarra, amit gondolunk, mondunk vagy teszünk, ami pedig befolyásolja az auránk állapotát.

A csakrák finomítják a személyiséget, határozottan befolyásolják a fizikai megjelenést és a jellemből adódó hajlamokat, valamint életerőt biztosítanak a fizikai testnek.

A csakrák kiegyensúlyozásával elérhető a teljes testi és lelki egyensúly és egészség. Ha kellemetlen dolgok történnek velünk, melyek befolyással hatnak ránk és hangulatunkra, az az auránk színén is meglátszik."

A keletkezett energiablokkokat több fajta módon oldhatjuk fel és hozhatjuk egyensúlyba a test energiaáramlását. Egy energetikai probléma megoldása mindenképpen a csakrák tisztításával, a csakrákban folyó energiaáramlás helyreállításával kezdődik.

Amint a sérült csakra működése helyreáll, kialakul a megfelelő áramlás (csakrán belül az óramutató járásával megegyező irányban), energiaátvitel és a test energetikai rendszere optimálisan működhet tovább.

A negatív irányú hangulatváltozások, minden esetben energiavesztéshez vezetnek, míg a pozitív irányú hangulatváltozások a csakrát energiafelvételre késztetik.

 

Minden csakra rezonál bizonyos lelki problémákra amelyek hatást gyakorolnak nemcsak érzelmi életünkre, de kihathatnak a fizikai testünkre is. A lelki és szellemi terhek hatására a csakrák elzáródnak vagy lassabban forognak illetve túl pörögnek így kevesebb energiát képesek felvenni . Ahhoz, hogy képesek legyünk mind fizikai mind lelki és szellemi jólétben élni, minden csakráknak kiegyensúlyozott módon kell működnie. Ezáltal leszünk képesek kapcsolódni a Felsőbb Énünkhöz és megvalósítani spirituális feladatainkat.


Meditáció során, bárki könnyen megtanulhatja hatékonyan irányítani a saját tudatalattijának működési folyamatát, mindeközben pedig könnyen rájöhetsz, hogyan tudod te magad a leghatékonyabban működésbe hozni csakráidat, hogy boldog, egészséges és kiegyensúlyozott életet élhess.

 

,,A csakra terápia segít a test, a szellem, és a lélek harmóniáját a fizikai síkon megvalósítani.

Abban az esetben, ha a csakra kiegyensúlyozottan működik, akkor a többi csakrának nem kell túlműködnie hogy az egyensúly fennmaradhasson, és ezáltal a test fizikai tünetei is megszűnnek, az egészségi állapot pedig helyreáll.
A csakra terápia lehetőséget nyújt abban is, hogy az öngyógyító folyamatok beindítása után a kezelt személy önmaga tudja sorsát kezébe venni, azt a számára legmegfelelőbb módon irányítani.
A rendszeres csakratisztítás következtében a csakrák sérülései gyorsabban "helyrejönnek", mert biztosítottá válik a lelki fejlődés, a lélek gyógyulása."

 

Minden csakrához tartozik egy szín, mely felerősíti annak működését. A testünkben akadálytalanul áramló energia biztosítja egészségünket. Az energia zavartalan áramlását a lelkünkben tudatosan vagy tudattalanul zajló folyamatok befolyásolják. Minden színhez tartozik egy rezgésszint, mely hatással van ránk, üzenetet hordoznak. Mindig olyan színeket választunk például az öltözködésünkben is, amelyik szín rezgéseire leginkább szükségünk van. Ily módon ki tudjuk választani azokat a pozitív megerősítéseket és színeket, melyek a leghasznosabb számunkra.

,,A hét főcsakra a szivárvány hét színével közel megegyező rezgéstartományban működik. Lelki összhang hiányában rezgésszámuk megváltozik: a csakrák vagy túlpörögnek, vagy lelassulnak, amit a szellemi látó színváltozásként észlel. 

Ezek a változások hatással vannak az étertestre, illetve azon keresztül a fizikai testre is, így idővel szervi panaszokat, betegségeket is előidézhetnek. A lelki zavarok megszűnésével a csakrák működése, a szervezet energiaellátása helyreáll, s életbe léphetnek az öngyógyító mechanizmusok."

 

http://www.csakratea.hu/home/informaciok/tudastar

http://www.semiramis.info.hu/csakra.htm

http://ezoterika12.blog.hu/

http://ariel.josdaja.gportal.hu/gindex.php?pg=35587600&nid=6358366

 

A 7 főcsakra

1. A gyökér-csakra - (Muladhara) Jelentése gyökér, támaszték a családot a stabilitást jelképezi. Színe a piros. A végbélnyílás magasságában helyezkedik el.

Ha valakinek fáj a gerince derék vagy kismedence magasságban, az azt jelent, kevés a pénze. Nem szegény, hanem többet szeretne keresni, de jelentheti azt is, hogy hiányzik az otthon biztonságérzete. Megoldásként azt javasolják, tekerje körül derekát egy piros pléddel, ez feltehetően enyhíti fizikai és lelki problémáit egyaránt.

Vörös - A vörös mint a legforróbb szín, a vérre gyakorol közvetlen hatást. Vérkeringési zavarok, például a lábszár vérellátási problémái esetén ajánlható. Krónikus torlaszokat old fel, sorvadásos folyamatokat gyógyít. A vörös szín az ekcémára, valamint az összes, nem gyulladásos bőrbetegségre kedvező hatást fejt ki. A hideg területeket felmelegíti, fokozza a teljesítőképességet. Hatása izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért használják, hogy élénkítsék a jó hangulatot és növeljék az étvágyat. A vörös fényt leginkább a nem elég aktív testműködések élénkítésére alkalmazhatjuk. A vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés. Ez utóbbi miatt alkalmas a vírusos vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is.

Vörös - a figyelmet javítja A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent.

 

2. A szex-csakra (Svadhishthana) Jelentése édes íz, édeset érezni.

Színe a narancssárga. A köldök alatt két ujjal helyezkedik el.

A fajfenntartás és a szaporodás képessége miatt a tudás is idetartozik. Narancssárga - Általános frissítőként működik, olyan változást idéz elő biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót.

Erősíti az immunrendszert.

"Minden vizsgámra úgy készülök, hogy a könyvem egy narancssárga terítőn fekszik, így ha felnézek a könyvből, ezen a színen pihentetem a szemem. Mindig ötösre vizsgázom"

 

3. A napfonat-csakra (Köldök-csakra) (Manipura) Jelentése fénylő drágakő.

A köldök felett két ujjal helyezkedik el.

Az emberi kapcsolatok, a megemésztetlen problémák tartoznak ide. Ha valakinek gyomorfájása van, valószínűleg megoldatlan, feldolgozatlan konfliktus gyötri a lelkét. Ebben az esetben hatásos segítség lehet a napsárga szín.

Sárga - Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.

A sárga erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat. A méregtelenítő szervek (máj, vesék, húgyhólyag) működését ösztönzi és erősíti.

Serkenti az agyi és mentális funkciókat.

Solar plexusunk, a vegetatív működés székhelye közvetlen összeköttetésben áll ezzel a színnel, így rajta keresztül megszüntethetők az ún. vegetatív zavarok. A sárga élénkíti az idegrendszert. Hatásos az idegrendszeri betegségek (fóbiák).

Sárga az idegrendszerre és a bőrre is kedvezően hat.

 

4. A szív-csakra - (Anahata) Jelentése ép, sértetlen, érintetlen - a csecsemőmirigynél van, a szeretethez kapcsolódik.

A női szeretet-energia színe a rózsaszín, a férfié pedig a zöld.

Zöld - A természet, növekedés és általános regenerálódás színe. Ennélfogva gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot.

Az idegrendszer harmonizálására ajánlott. A harmónia, az egyensúlyi állapot hozható kapcsolatba vele. Élénkíti az idegeket.

Hatására az izületi és visszérgyulladások fájdalommentessé válnak, a köhögés, hörghurut mérséklődik.

Zöld fénysugárzással a szembetegségek -még a cukorbetegség által előidézettek is- gyorsan és hatékonyan gyógyíthatóak. Zöldszín-kezeléssel a rák is pozitívan befolyásolható.

Ez a szín csodálatosan alkalmazható megelőzésre is.

Különösen a szív-csakra tisztítására figyeljünk, hiszen ez a csakra-rendszer központja, itt van a szeretet, mely nyitottá tesz minket az élet és más emberek felé.

Ha sikerül megnyitnunk a szív-csakránkat, az emberekben egyre több pozitív tulajdonságot fedezzük fel, elkezdjünk becsülni őket és automatikusan csak a pozitív kisugárzásokat engedjük magunkhoz.

A szeretet képes semlegesíteni a csakráinkat újra összezáró feszültségeket.

Ha a szív-csakránk nyitott, elérhetjük, hogy a többi csakránk is nyitva maradjon, és a bennünk rejlő erőket a lehető leghatékonyabban használja ki.

A Szív-csakra képes semlegesíteni és eltávolítani a negatív hullámokat.

Ha két ember szereti egymást a szív-csakrájuk megnyílik és szexuális életük is jobb lesz.

A halvány rózsaszín hatására szív-csakránkban felébred a lágy, simogató szeretet és a gyengédség érzése.

Ugyanezeket a hatásokat váltja ki a rózsakvarc, vagy a hárfa és hegedű lágy dallamai.

De egy gyengéd, szeretetteljes érintés is megfelelő rezgést válthat ki a szív-csakránkban

és elősegíti annak megnyílását és saját rezgésének aktívvá válását.

 

 

,,A szívednek nem másra kell nyitottnak lennie, hanem önmagadra.” (Yogi Bhajan)

A szívcsakra az együttérzés színtere, helye a szívközpont, a szív és tüdő területe. A csakrák közül a 4. a sorban. Itt találkozik Föld és Menny, az alsó három csakra (alsó háromszög) a felső csakrákkal (felső háromszög). Itt vált az “Én” a “Mi”-be.

