Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


111 dolog mely boldoggá, még boldogabbá tesz 13

2014.08.15

 

65. Vitaminok

Ha az ember fáradt, beteg vagy akár boldogtalan, a háttérben rendszerint vitaminhiány áll. A szupermodern molekuláris biológia legdöbbenetesebb felfedezése a következő: az orvosok gyakran rosszul ítélik meg és következésképpen rosszul kezelik azokat a közérzeti zavarokat, panaszokat és betegségeket, amelyeknek tulajdonképpeni oka a vitaminhiány.

A Brit Dietetikusok Társasága szerint fontos vitaminok hiánya okozza a borongós kedvet.

"...nincs az élő szervezetnek az a megbetegedése, ami ne lenne visszavezethető valamely mikroelemek hiányára..." (Dr. Linus Pauling)

 

Megfelelő ételek és kiegészítő anyagok helyettesíthetnek eredményesen bizonyos gyógyszereket: enyhíthetik a menstruációs panaszokat; javíthatják az anyagcserért, tökéletesíthetik az immunrendszer működését, működhetnek mint természetes fájdalomcsillapítók illetve mérsékelhetik a fáradtságot.

Meg kell tanulnunk, miből áll a kiegyensúlyozott étrend, és hogyan kell ,,helyesen táplálkozni”.

A legtöbb élelmiszert elkészítik, mielőtt megesszük, és így tápértéke lecsökken. Vegyük például a kenyeret és a gabonaféléket. Ma gyakorlatilag mindaz, amit ezek közül az üzletekben találunk, kizárólag szénhidrátot tartalmaz.

  • Az amerikai nők 80%-a kalciumhiányban szenved.
  • A fogamzásgátlót szedő nőknél a tabletta zavart okozhat a B6-, B12-, és a C-vitamin valamint a folsav hasznosulásban.
  • Egy cigaretta elszívása akár 100 mg C-vitamin hatását is tönkreteheti.

Inkább természetes vitaminokat szedjünk, mert pl. a szintetikus C-vitamin csak aszkorbinsav, míg a csipkebogyóból származó C-vitamin a teljes C-komplexet - bioflavonoidokat is tartalmaz, így a C-vitamin hatásosabb.

 

A Massachusettsi Műszaki Egyetem rákkutatói azt találták, hogy a C- és E-vitamin, valamint a káposztában, a kelbimbóban és más keresztes virágú növényekben található bizonyos vegyületek, az indolok hatékonyan gátolják bizonyos rákkeltő anyagok hatását! Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia egyik jelentésében megállapította, hogy a rákos megbetegedések 80-85%-át meglehetne előzni a helyes táplálkozással.

 

Ki hinné, hogy a vitaminok lelkiállapotunkra is erős hatással vannak? A mai modern pszichofiziológusok egyszerű biokémiai folyamatok eredményének tartják a boldogságot. A nagy gondolatok, lenyűgöző művészi alkotások sem jöhetnének létre a noradrenalin illetve a béta-endorfin közreműködése nélkül.

 

Sokan szednek gyógyszert, nem betegségek ellen, hanem, hogy kibírják a napot.

 

B-vitamin-komplex és a C-vitamin enyhíti a stresszt.

Az E-vitamin az állóképességet és az ellenállást.

B12-vitamin megszüntetheti a fáradtságot.

A vevőknek B-vitamin komplexet és B12-vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek.

 

Sajnos, a mi testsejtjeink sokszor hiába várakoznak – mert abban, amit megeszünk, túl kevés a vitamin („Ételed az orvosságod.” – Hippokratész). Így halott marad az anyagcsere, mi pedig korán öregszünk és megbetegszünk. Vitaminok nélkül ugyanúgy kiszáradnak a testsejtjeink, mint a virágok, ha nem jutnak vízhez.

A sok bámulatos, mind újabb és újabb elemző műszernek köszönhető, hogy egyre több csodálatos, elképesztő és néha teljesen valószínűtlen felfedezés születik ezen a téren. Még úgy tíz évvel ezelőtt is abból indultak ki, hogy 13 különböző vitamin létezik: A, C, D, E, K, és nyolc különféle B-vitamin. Azóta 13 B-vitamin vált ismertté, és némelyikük (B12 vagy a niacin) még hat különböző formában is megjelenik, amelyek az anyagcserében más-más módon szerepelnek.