E csakrát működtető elem a levegő elem, ami bárhol ott lehet, semminek és senkinek sem tulajdona, és mégis mindannyiunké, csak úgy, mint a Szeretet maga.

Igazán mély figyelmet kíván, ha  meg szeretnénk érteni szívünk rejtelmeit. A szívcsakra rengeteg érzelmet sugározhat ki, mint pl. melegség, együttérzés, kedvesség vagy negatív oldalon a gyűlölet. Sokszor annyira mélyre temetjük magunkban érzelmeinket, hogy nehéz újra tudatába kerülnünk azzal, mi is zajlik igazán szívünkben. Minél inkább próbáljuk elrejteni azt az érzelmet, ami szívünk mélyén van, az élet annál inkább tálcán kínálja számunkra a lehetőséget a megoldandó érzelmi feladattal kapcsolatban. Ha gyűlöletet sugárzunk ki, ne lepődjünk meg, hogy azt kapjuk vissza a mindennapi szituációinkban.

Ha megtanuljuk feloldani a negatív oldalt, szeretetből beszélni és vibrálni, akkor az együttérzés mély érzését tapasztalhatjuk meg önmagunkban.

Forrás és a teljes cikk: http://satnamjoga.hu/szivcsakra-nyitott-szivvel-elni/

 

 

 

A csecsemőmirigy a szívcsakrához (energiaközpont) tartozik. Tehát amikor az immunrendszerem sérül, akkor az azt jelzi, hogy szeretetigényem is igen nagy. Az agyam is nagyon szorosan kapcsolódik az immunrendszeremhez, és bizonyos agyi állapotok nagy hatással lehetnek az immunrendszerem működésére.
 

A szívcsakra szintjén kezdünk tudatára ébredni mentális képességeinknek. Felfedezzük magunkba azt a hajtóerőt, amely arra ösztönöz, hogy intellektuális témákkal foglalkozzunk.

http://egeszsegradtalalt.blogspot.hu/2012/03/lelekimmunrendszerszivcsakra.html

 

 

,,Korszakunkban sok olyan betegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Idetartoznak, például az allergiák és az immungyengeségek, amelyek száma egyre növekszik. A szívcsakrával döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. Fizikai síkon ennek az antitestképzés felel meg. Ahogyan az antitestek eldöntik, hogy mi használ nekünk, és mi árt, úgy teszünk mi is ilyen különbséget a szív és a szeretet síkján.

A szívcsakránál gyakran kell feloldani egy bizonyos keserűséget. Ideális esetben ezzel megtanuljuk, kezelni a szomorúságot és a megbocsátást. A betegségek fő okai olyan fel nem dolgozott érzések, amelyek a szívcsakra körül páncélt képeznek.

A porosz testtartás, ahol csak kihúzott mellel és behúzott hassal lehet közlekedni, e páncél kulturális megjelenése. Ezt a testtartást tudatosan sulykolták a katonákba, mivel elősegíti a nem kívánatos érzések kontrollját.

A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is, ami a mi kultúránkban sokszor jellemző. Ez megrövidíti a gerincet, ami szűkíti a szívcsakra területét, így az energiák nem tudnak megfelelően áramlani, és ez az érzelmi gátak létrejöttében nyilvánul meg. A hajlott testtartás a mellkas páncéljára is utal, amit a kialakulásakor még könnyű helyrehozni.

Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni: olvassunk például a hasunkon fekve, könyökölve. Meglepő, hogy mennyi mindent tudunk elvégezni ilyen testtartásban. Ha rendszeresen gyakoroljuk ezt a testtartást, akkor különösebb erőfeszítés nélkül aktiválhatjuk és megnyithatjuk szívcsakránkat. Ha nyitottabb a szívcsakra, akkor több levegő kerül a mellkasba, ami kedvez az olyan érzéseknek, mint a szeretet és az együttérzés.

Autoimmun betegségek: Számuk szinte napról-napra növekszik, egyre újabb kórképek jelennek meg. Ezeknél a betegségeknél a saját test ellen ható antitestek jönnek létre. A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. E mögött mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit. Ez világosan utal a szívcsakrára, aminek a fő problémája a másoktól való elhatárolódás, valamint a kapcsolatok és a gyengédség iránti szükségletünk kifejezése.

A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat.

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk."

Forrás és a teljes cikk: http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/csakrak--energiakoezpontok-/szivcsakra-betegsegei.html

 

 

 

A SZÍVCSAKRA MEGNYITÁSA

Helyezkedj el kényelmesen, olyan testhelyzetben, amit kényelmesnek érzel. Ha fekszel, tegyél egy párnát a térdeid alá. Ha ülsz, helyezd lábaidat a padlóra. Bokáidat ne tedd keresztbe. Természetesen a hagyományos meditációs póz is tökéletes.

Most pedig koncentrálj a légzésedre, töltsd meg a tüdődet békességgel és nyugalommal, s kilégzéssel fújj ki magadból minden aggodalmat és szorongást.

Hagyd, hogy légzésed lelassuljon, szabályossá és ritmikussá váljon.

Miközben lélegzel, engedd, hogy a békesség tested minden részében szétterjedjen.

Légy békés, nyugodt, érezd, hogy minden aggodalom és szorongás kiárad a belőled gyökércsakrádon és talpaidon keresztül. Engedd, hogy tested és elméd a békesség állapotába kerüljön.

Ezután figyelmed fordítsd a mellkas középpontjában elhelyezkedő szívcsakrádra.

Lásd, hogy gyönyörű zöld fényben örvénylik, forog és forog. Lásd magad előtt, hogy egy csodálatos smaragdhoz hasonlóan ragyog. Miközben nézed, ahogy forog, szívcsakra elkezd kinyílni, és rózsaszín fényt pillantasz meg benne. Ez a szeretet színe. Amint tovább nyílik, látod, hogy a fény kezd ki áradni belőle, beragyogja egész testedet, megtölti aurádat, rózsaszín ragyogásban fürdeti minden részedet, a s minden sejtedet szeretettel tölti meg. Érezd, hogy szeretetben és gyöngéd gondoskodásban van részed; most, hogy lényed minden porcikája részese a szeretetnek. Élvezd ezt az állapotot.

Most pedig hagyd, hogy a szeretetenergia aurádon keresztül kiáradjon, és szétterjedjen a helyiségben, és egy kilégzéssel engedd egyre messzebbre és messzebbre terjedni: túl a falakon a környező területre. Lásd magad előtt, hogy a szeretet kiárad, és mindent megérint, mindent rózsaszín fénnyel borít be, gyógyít, energizál, harmóniába hoz. Engedd, hogy tovaterjedjen a városban, ahol vagy, és azon is túl, hogy betöltse az egész országot. Egy lélegzettel lélegezd az egész bolygó köré, hadd töltse be, hadd gyógyítsa azt. Engedd, hogy a szívedből kiáradó szeretet megérintsen minden élőlényt, megérintse a bolygó minden részletét. Érezd át, hogy szeretetteljes kapcsolat fűz minden létezőhöz.

Most pedig hagyd, hogy a szeretet kiterjedjen az egész világegyetembe, és küldj vele egy gondolatot és kívánságot, hogy minden gyógyuljon, aminek meg kell gyógyulnia, hogy szeretet áradjon oda, ahol szeretetre van szükség, hogy békét, megbocsátást hozzon, hogy helyreállítása a kommunikációs kapcsolatokat. Tedd hozzá saját személyes üzenetedet.

Maradj ebben az állapotban egy ideig, majd egy lélegzettel engedd, hogy az energia visszatérjen a bolygóra, vissza az országba, vissza a városba, vissza a helyiségbe, végül vissza a szívedbe. A jó hatás, amit most tettél, örökké fog tartani.

Engedd, hogy a szeretetsugár még egyszer felragyogjon a szívedben, tudván, hogy bármikor megnyithatod, és bármikor szeretetet és gyógyító erőt küldhetsz bárhová, ahová csak akarsz.

Hagyd, hogy az örvénylő smaragdzöld fénykerék bezáruljon a rózsaszín sugár felett, és egy kicsit lelassuljon.

Ismét fókuszálj a légzésedre. Lassan és finoman kezdd ismét érezni jelenlétedet a helyiségben. Légy tudatában fizikai testednek. Mozgasd meg az ujjaidat és lábujjaidat. Amikor készen állsz, nyisd ki a szemed. Igyál vizet, és ha úgy érzed, jegyezd fel a meditációval kapcsolatos tapasztalataidat

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1180294025403138&set=a.310431705722712.67695.100002676540364&type=3

 

 

A szívenergia felélesztése

Figyelmedet irányítsd a szívedre és annak környékére. Nem a magzatkor óta dobogó fizikai szívedre, hanem a mellkasod közepén található szívtájékra. Minden figyelmedet ide összpontosítsd. A csakrarendszerben ez a hely a negyedik csakra. Tudatodat teljes egészében irányítsd a fizikai érzékelésre. Érezd ezt a helyet minél mélyebben és teljesebben.

Majd – miközben figyelmedet a szívtájékra irányítod – fizikai érzetként is idézz fel magadban szeretetet. Engedd, hogy ez a fizikai érzés fokozza a szíved érzékelését. Minden érzelem valódi érzeteket idéz elő a testedben, ezért is vannak érzelmi észleléseink. Az érzelmeket általában a toroktól lefelé a törzsünkben észleljük. Ezért összpontosítunk ide, hogy szívtájékon szeretetet érezzünk. Talán segít, ha olyan valakire vagy valamire irányítod a gondolataidat, akit vagy amit nagyon szeretsz: egy gyermekre, a szüleidre, egy helyre, egy háziállatra vagy bármi másra, amit valóban szeretsz. Érezz fizikai érzetként megbecsülést, lelkesültséget vagy rajongást a szívedben.

Lélegezz a szívedbe. Hagyd, hogy teljes egészében oda irányuljon a szereteted energiája. Hagyd, hogy szívedben megjelenjen a szeretet. Légy jelen a szívedben. Engedd, hogy a szeretet mozogjon fentről lefelé, lentről felfelé, elölről hátulra, hátulról előre, és minden lehetséges irányba. Ha szeretnéd, irányíthatod a szeretetet különböző sebességgel az óramutató járása szerint, vagy azzal ellentétesen. Érezd, ahogyan a szeretet gyengéden sugárzik minden irányba. Add át magad a szeretetnek! Érzed a szereteted mélységét!

Hagyd, hogy a szíved energiája kiterjedjen, növekedjen, táguljon és erősödjön. Hadd váljon mezővé, terjedjen ki a testedre – töltse meg a szobát és terjedjen tovább. Érezd, amint szeretet sugárzik a szívedből, megtölti testedet, és szétterjed minden irányba. Hagyd, hogy a szeretet lélegeztessen, megtöltve a szívtájékot, és egyre tovább terjeszkedve.

- Richard Gordon -

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1180290698736804&set=a.310431705722712.67695.100002676540364&type=3

 

5. A torok-csakra - (Vishuddha) Jelentése:megtisztulás - színe a királykék.

Gond kommunikációs problémára utal.

A köznyelv is úgy tartja: gombóc van a torkában. Kék sál viselése ajánlott.

A kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak.

Jótékony hatással van a stresszre.

Kék - a kreativitást javítja, serkenti.

Világoskék hűtő hatású, magas vérnyomásra jó.
Sötétkék altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra alkalmazható.

 

6. A Harmadik szem csakra vagy homlokcsakra - (Ajna). Jelentése érteni, tudni - színe indigókék vagy ibolya.

Az agyalapi mirigyhez kapcsolódik, a tanítások szerint meditáció közben ezzel lehet kapcsolatot teremteni az univerzummal és a magasabb rendű lényekkel.
Indigókék - Az ideges eredetű zavarokra, lelki kimerültségre is kiváló. Különösen a fülre és az orra van nagy hatással. Enyhíti az asztmát és a gennyes hörghurutot.

 

7. A fejtető-csakra (Korona-csakra) - (Sahasrara) Jelentése ezerszeres, ezerszirmú- színe lehet a lila, ami a spirituális hatalmat jelképezi. vagy fehér. A tobozmirigyre van hatással.

Lila - lelkileg megnyugtató, memóriajavító.

Más forrás szerint az ibolyaszín tartozik ehhez a csakrához.

Ibolyaszín - Különösen agyi és spirituális síkon hat. Erősíti a meditáció hatását, ösztönzi az inspirációs képességet. Ideális szín a belső megtisztuláshoz.

Az ibolyaszín egyensúlyba hozza a két agyféltekét.

Lépvédő és nyirokkeringést serkentő hatású.

Ibolya nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert, fejfájásra, nyirokkeringési, hormonális problémákra ajánlható.

 

Források között: http://www.rajzstudio.hu/include/2/sz_nresz_ntcikkek.doc

http://dieta.hu/egeszseg/szepseg-egeszseg/szepseg-egeszseg/szinek-es-egeszseg.html

www.aura-soma.hu 

http://www.shape.hu/egeszseg/3648_szinre_szint.html

http://achiritezoteria.blogspot.hu/2012/05/het-fo-csakra-test-energia-oszlopa.html

http://gyogyuljmeg.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=26:csakrak&catid=35:csakrak-cat&Itemid=43

Ajánlott: http://www.katesz.eoldal.hu/cikkek/egeszseg/szinterapia

http://semiramis.dolja.hu/csakra.htm

http://www.elixironline.hu/egeszseg/csakrak_es_tevhitek

http://www.foldleanya.eoldal.hu/cikkek/ongyogyitas/csakrak/szakralis-csakra.html

http://www.egeszseg-klinika.hu/energiagyogyaszat_aura_csakagyogyaszat

 

 

Meggyőződések és az identitás megváltoztatása a felsőbb én segítségével

Kérésetekre, ma egy technikát fogok bemutatni nektek Richárd Gordontól. Mielőtt rátérnénk a technikára, tekintsük át az öt testen kívüli csakrákkal kapcsolatos információkat.

AZ ÖT TESTEN KÍVÜLI CSAKRA

NYOLCADIK CSAKRA: kb. 30 cm-rel a talp alatt helyezkedik el. Ide kapcsolódik a VALÓSZÍNŰSÉGEK BIRODALMA. Energetikailag ez az a pont, ahol a valószínűség valósággá változik. Ez a csakra hozza létre a testet alkotó energiamezőt. A lábakon keresztül szökőkúthoz hasonlóan energiát jutat a testünkbe, így hozva létre az állandó fizikai aurát.

KILENCEDIK CSAKRA: 30 cm-rel a korona csakra felett található. Ide kapcsolódik a LEHETŐSÉGEK ÉS A VALÓSÁG OK-OKOZATI SÍKJA. Minden lehetséges dolgok energiája itt lép be az ok-okozati síkra. Ez az a hely, ahol minden ok már azelőtt létezik, hogy a fizikai valóságban megjelenne.

TIZEDIK CSAKRA: 60 cm-rel a korona csakra felett található. Ez a csakra testesíti meg a FELSŐBB ÖNMAGUNKAT. Ez az a hely, ahol a megértésünkön túli birodalomból az információk, a lehetőségek és a bölcsesség átlépnek a fizikai mezőbe. A hétköznapi tudatosságunkhoz képest az itteni energia ezerszer erősebben kapcsolódik a Forráshoz. Bár megérteni nem tudjuk, képesek vagyunk érzékelni.

TIZENEGYEDIK CSAKRA: 90 cm-rel a korona csakra felett helyezkedik el. Ez a lelkünk, szellemünk csakrája.

TIZENKETTEDIK CSAKRA: 120 cm-rel a korona csakra felett található. Ez a csakra a végtelen, az isteniség és a mindenség energiájához kapcsolódik.

(M.j.: Richard Gordon az öt testen kívüli csakrával kapcsolatos leírást, Lazaristól, www.lazaris.com, vette át.)

A tizenegyes és a tizenkettes csakra nem érintettek a beidegződések megváltoztatásában. A nyolcas, kilences és a tízes azonban nagyon is. Ezek az energiaközpontok kevésbé ismertek és ritkán foglalkoznak velük a testalapú terápiákban. Pedig erőteljes energiaközpontok.

Különösen fontosak a beidegződésekkel kapcsolatos alkalmazásban, amelyben magas szintű információt, lehetőséget és bölcsességet gyűjtünk a tizedik csakrából és integráljuk azt a kilencedikbe, az alatta elhelyezkedő csakrába.

Az életben három fő témával kapcsolatban vannak aggodalmaink: az egészség. az emberi kapcsolatok és a siker. Most megmutatom, hogyan férj hozzá a legzavaróbb témákhoz és miként alakítsd át őket.

Szavakkal nem kifejezhető információkat szerzel a tudatosság magasabb szintjeiről, amelyeket csakráidon keresztül integrálsz, hogy kényelmesen és hatékonyan elérhesd őket. Amint magadba építetted a felsőbb önmagadtól szerzett információkat, az adott témával kapcsolatos hited és hozzáállásod megváltozhat.

Problémák akkor merülnek fel, ha olyanná akarjuk tenni magunkat amilyenek sosem voltunk. Ennek oka, hogy az új állapottal kapcsolatban nem rendelkezünk önképpel, vagy ismerős értelmezéssel. Másképp fogalmazva nem tudjuk, milyen lenne valaki másnak lenni. Ez az a pont, ahol a tizedik csakra különös jelentőséget nyer.

A tizedik csakra az a hely, ahol a felsőbb önmagunktól kapunk üzeneteket, ám ezek olyan formában érkeznek, amelyeket nem értünk. A tizedik csakra lehetőséget és bölcsességet közvetít, ám ezt nem olyan szavakba kifejezhető formában teszi, amelyet érthetnénk. A tizedik csakrába lépve feltett kérdéseidre valószínűleg nem kapsz használhatónak tűnő válaszokat, hiszen nem egy nyelvet beszéltek. Képes vagy azonban érzékelni és érezni a válaszokat.

A következő gyakorlatban olyan technikáról lesz szó, amellyel hozzáférhetsz a tizedik csakrában elérhető felsőbb önmagad információihoz, és a többi csakrán átszűrve integrálhatod ezeket, hogy érthető formát nyerjenek.

ÍME A GYAKORLAT:

Képzeld el hogy belépsz a tizedik csakrába, mely 60 cm-rel a korona csakra felett található. Tágas megszentelt térként képzeld el, amely talán valahol távol van. Képzeld el ezt a lélegzetelállítóan lenyűgöző teret. A tizedik csakrából pedig tedd fel a következő kérdést:

Mi az energiája és lényege annak, ha (valamilyen vagyok, valamit teszek, valamivel rendelkezem, valamiben hiszek)………………? (a témádnak megfelelően egészítsd ki a mondatot.)

Kerüld a tagadó formában megfogalmazott kérdéseket. Pl. ne azt a kérdést tedd fel, hogy: „Mi az energiája és lényege annak, ha nincsenek anyagi gondjaim?”, hanem fogalmazz inkább úgy, hogy „Mi az energiája és lényege annak, ha örömteli jómódban élek?” A vágyott végeredményt szerepeltesd a kérdésben.

Akár érzékelsz valamilyen választ, akár nem, az információt helyezd el egy energiagömbben és mozgasd át a kilencedik csakrába. Áramoltass bele szívenergiát mindaddig, amíg azt nem érzed, hogy készen állsz továbblépni a hetes csakrába. (nem a nyolcasba!!!)

Úgy nagyjából egy perc múlva, ha úgy érzed, hogy készen vagy és minden rendben van, vidd a tízes csakra információs buborékját a kilences csakrából a hetedikbe.

Majd így haladj tovább minden csakrán egészen az egyes (gyökér) csakráig.

Az egyes csakrában tedd fel magadnak a kérdést, hogy továbbra is inkább lehetőségnek érzékeled azt a dolgot vagy hitet, amellyel dolgozol, vagy már inkább valószínűségnek?

Lehetőségnek azt tekintem, aminek a bekövetkezésére 50 százaléknál kisebb esélyt látsz, valószínűség alatt pedig azt értem, aminek a megvalósulására 50 százaléknál nagyobb az esély.

Amennyiben inkább valószínűségnek érzed, mozgasd át az energiabuborékot a nyolcas csakrába (30 cm-rel a talpad alatt) és ide áramoltasd a szívenergiát.

Képzeld el, ahogyan a nyolcas csakra a valószínűségből fizikai testet és valóságot hoz létre. Jelenítsd meg belső képként, amint az ide irányított energia lángként belobbantja az összes többi csakrát. A nyolcas csakrába irányított energia valamennyi csakrát táplálja. Ez a lépés valóban segít abban, hogy a felsőbb önmagadtól érkező információ valamennyi csakrában, a fizikai testedben és az életedben integrálódhasson.

A gyakorlat végére értünk.

Jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

Forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1180289455403595&set=a.310431705722712.67695.100002676540364&type=3

 

 

   Csakra színmeditáció

Fénypont-fénygömb vagy természeti szín elképzelése a megfelelő csakrára

 

Csakrákhoz tartozó - Szín, természeti kép, tulajdonság, mantra.

 

 1. Vörös – Napfelkelte, napnyugta - életenergia, LAM
 2. Narancssárga – Hold - víz, érzelmek, VAM
 3. Aranysárga – Nap fénye - személyiség, erő, ész, feldolgozás, RAM
 4. Rózsaszín szélén világoszöld – Természet - szív tulajdonságai, JAM
 5. Világoskék – Kék ég - kommunikáció, HAM
 6. Sötét indigókék – Éjszakai ég - felismerés, belső érték, akarat, szellemi erő, KSHAM
 7. Ibolyakék aranysugarakkal – Hegycsúcs - 6. érzék, OM

 

 

csakrakrol-tablazat.jpg

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/a-csakrkrl-ltalban-a-szvcsakra-jelentsge

 

 

A csakrákban zárlatok keletkezhetnek, vannak módszerek ezek feloldására:

1.       Képzeljük el a csakra színét a csakrára pár percig.

2.     Lélegezzünk a csakrákon keresztül pár percig (nyugodt légzés vagy éppen erőteljesebb légzéssel).

3.     Képzeljük el a csakra forgását. (Az egyik álláspont szerint: Az 1., 3., 5., és a 7. csakra a férfiaknál az óramutató járásával megegyezően, a 2., a 4., és a 6. csakra az óramutató járásával ellentétesen irányban forog - a nőknél ellentétes irányban forognak. Mások szerint mindkét nemnél mindig az óramutató járásával megegyezően nyílnak a csakrák.) A gyökércsakra lefelé nyílik, a 2-6. csakra előre és hátra is, a koronacsakra felfelé nyílik.)

4.     Meditáció, autogén tréning,

5.  A csakra helyén egy a hozzátartozó színű kinyíló virágot képzeljünk el.

 

Ezen alkalmakkor felszínre bukkanhatnak fájó emlékek. A lényeg, hogy ne nagyon zavarjanak, ez jel lehet, hogy tisztulunk. Folytassuk a gyakorlatokat tovább, és ezek a zavaró érzelmek egyre jobban elvesztik a jelentőségüket, majd végül eltűnnek.

 

Különösen a szív-csakra tisztítására figyeljünk, hiszen ez a csakra-rendszer központja, itt van a szeretet, mely nyitottá tesz minket az élet és más emberek felé.

 

Ha sikerül megnyitnunk a szív-csakránkat, az emberekben egyre több pozitív tulajdonságot fedezzük fel, elkezdjünk becsülni őket és automatikusan csak a pozitív kisugárzásokat engedjük magunkhoz.

 

A csakráknak szükségük van a kellemes, szeretettel, örömmel végzett tevékenységekre. Pozitív, felemelő energiát árasztó helyekre. (Lehet ez akár a saját lakásunk: színekkel, látvánnyal (pl. képek), hangokkal stb.

 

Ha két ember szereti egymást a szív-csakrájuk megnyílik és szexuális életük is jobb lesz.

 

A szeretet képes semlegesíteni a csakráinkat újra összezáró feszültségeket.

 

Ha a szív-csakránk nyitott, elérhetjük, hogy a többi csakránk is nyitva maradjon, és a bennünk rejlő erőket a lehető leghatékonyabban használja ki.

 

A halvány rózsaszín hatására szív-csakránkban felébred a lágy, simogató szeretet és a gyengédség érzése.
Ugyanezeket a hatásokat váltja ki a rózsakvarc, vagy a hárfa és hegedű lágy dallamai.
De egy gyengéd, szeretetteljes érintés is megfelelő rezgést válthat ki a szív-csakránkban és elősegíti annak megnyílását és saját rezgésének aktívvá válását.

 

A Szív-csakra képes semlegesíteni és eltávolítani a negatív hullámokat.

 

Ha távol akarjuk tartani a negatív rezgéseket. Képzeljük el, hogy a fejtető csakrán beáramló fény át megy a testünkön és a napfonaton távozik. Ha valaki számunkra ,,elsőre” nem szimpatikus vagy zavaró, az aurája zavarhat minket.

 

Forrás és Ajánlott: Shalila Sharamon – Bodo J. Baginski – Rejtett Energiák – Gyógyítás a csakrák harmonizálásával. Édesvíz kiadó 1995

Ajánlott: http://www.informed.hu/eletmod/sport__fitnessz/?article_hid=21831 - Chakra-jóga

 

 

 

 

Csakráinkra a rezonancia törvényével lehet hatni.

Minél tisztább, világosabb és természetesebb az alkalmazott eszköz rezgése, annál hatékonyabb lesz az adott csakránk rezgése, amely során a negatív befolyások semlegessé válnak és a csakra működési zavara megszűnnek.

 

1. A természet érzékelése – tájak, vizek, állatok, virágok, növények érzékelése segíti erősíti az alsó csakrák működését, a három felső csakra energiáit felszínre hozza és stabilizálja. Az éjszaka színei felemelően hatnak a három alsó csakrára és erősíti a három felső csakra eredeti funkcióját.

A szív-csakrában a föld és az ég szépségei rezgéstartományaikkal itt egyesülnek.

Figyeljünk a csakránkon keresztül, mintha avval érzékelnénk a természetet.

 

2. Hangterápia - A hangok is a különböző rezgések hallható formái. Ha fejlettebb lenne hallásunk, hallanánk a füvek, virágok, hegyek zenéjét is. Pl. fotoakusztikus színképelemzéssel hallható, ahogy a kinyílik a rózsabimbója, ez az orgonajátékhoz hasonlít, leginkább Bach egyik tocátájára.

Klasszikus zene hatására a tyúkok több tojást tojnak, a tehenek több tejet adnak. A növények több levelet és gyümölcsöt hoznak. Főleg Bach zenéjére, az indiai szitár zene még jobb. Rock zenére viszont kevesebbet, és a növények sem nőnek és a hangszóróval ellentétes irányba kezdenek nőni. Így vagyunk mi emberek is.

Pl. 5 perces egymás utáni összeállított zene a csakráknak megfelelően, kiváló hatás. Lassan kezdődjenek és végződjenek. Gyökér-csakrával kezdjen.

Egyenesen üljünk, így az energiák a különböző csakrák között szabadon áramolhatnak. Adjuk át magunkat a zenének és engedjük, hogy szétáradjon bennünk. Az a legjobb, ha a zenéhez kapcsolódó csakránkra koncentrálunk, talán még érezni is fogjuk ahogy megnyílnak. Az energiák áramlását néhány hegyikristállyal is elősegíthetjük. A zene végén pár percig élvezzük a csendet. Ahogy a fehér színben a többi szín van, úgy a csendben az univerzum hangjai.

Végül képzeljük el, ahogy a csend a fejtető-csakrából kiindulva a többi energiaközpontot is betölti. Ezt a spirituális ,,fürdőt” reggel és este is csinálhatjuk, vagy amikor szükségét érezzük. Jó a kedvenc zene is, és a tánc is.

 

3. Ruha minősége - Általában természetes anyagú ruhát viseljünk, mert ennek a rezgéstartománya jó, a szintetikus anyagúaknak általában diszharmonikus, mint a kellemetlen zajok is (pl. amit a gépek kiadnak)

 

4. Színterápia - A színek láthatóvá vált hangok. Rezgésfrekvenciáik oly magasságot értek el, amelyeket a fülünkkel már nem vagyunk képesek érzékelni. Ezt csak egy másik érzékszervünkkel a szemünkkel érzékeljük. A színek speciális rezgésükkel jelentősen befolyásolnak, akár tudjuk, akár nem.

Már az egyiptomiak és a görögök is tudatosan alkalmazták a színeket gyógyításra, olyan helységbe tették a betegeket, ahol az ablakokat különböző színű anyagokkal takarták be, és a nap sugarai megváltoztak a színnek megfelelő rezgésé.

Van olyan módszer, hogy megfelelő színnel világítják meg a csakrákat.

Kiegészítők, Ruhák - Hathatunk az ágynemű színével, ruháink színével stb. Ha gyengének és erőtlenek érezzük magunkat a piros színű tapéta vagy függöny erőt kölcsönözhet.

Ételek -  De a piros színű ételek is jól hatnak és erősítik a legyengült első csakrát. Pl. céklalé.

A narancssárga szín, amely a 2. csakrához van hozzárendelve, olyan vágyakat fejez ki, melyek mélyebb örömökhöz vezetnek, olyan erotikához, ahol a szerelem érzése már fontos szerepet játszik.

Ha szív-csakránkat szeretnénk aktivizálni, a halványrózsa színt válasszuk, díszítsük lakásunkat, munkahelyünket vagy viseljünk rózsaszínű ruhát, használjunk rózsaszín pudingot, villanykörtét, fürdőhabot.

Ha tartósabban szeretnénk magunkat a szív-csakra jótékonyan ható rózsaszínnel körül venni, fessük rózsaszínűre a lakásunkat. A férfiak is bátran használhatják, ha szükségük van rá.

A fehér szín, mivel az összes színt magában hordozza ezért jó (de használjuk a csakráknak megfelelő színeket is), ezért ha fehér ruhát viselünk vagy sok időt töltünk a természetes napfényben, automatikusan az egész színskálát magunkévá tesszük. Már az egyiptomiak és a görögök is használták ezt a tudást pl. a betegeket kifektették a napra és fehér lepedőbe csavarták.

A fekete szín ellenkező hatást vált ki, mivel kevés rezgést bocsát ki magából. Ha valaki állandóan feketében jár, csakráinak a működése érezhetően lassul.

Vizualizáció - Vannak akik ,,belső” módszereket tartják még hatásosabbnak csatkráik megtisztítására. A kulcsszó a ,,vizualizáció”. Sokszor a ,,tűzes” csillagjegyűeknek jobban megy. Kos, Oroszlán, Nyilas, de bármilyen jegyű is ön, önnek is megy gyakorlással és fantasztikus hatásokat lehet elérni vele. A lényeg lazán, gyakorolni, csinálni, csinálni.

A ,,föld” jegyűeknek Bika, Szűz, Bak az aromaterápia inkább hatásosabb.

Természetesen a színvizualicáció módszerét más terápia típusokkal együtt is használhatjuk: mint pl. hangterápia, aromaterápia, mantrák, drágakövek, ami éppen a rendelkezésünkre áll.

Színek belélegzése

Amint veszel egy nagyon mély lélegzetet, képzeld el, hogy belélegzed a zöld színt.
Ahogy teljesen kifújod a levegőt, lásd, hogy sárga színt lélegzel ki.

Aztán, szívd be olyan mélyen a kék színt, amennyire csak tudod, lásd, hogy a bíbor szín behatol
minden egyes sejtedbe és a véráramodba. Végül fújd ki teljesen a piros színt.
Ismételd meg az egész gyakorlatot háromszor. http://elozoeletek.blogspot.hu/2013/08/vizualizaciok-csakrak-megtisztitasara.html

 

5. DrágakőterápiaA drágakövek rendkívüli módon alkalmasak a csakra terápiára.

Földünk alapelemeiből állnak, ezért a föld védő, erősítő és tápláló erejével kötnek össze minket. Az égből és a földből vonzzák magukhoz az erőket, hogy azután kisugározzák. Ha drágakővel díszített ékszert viselünk, vagy a drágakövet a testünkre tesszük, finom rezgés, rezonancia keletkezik bennünk. A szunnyadó, legátolt, megzavart erők felélednek és visszanyerik eredeti formájukat.

Használat előtt a drágaköveket meg kell tisztítani, mert energetikai szennyeződések is lehetnek rajta.. A tisztításukra jó a víz és a tengeri só.

Kisebb tisztításhoz elegendő pár percig folyó csapvíz alá tenni. Alapos tisztításhoz tegyük pár órára vízbe, vagy éjszakára tengeri sós vízbe vagy tengeri sóba tenni. Fontos, hogy a só teljesen ellepje, utána már ez a só nem jó. A követ viszont tegyük pár órára napfényre. Rendszeres használat esetén újra meg újra meg kell tisztítani őket. De első használatkor mindig tisztítsuk meg.

A drágakő-terápia hangokkal és illatokkal még hatásosabb.

Feküdjünk hanyatt, lazuljunk el.. És tegyük a köveket a csakráinkra. Gyökér-csakránál a gátra. Szakrális-csakránál a fanszőrzetre, és így tovább a megfelelő helyekre. A kövek maguktól hatnak itt nem szükséges a vizualizáció.

A drágakövekben lévő energia beindítja az öngyógyítást, hagyjuk hagy jöjjenek menjenek az érzések, képek, ha akarnak. Ne nyomjuk el őket, de ne is akarjuk, hogy elő jöjjenek, mi legyünk lazák, békések a csoda a kövekben van.

A kövek hatását lehet fokozni, ha hegyikristályt teszünk mellé.

Vagy a kezeinkbe vesszük, az egyik kifelé, a másik befelé álljon, így az egyik sugároz (jobb) a másik felfog.

Akár ékszerként is viselhetjük a drágaköveket, vagy olyan helyre rakni ahol sokat vagyunk. A lényeg, hogy szeretettel és áldással legyünk a kövek iránt is.

 

6. Aromaterápia

Az ókori görögök, egyiptomiak, babiloniak, kínaiak, indiaiak és több más nép aroma kivonatokat alkalmaztak, hogy helyrehozzák az emberben fellépő egyensúlyzavart és harmonizálják az energiákat, hogy megelőzzék a betegségeket, és hogy megnyugtassák, megtisztítsák, élénkítsék a testet és lelket.

A kellemes növényi illatokra oldottabbnak, könnyedebbnek, objektívabbnak érezzük magunkat. Még a legerősebb érzelmi gátakat is képesek feloldani.

Az illatesszenciák közvetlenül képesek hatni a lelkiállapotunkra, képesek visszaállítani a harmonikus közérzetet.

Csak természetes, tiszta növényi esszenciákat szabad alkalmazni, minden mesterségesen előállított illatanyagból hiányzik a növények éltető ereje.

Az illatanyagok rezgéshullámokat is bocsátanak ki magukból, ezért van az, hogy (a legjobb) orron át belélegezve, mellett bőrön át is hatnak.

Édes illatú virágolajok harmonizáló hatással vannak a szakrális-csakrára.

A levendula a homlok-csakra megnyugtatására is alkalmas, a rozmaring pedig a gyökér-csakrára hat élénkítően.

Az aromaterápia kiváló kiegészítője a szín-, hang-, és drágakő-terápiának, de a legtökéletesebben a légzésterápiával együtt hat.

A légzés az illateszenciák és a csakrák közötti energiacsere közvetítőjeként szerepel, amikor az illóolajat mélyen belélegezzük.

Az éteri olajokat (jojobaolaj, mandulaolaj, szezámolaj) 10 %-os növényi olajokat tartalmazó oldattal hígítsuk fel, és így használjuk a bőrön. A tiszta illateszenciákból 2 cseppet tegyünk vattapamacsra, és helyezzük a megfelelő csakrákra. Közben koncentráljunk a megfelelő csakrára (a gyökér-csakrával kezdjünk).

 

7. Légzésterápia - A légzés testünket megtölti életenergiával.

A keleti kultúrákban a légzés mindig is többet jelentet, mint egyszerű levegővétel. A légzéskor, a kialakult tudatállapotoknak van igazán döntő szerepük. A tudatos és meghatározott módon történő légzés, szemmel láthatóan növeli a belégzett levegőben található életenergia hatását. Az életenergia hatására tudatunk pontosan meghatározható energiahullámokat vált ki a levegőben, amelyeket azután felhasználhatóvá tesz a maga számára. Ha teljes tudatunkkal a légzésünkre koncentrálunk, rendkívül pozitívan hathatunk rá.

A csakrákat is lehet a légzéssegítségével befolyásolni.

1.  Csakralégzés – Ez a légzés rendkívül hatásos és otthon egyedül is alkalmazható. Válasszunk kényelmes testhelyzetet, lényeg hogy egyenes háttal, ha ülni nem annyira kényelmes így feküdjünk hanyatt. Néhány pillanatnyi csend után, egyenletesen lélegezzünk ki és be lehetőleg az orrunkon keresztül. Ezután képzeljük el, hogy ki- és belégzéskor a levegő a csakrákba áramlik, majd kiáramlik onnan. A gyökér-csakrával kezdjünk, figyelmünket a csakrára összpontosítsuk és gondolatban ezen a csakrán át, lélegezzünk ki-be, s hagyjuk, hogy az életerőt sugárzó ,,prána” a csakrán keresztül lassan belénk áramoljon. Annyi időt szánjuk egy csakrára amennyi jól esik, de törekedjünk elérni legalább 3-5 percet.

Általában mindenki aki ezt az egyszerűgyakorlatot elvégezte, úgy érzi, tele van energiával, ugyanakkor harmonikus és kiegyensúlyozott.

Van akit teljesen lenyűgöz ennek az egyszerű gyakorlatnak a jótékony hatása. Sokszor hallhattuk a következő megjegyzéseket ,,Úgy érzem magam, mintha újjászülettem volna”, vagy ,,Más embernek érzem magam”, vagy ,,Mintha megfiatalodtam volna”. Másoknak az volt az érzése, mintha belső világuk legmélyére jutottak volna el, de voltak olyanok is, akik egyszerűen csak nyugodtnak, ellazultnak érezték magukat.

Az öröm, a békesség, az erő és a szeretet forrásával találkozunk. Valóban csodálatos, ahogy ez az egyszerű gyakorlat hatni képes. Nagyszerű hatás lehet elérni pl. depressziósoknál is, de még azoknak is nagyon jó akik erőtlennek, üresnek érzik magukat.

A csakra-légzés segítségével, energiarendszerünket új, rendezett egységes erőkkel töltjük fel. Ezt a terápiás lehetőséget is kiegészíthetjük más terápiákkal pl. aroma-, drágakő-terápia vagy más.

2. ,,Chakra-Breathing”-légzés – Ebben az esetben képzeletükben a csakrák nem lassú és nyugodt, hanem erőteljes és gyors ritmusban lélegeznek ki és be. Ez a dinamikus légzés technika hatalmas ,,tűzet” éleszt bennünk. Ugyanakkor rengeteg erőre van szükségünk az elvégzéséhez. Egyesek számára ez az abszolút út, amely a csakrák megtisztulásához, aktivizálásához vezet. De mindenki haladjon csak a saját útján valakinek a legeslegtökéletesebb a nyugodt légzésre figyelő meditáció.

Mindegy, hogy melyik módszerrel használjuk légzésünket, ha tudatosan tesszük, mindenképpen nyert ügyünk van.

3. Színek belégzése.

 

8. Csakrák reflexzónái – Minden testrészünknek és szervünknek megvan a megfelelő reflexzónája. A legismertebb reflexzónák a talpon találhatók, de vannak pl. a kézen és a háton is.

A csakráknak is megvannak a megfelelő pontjai a talpon.

A talp szélén, a saroktól a nagylábujjig + a 2. lábujj. A tapasztalatok szerint a legtökéletesebb, ha a masszírozást könnyed, lágy, körkörös mozdulatokkal végezzük. Masszírozáskor gyengéden nyomogathatjuk is, a megfelelő pontokat. Minden ponton elegendő 2-3 perc. Először végezzük a jobb lábon majd a balon is.

Még jobb hatást érhetünk el, ha a szerető partnerünk végzi. Akkor volt a leghatásosabb, ez a terápia ha a megfelelő csakrának megfelelő irányú forgását követe a masszírozás iránya. Tehát a férfiaknál az első csakra jobbról, balra, a 2. balról-jobbra s így tovább felváltva, a nőknél pont ellenkező irányba. (Van, aki szerint mindkét nemnél ugyanarra, az óramutató járásával megegyező irányba). Ezáltal az energiák természetes áramlása tökéletesen kiegyenlítődik.

Miután kész, maradjunk pár percig csendben és nyugalomban. Ezen terápia után is előfordulhatnak a tisztulás testi tünetei pl. sírás, nevetés stb. Tapasztalatok szerint érdemes minden másnap elvégezni. Legtöbbször, 7 kezelés kell mire jelentkeznek a pozitív hatások. Természetesen ezt is lehet más terápiákkal kiegészíteni. Akár gyermekeknél is alkalmazható.

 

9. Bach virágterápia - Csakra cseppek.

A különleges Virágesszenciák képesek olyan frekvencián rezegni amelyek segítenek feloldani a lelki problémákat ezáltal megteremtve az adott csakra harmonikus működését. A csakra cseppekkel biztonságosan végezhető csakratisztítás és harmonizálás.

 

10. Ászanák - Az Ananda Marga rendszerében a jóga asanákat egy megfelelően képzett jóga tanár (acarya – ácsárjá) választja ki a tanítvány számára. Igen sok asana van, és mivel mindenkinek más a fizikai felépítése, mások az adottságai, ezért bizonyos asanák jobban, mások kevésbé illenek hozzánk.

Az asanák kiválasztásakor a jóga tanár figyelembe veszi az asanák a test finom idegközpontjaira, a csakrákra gyakorolt hatását is.

Két igen finom idegvezeték fut a törzsben, egymást ötször keresztezve a gerincoszlop közepén.

Ahol ezek az idegvezetékek keresztezik egymást, ott találhatók a csakra néven ismert pszichikai energia központok. E csakrák nem anatómiai szervek, de ok irányítják a hozzájuk közel elhelyezkedő szervek működését. Így például, ha valakinek légzéssel kapcsolatos problémái vannak, olyan asanákra van szüksége, amelyek a mellkas közepén levő csakrát erősítik. Emésztési problémák esetén olyan asanákat kell végeznünk, melyek a köldöknél lévő csakrát erősítik.

 

A tantra filozófiája azt tanítja, hogy a világ öt alkotóelemből épül fel, melyek az éter, a légnemű elem, a fény, a folyékony és a szilárd elem. Az emberi test is ezekből az elemekből áll, működésüket a csakrák irányítják.

Az asanák azon kívül, hogy fizikailag karban tartanak minket, az elménkre is fontos hatással vannak.

Ha mirigyrendszerünk az asanák hatására kiegyensúlyozottan működik, akkor elménk is kiegyensúlyozott lesz.

Az asanák azzal, hogy erősítik a pszichikai központokat, a csakrákat, segítenek ellenőrzésünk alá vonni az ezen csakrák által irányított mentális hajlamokat (vrttiket).

A jóga szerint az ember ötven fő mentális hajlammal rendelkezik, mint például a remény, a szeretet, a gyűlölet, a hiúság stb., amely hajlandóságok az alsó hat csakrában találhatóak. Forrás és a teljes cikk: http://www.anandamarga.hu/spiritualis1_3a.htm

 

11. A meditáció - Magasabb rendű élmények megélése a csakrákon keresztül .

 

12. A szeretet képes semlegesíteni a csakráinkat újra összezáró feszültségeket.

 

13. Ha a szív-csakránk nyitott, elérhetjük, hogy a többi csakránk is nyitva maradjon, és a bennünk rejlő erőket a lehető leghatékonyabban használja ki.

 

14 A csakráknak szükségük van a kellemes, szeretettel, örömmel végzett tevékenységekre. Pozitív, felemelő energiát árasztó helyekre. (Lehet ez akár a saját lakásunk: színekkel, látvánnyal (pl. képek), hangokkal stb.

 

15. Fő hangsúly legyen a szív-csakrán mivel ez a csakra képes semlegesíteni és eltávolítani s negatív hullámokat.

Ha sikerül megnyitnunk a szív-csakránkat, az emberekben egyre több pozitív tulajdonságot fedezzük fel, elkezdjünk becsülni őket és automatikusan csak a pozitív kisugárzásokat engedjük magunkhoz.

Különösen a szív-csakra tisztítására figyeljünk, hiszen ez a csakra-rendszer központja, itt van a szeretet, mely nyitottá tesz minket az élet és más emberek felé. A halvány rózsaszín hatására szív-csakránkban felébred a lágy, simogató szeretet és a gyengédség érzése. Ugyanezeket a hatásokat váltja ki a rózsakvarc, vagy a hárfa és hegedű lágy dallamai. De egy gyengéd, szeretetteljes érintés is megfelelő rezgést válthat ki a szív-csakránkban és elősegíti annak megnyílását és saját rezgésének aktívvá válását.

Források: Shalila Sharamon - Boo J. Baginski - Rejtett energiák

http://edenesszencia.hu/csakra-cseppek

 

http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek/111-dolog--mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-/111-dolog-mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-10.html

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=IDaxMaO-qvQ Csakratisztító -és harmonizáló meditáció

 

https://www.facebook.com/notes/gurza-%C3%A9va/csakraharmoniz%C3%A1l%C3%A1s/1278422152247932 Csakraharmonizálás

 

 

 

,,Rudolf Steiner szerint a felnőttek feladata, hogy gyermekeiket rózsabimbó módjára, vigyázva neveljék, megteremtve nekik mind a fizikai, mind a lelki és szellemi feltételeket ahhoz, hogy csakraszirmaik kibontakozhassanak."

 

 

 

 

 

 

A színek gyógyító hatása

A fény gyógyító erejét ismerjük, a színekét már kevésbé. Jóllehet a színek a ,,Fény” és ,,Napsugár” gyermekei. Ahol hiányoznak a színek, ott magány, sivárság és az élettől való félelem uralkodik. Ahol színes a környezet, ott fejlődés, élet, erő és öröm lakozik.  

Forrás: http://www.harmonet.hu/cikk.php?cikkid=875

Könyv: Aranyi Lászlóné – Gyógyító színek Bio Ter BT 2000

 

A színek varázslatos erejűek élénkítenek, nyugtatnak, gyógyítanak.

A színek vizualitása az egyik leghatékonyabb módszer, ha rendszeresen alkalmazzuk.

Egyetlen technikai titok, virágok, ásványok színeire van szükség.

Forrás: http://www.harmonet.hu/cikk.php?cikkid=2787

Könyv: Pauline Willis  -  A színterápia teljes kézikönyve Édesvíz Kiadó

 

 

szinek.jpg

 

szinek-hatasa.jpg

 

Vörös – Energetizál. Életerő, bátorság, önbizalom
A vörös szín izgalomba hoz, stimulál, felerősíti az érzelmeket, fokozza az étvágyat.

A vörös növeli az önbizalmat, erőt, energiát, dinamizmust kölcsönöz, növeli a szenvedélyt és segít a másik nem figyelmének felkeltésében. Ugyanakkor pszichológiai kutatások rámutattak, hogy vizsgáknál, előadások vagy prezentációk esetében a vörös környezet kifejezetten zavaró, mert izgatottá tesz, elvonja a figyelmet és fokozza a stresszt.

Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Felélénkít.
Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat, győzelemre irányuló akaratot jelez.

Vörös a figyelmet javítja A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent.

Akkor használj vöröset, ha előreláthatóan megerőltető napod lesz, vagy az immunrendszered nem működik túl jól, vagy ha esetleg úgy érzed, hogy nagyon kevés energiád van. A vörös szín a föld hatalmát foglalja magában, és minden szinten energiát nyújt. A vörös szín kapcsol össze bennünket a fizikai testünkkel.

Mindennek, amit el kell indítani, a vörös szín életerejére van szüksége.

Energetizáló, vitalizáló szín. A szenvedély, a szexualitás, az erő színe. Határozottá, magabiztossá tesz, erősíti az akaraterőt.

Hatása izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért használják, hogy élénkítsék a jó hangulatot és növeljék az étvágyat.

Piros – A tetterő fokozása

A pirosnak erős hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá.

Ha akadályok merülnek fel a munkája során, vagy híján van az energiának és a tetterőnek, válassza a piros színű kendőt, illetve a piros táblát, és vegye elő, tegye ki, tegye maga elé stb. Nézegesse gyakran piros színt munka közben, kapcsolódjon össze a szín erejével.

A piros szín energiát, vitalitást, tetterőt és elszántságot kölcsönöz nekünk, valamint hozzá­segít minket ahhoz az erőhöz, amely az érvényesü­léshez szükséges.

A piros szín akkor is kiváló, ha például fontos megbeszélés vagy értekezlet előtt áll, amelyhez különösen sok energiára és tetterőre van szüksége. Ebben az esetben a piros színnek mindvégig kísérnie kell önt az értekezlet folyamán, és folyamatosan ott kell lennie a látóterében.


Az antikvitásban a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője; Rómában a menyasszony tűzpiros fátylat visel, ez a flammeum

 

Narancssárga – Felfrissít. Derűlátóvá tesz. Boldogság, önbizalom, találékonyság.

Energetizáló, vitalizáló, meleg, aktív szín. Fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust és a kreativitást.

A vöröshöz hasonlóan a narancs erősen hat az érzékekre, a szexualitásra és a termékenységre.

Felfrissít, növeli a fizikai erőnlétet, mozgásra ösztönöz, enyhíti az izomfeszültséget, a görcsöket.

A narancssárga örömet visz a munkanapokba, és megerősíti az életkedvünket! A narancssárga a legjobb érzelmi ösztönző.

A narancssárga szín fokozza az összpontosítást és a kreativitást ad, és örömérzetet közvetít, megszabadít a korlátoktól, és javítja a reakciókészséget. Kedvetlen és borúlátó megbeszélés vagy értekezlet előtt? Akkor néhány percig összpontosítson a narancssárga színre, és lépjen kapcsolatba ezzel az energiával. Ez a szín majd jobb kedvre deríti és derűlátóvá teszi!

 

"Minden vizsgámra úgy készülök, hogy a könyvem egy narancssárga terítőn fekszik, így ha felnézek a könyvből, ezen a színen pihentetem a szemem. Mindig ötösre vizsgázom"

 

Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe.

 

Sárga – A csúcsforma megőrzésére. Inspirál. Bölcsesség, tisztánlátás, önbecsület. Jókedv.
A sárga a nap színe beragyogja hangulatát és meleget sugároz, inspirál, lelkesít, stimulál, erősíti idegeit.

Növeli a boldogságérzet, az optimizmust, energiával tölt fel, vitalitást kölcsönöz, és jó hatással van az idegrendszerre.

Energetizáló, vitalizáló szín. Kiűzi a fáradtságot testéből, lelkéből.

A vidámság, a boldogság, az életöröm és a könnyedség színe.

Felvidít, erősíti az önbizalmat, növeli a bátorságot és a tettrekészséget.

Jó hatással van az ítélőképességre, és segít a tisztánlátásban.

Pozitív gondolkodásra és optimizmusra késztet, hatásos a félelmek, a fóbiák, az érzelmi zavarok, illetve a depresszió kezelésében.

Hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.

Serkenti az agyi és mentális funkciókat. Képes fokozni a szellemi aktivitást. 

Javítja a koncentrációt, ezért tanuláskor, vizsgák előtt érdemes sárga virágokkal körülvenned magad.

Ha munka közben megállapítja, hogy alábbhagyott a szellemi rugalmassága, és elfáradt, vagy hirtelen úgy érzi, nincs igazán kedve folytatni a munkát, vegye elő, tegye ki vagy maga elé a sárga kendőt vagy a sárga táblát.

A sárga szín megint lendületbe hozza, tompítja a fáradtságérzetet, továbbá kedvez a kon­centrációs képességeknek és a racionális gondolko­dásnak.

A citromsárga tiszta gondolatokat kölcsönöz, növeli a tudatosságot, valamint stimulálja az érdeklődést és a kíváncsiságot. A citromsárga szín energiája a mentális énünkkel kapcsol össze bennünket, és nagyszerűen hat az emlékezőképességre, vagyis a vizsgákra való felkészülés során sokat segíthet, és növeli az önbizalmat

 

 

Rózsaszín – Nyugtató. Önbecsülést javító.

A szerelem és a szeretet színe, mely csökkenti a feszültséget, kimerültséget, és javítja az önbecsülést.

Serkenti az orgazmuskészséget.

A rózsaszín nyugtató hatással van a testre. Ez a szín még az izmokat is ellazítja.

Szimbolikus jelentése: rózsaszínben látni a világot. Feltétel nélküli szeretet, női megérzés, gondoskodás; együttérzés, törődés önmagunkkal is.

Egyensúly a szeretet nyújtásában és elfogadásában, melegséget visz az életbe. Nyugodt, tiszta lelkű, művészi beállítottságú emberek kedvelik ezt a színt.

A félelem ellenszere, megnyugtatást, gyengédséget ad, csillapítja a szeretet- és önbizalomhiányt, valamint az agresszivitást. A rózsaszín elutasításával önbizalomhiány, túlzott ragaszkodás, agresszivitás léphet fel. A sok rózsaszín sebezhetővé, kiszolgáltatottá tesz.

 

 

Zöld – Egyensúly, szeretet, önuralom, nyugalom. Pozitívabb Beszélgetések.
Tudatilag és érzelmileg is segít összhangba, egyensúlyba kerülni, valamint növeli a boldogságérzést és harmóniát sugároz.

A természet színe rendkívül nyugtató hatással van az emberre. A zöld szín segít az izmok, az idegek és a gondolatok megnyugtatásában. Megtisztítja és kiegyensúlyozza energiánkat, és ezáltal a megújulás, a béke és a harmónia érzését kapjuk tőle. A zöld ellazít, lenyugtat, ezért kifejezetten jó kimerültségre, idegességre.

Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, néha teljesen meg is szüntetheti őket. Az elégedetlenség érzését is jó irányba tereli.

Harmóniát és a szervezet megbomlott egyensúlyi állapotát helyreállítja. A zöld a feltétel nélküli szeretethez kapcsol bennünket, és arra használhatjuk, hogy egyensúlyba hozzuk az egész lényünket.

Nagyszerűen használható akkor, ha úgy érzed, hogy érzelmileg teljesen ki vagy merülve.

Energetizál és feloldja a szervezetében kialakuló blokádokat.

A zöld kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert.

Élénkíti az idegeket. Szabályozza a hormontermelést. Látványa megnyugtat és ellazít.

Enyhíti a stresszt, ezért jó hatású, amennyiben szerelmi csalódás keseríti. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára.

 

 

Kék – Stabilitást, békét sugároz. Tudás, egészség, határozottság, nyugalom.
A nyugalom és békesség színe.

A kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, harmónia, biztonság, nyugalom, a feloldódás, végtelenség érzését kelti.
A kék a béke, nyugalom és biztonság érzését kelti.

Csendességet, higgadtságot, stabilitást kölcsönöz és segít a harmónia megteremtésében, ezért is nagyon jól illik meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak.

Ez a szín nyugtatóan hat az idegrendszerre, és nagyszerű pihentető hatása van. A kék szín a mentális relaxálásban segít sokat.

Jótékony hatással van a stresszre. Felfrissít és lecsillapít, ha másképp nem tud nyugalomra lelni.

A kék szín a holisztikus gondolatokkal kapcsol össze bennünket, valamint bölcsességet és tisztánlátást ad nekünk, ami növeli a kommunikációs és beszédképességeinket.

Növeli a koncentrációt, ezért gyakran használják irodákban, mert segíti a kiegyensúlyozott, produktív munkavégzést.

A kreativitást javítja, fokozza - kreativitásra serkent.

Viselete bizalmat ébreszt a másik félben, bölcsességről, megbízhatóságról árulkodik.

Elégedettséget jelent.

 

 

Ibolyakék (Lila) - Lelkileg megnyugtató. Memóriajavító. Ösztönző. Gyulladáscsökkentő. Szépség, kreativitás, inspiráció.
A lila nyugtató hatású, misztikus és meditatív szín, ugyanakkor rendkívül inspiráló is, így segít a fizikai, lelki és spirituális fejlődésben.

A lila szín a bölcsességet, a méltóságot, a sikert és a jólétet szimbolizálja, viselése tiszteletet vált ki a szemlélőből.

Segíti a kikapcsolódást. Lelkileg megnyugtató. A színkutatók felfedezték, hogy a lila hozzásegít a belső egyensúlyhoz, mert a kék megnyugtat, a piros pedig felizgat. E kettő keveréke a lila, amely nagyon jó hatással van a hányatott sorsú lelkekre.

A lila jó hatással van az idegrendszerre, segíti az ellazulást, ezért nagyon jó álmatlanság ellen, valamint a kékhez hasonlóan gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A mértékletesség színe.

Egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között.

Misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását.

Mivel a lila a piros és a kék színek keveréke, egyszerre nyugtat és erősít, energetizál. Ez azt jelenti, hogy idegesség esetén egyszerre lazít, illetve megerősít, így hangulati válságok, érzelmi zavarok esetén kifejezetten hasznos.

A lila többet tud, mint kihúzni a gödörből: aktiválja az agy kreatív központját, serkenti a szellemire való koncentrálást. Ha tehát sürgősen jó tippre van szüksége, határidőre meg kell találnia a megoldást, lila filccel írja fel ötleteit! Aztán dőljön hátra, és hagyja, hogy beugorjon a legjobb megoldás!

Találékonnyá tesz

A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe.

A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés, amelyet az tesz lehetővé, hogy a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson, és ezáltal elvezesse az egyént a feltétel nélküli szeretethez.

Fejleszti a képzelőerőt és az alkotókészséget.

Találékonnyá tesz, javítja az intuiciót és az empátiát.

Véd a negatív energiáktól. Mivel védelmet sugall, lila színekkel vedd magad körül, ha úgy érzed, kiszolgáltatott vagy.

 

 

Indigókék (Királykék) - Átalakít és megtisztít. Intuíció, megértés.

Az indigókék szín energiája a tudattalan énünkkel kapcsol össze bennünket, és a segítségével megtapasztalhatjuk azt az érzést, hogy az egész univerzum részei vagyunk.

Ez a szín erősíti az intuíciót, a képzelőerőt és a látnoki képességeket, valamint növeli az álomlátási képességeket is.

Az indigókék erővel és hatalommal rendelkezik. Átalakít és megtisztít. Az indigókék a harmadik szem, a homlokcsakra, a jövő megtervezésének képessége. Az indigókék többet lát a láthatónál. Az igazságnak szenteli magát, felfedi az ismeretlent.

Az indigókék a jövőért küzd. Azt mondja, "véghez fogom vinni", ahelyett, hogy csak képzelődne róla. Az indigókék a gondolat tisztasága. Az indigókék az átalakító.
Az indigókék a szabályokat szent rítusokká alakítja. Az indigókék a harmadik szem felnyitója, lehetővé teszi, hogy átlássunk az anyagi világon. Az indigókék válsághelyzetben végtelenül lelkiismeretes és megbízható. Az indigókéknek mindig minden sikerül. Mindig készen áll a megmentésre.
Az indigókék arra ösztönöz, hogy lelki vezetők legyünk. Az indigókék a spirituális fertőtlenítőszer. Az intuíció indigókékkel kezdődik, amely az első lépés a magasabb tudás felé. Az indigókék összebékíti a tudományt és a vallást. Harmadik szeme lehetővé teszi, hogy meglássuk a hatás mögött a valódi okokat. Ennek megértéséhez dolgoznunk kell az indigókékkel. Az indigókék tudja mikor kell mozgósítani az energiákat, és mikor kell megállni. Az indigókék állandóan arra buzdít, hogy átvizsgáljuk gondolkodásunkat. Az indigókék felkészül a rejtélyek és lelki dimenziók birodalmára.

Az indigó az éjszakai égbolt színe - mély, sötét, bársonyos kék - mely egyben misztikus és kiismerhetetlen. Amikor feltekintünk rá, gondolataink befelé fordulnak, és elmerengünk az élet mélyebb értelmén. Ilyenkor ösztönösen hajlamosak vagyunk szellemileg meglátni olyan dolgokat, amelyek nem jutnának eszünkbe a világos, tevékeny nappali órák alatt.

Az indigó kitisztítja az elmét, valamint a vért, és megszabadít minden félelmünktől és aggodalmunktól, képessé tesz bennünket arra, hogy meghalljuk belső hangunkat, mely tudja, mi a legjobb számunkra.

Ha fejleszteni akarjuk magunkban ezt a pszichikus lehetőséget, akkor hatásos lehet, ha indigóval kezeljük magunkat, vizualizáljuk a színt, vagy pedig meditálunk rajta. Így magasabb rezgésszintre emelkedhetünk, melyen belső szemünkkel láthatunk.

Forrás: http://mandaland.hupont.hu/16/gyogyito-szinek

http://www.angyalka.eoldal.hu/cikkek/szinek-az-eltunkben/szines.html

http://www.noiportal.hu/main/npnews-3321.html?csz=2

http://mamikaoldala.blogspot.hu/p/kedvenc-zeneim.html

http://selfskills.hu/gyogyito-szinek/ forrás: Lontai IldikóNLE, 50plusz.hu

 

 

,,Kék

Nyugalmat sugároz

és növeli a koncentráló képességet.

A kék szín hatására jobb lesz a memorizáló képességünk is.

Segít a vérnyomás szinten tartásában, ezért érezzük magunkat nyugodtabbaknak a kék köpenyt viselő orvosok jelenlétében. Ugyan ez a magyarázata annak, hogy a kórházakban sok a kék felület.

Ez a szín ellazítja és nyugtatja az agyműködésünket, talán ez a magyarázat arra, hogy miért érezzük kipihentnek magunkat egy tengerparti nyaralást követően.

 

Zöld

A pszichológusok megfigyelték, hogy kapcsolat van a zöld szín és a komplex gondolkodás valamint a nyugodt és racionális viselkedés között.

A zöld szín a természet és növekedés irányába fordítja gondolatainkat.

A London-i Regent’s Egyetem kutatása szerint, azok a hallgatók, akik a zöld színnek voltak kitéve, nagyobb kreativitást mutattak társaiknál.

 

Rózsaszín

A rózsaszín csökkenti az agresszióra való hajlamot! Több elítéltet rózsaszínre festett cellákba helyeztek el, és a hatás szinte azonnali volt. A fogvatartottak kevésbé voltak agresszívek, izomzatuk ellazult, a csalódottság érzésük is alábbhagyott.”

http://filantropikum.com/manipulacios-technikak-5-modja-annak-ahogyan-a-szinekkel-befolyasolnak-minket 

Manipulációs technikák: 5 módja annak, ahogyan a színekkel befolyásolnak minket

A tanulmányok azt mutatják, hogy azt, hogy milyen módon észlelünk egy bizonyos helyzetet, nagyban befolyásolják a körülöttünk lévő színek.

Ugyanis, agyunkban, az egyes színek különböző érzelmekkel párosulnak.

 

 

Minden test ,,hullámzik". Ez azt jelenti, hogy nincs élettelen anyag, hanem sűrűségétől és szerkezetétől függően minden tárgy, az élő sejtekhez hasonlóan, egyedi rezgéseket bocsát ki, melyek mérhetőek.

A hullámokat hullámhosszal és frekvenciával mérjük, a szín is olyan hullám, mely színjelenségét éppen hullámhossza alapján nyeri el. Az ibolyaszínnek kicsi, a vörösnek ellenben nagy a hullámhossza.

Ebből az következik, hogy a fény és a szín energiák, és így az elektromágneses rezgések körébe tartoznak. Úgy is mondhatjuk, hogy a színek voltaképpen a fény különböző megjelenési formái.

Mivel a színek valójában elektromágneses rezgések, melyek sajátos frekvenciával rendelkeznek, így a szemen vagy a bőrön át fejtik ki hatásukat a beteg sejtekre, és korrigálhatják annak beteges vagy elváltozott rezgéseit.

A színek hatását látványosan nyomon követhetjük a pulzus, a hőmérséklet, a vérnyomás vagy a bőr vérellátásának megváltozásán.

Befolyásolhatják az oxigénellátást és az emésztő-nedvek elválasztását. A vérsejtek képzését is szabályozzák, erősítik az immunrendszert.
Szellemi-agyi szinten a színek élénkítenek vagy nyugtatnak, fokozzák meditációs vagy spirituális teljesítményünket - igény és színválasztás szerint.

 

A színeknek a testre, lélekre és szellemre gyakorolt hatásával nem csupán kezelni és gyógyítani lehet, hanem segítségükkel felismerhetünk kóros lelkiállapotot, problémákat, és diagnózist is készíthetünk.

Ezt a felismerést Max Lüschner svájci pszichológusnak köszönhetjük, aki a Lüschner-tesztnek nevezett eljárással megalkotta a színelmélet gyakorlati alkalmazását.

Max Lüschner szerint a vörös, a kék, a zöld és a sárga szín az emberi önértékelés négy alapvető érzésének felel meg. A vörös önbizalmat, a kék elégedettséget, a zöld önbecsülést, a sárga pedig belső szabadságot jelent.

 

A színekkel való gyógyítás menete, lehetőségei.

A színterápiát a természetgyógyászat keretei közt elsősorban kiegészítő kezelésként és megelőzési célokra alkalmazzák.
- A gyógyító először megkeresi, hogy milyen igényeket támaszt a test, a beteg melyik embertípushoz tartozik, mely színek felelnek meg neki a legjobban. Minden esetben alaposan megfigyeli a testi-lelki reakciókat.

- Inga, varázsvessző vagy kineziológiai izomteszt segítségével kiválasztja a megfelelő színt.

- Ugyancsak inga vagy izomteszt segítségével választja ki, milyen formában és mely helyeken alkalmazza a színrezgéseket. Ennek különböző formái:
- akupunktúrás pontokon történő kezelés
- talpreflexzóna - pontokon
- a fájdalom helyén
- színfürdő
- színes meditáció
- színes borogatás
- szín belélegzése

Forrás: www.shape.hu/rovat/eletmod/65_szines_tintakkal_almodni.html

 

 

Az egészséges szervezet a napfényből képes kiszűrni a saját működéséhez szükséges rezgéseket, de a beteg szervezetet a hiányzó frekvenciájú fénnyel külön kell sugározni.

A szembe sugárzott fény révén (szakemberrel vagy orvossal konzultálni)  harmonizálható az autonóm idegrendszer.

Szervezetünk már részleges színhiány esetén is azonnal reagál.

1. Pszichés sík - szín és fényingerek elektromos energiává alakulnak, szemből az agyba jut ahol előállít egy ahhoz kötődő reakciókat pl. Zöld erdő.

2. Fizikai sík - bőrön keresztül - pl. ruha vagy megfogni.

3. Vegetatív sík - a szín frekvenciája eljut a szervezet minden részébe, segítségével növelhető az energiaszint.

4. Test - táplálék - minden színből naponta enni

Tehát megfelelő színek látványa, viselése, ételek evése vagy kék szőnyegen meditálás.

 

 

http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek/111-dolog--mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-/111-dolog-mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-5.html

Színek - Színterápia - Színek gyógyító hatásai 35.