A nemrégiben felismert kereken 500 karotin közül mintegy 60 számít az A-vitamin előfokának és kb. 110 karotin hatásosabb magánál a vitaminnál is. A C- és D-vitaminnak 4-4 különböző molekulája van, az E-vitamin tokoferolenjeiből pedig már egész tucatnyi ismert. Töméntelen meglepetést szereztek az utóbbi időben felfedezett pszeudó- és kvázivitaminok is. Ezek rendszerint fehérjemolekulák, amelyek hirtelen vitaminokként kezdenek működni, ill. vitaminokká alakulnak át. Ide tartozik pl. a karnitin, a pantonin, a koenzim-Q, a bioflavonoidok és más anyagok. Testsejtjeink állandóan vitaminokra éheznek. Nem elégszenek meg azzal, hogy hetente, vagy havonta egyszer hozzájutnak a vitaminadagjukhoz, hanem minden órában, minden percben, minden másodpercben áhítoznak rá. Ezért fejlesztett ki a természet, minden idők legzseniálisabb tudósa, „gyorsfutár-szolgálatot” a vitaminok számára. A gyomor- és bélrendszerből ugyanis a vitaminok sokkal hamarabb kioldhatók és sokkal hamarabb jutnak el a vér útján a sejtekbe, mint a tápanyagok.

Források: http://www.vital.hu/themes/health/vitamin1.htm

http://vitaminkanizsa.blogspot.hu/2012_12_01_archive.html

http://shelener.hu/asvanyianyagok.html

Earl  Mindell – Vitamin Biblia

5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc. Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

 

 

66. C-vitamin

Ennek a vitaminnak kiemelt szerep jut az idegek, a lelkiállapot, a közérzet alakulásában. A C-vitamin nélkül nincs öröm, nincs lelkesedés, nincs feloldódás.

Jó hangulatunknak pedig nem más a titka, minthogy a noradrenalin elősegíti a béta-endorfin nevű opiát peptid termelését, ami a szervezetünkben keletkező örömokozó drogot tartja életben. Az örömérzet szempontjából nem az a lényeges, hogy minél magasabb legyen a béta-endorfin-szint, ennél sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb képes legyen emelkedni. C vitamin jelenléte nélkül pedig mindez lehetetlen.

Az élőlények túlnyomó többsége megtermeli magának a C-vitamint - de az ember nem.

C-vitamin a legtöbb növényben szintetizálódik, és az aszkorbinsavat számos állat is megtermeli a maga számára. Az emberszabású főemlősök, az ember, egyes hal- és madárfajok (pl. lesőharcsa, füstifecske), és egyes emlősök, mint pl. a gyümölcsevő denevérek és a tengerimalacok, elvesztették az aszkorbinsav-szintetizáló képességüket.

Mivel a C-vitamint az ember szervezete nem tudja önmaga előállítani, s a bevitt C-vitamin pár óra alatt kiürül a szervezetből, ezért a napi többszöri pótlása logikusnak tűnik.

A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling, aki 90 évesen még előadó körutat tett. Azt írja, hogy a táplálkozásunk étrend-kiegészítőkkel, elsősorban C-vitaminnal való optimalizálása révén 25-35 évvel tovább élhetünk, mégpedig a legjobb testi állapotban, megőrizve pszichikai és fizikai teherbírásunkat és szellemi frissességünket.

Az optimális C-vitamin-ellátás nélkülözhetetlen az igazán jó életminőséghez és a hosszú élethez. A C-vitamin ,,gazdaságossá teszi a vérkeringést”.

Paul Lüth professzor kifejtette, javítja az oxigénhasznosítást. Mert kerékpár-ergométeren végzett kísérletek azt mutatták, hogy ha az ember C-vitamint vesz be, azzal olyan hatást ér el, mint egy edzéssel, vagyis mintha sporttevékenységet végezne, ahogy az a vérnyomáson és a pulzusfrekvencián stb. is leolvasható. Emiatt azonban még korántsem mondhatunk le az elegendő mozgásról.

Az öregedés a kötőszövetben kezdődik, és épp itt különösen hasznos a C-vitamin, mert segíti a kollagénképződést anélkül, hogy vegyülne a kollagénnel.

Döntő szerepet játszik a kollagén képződésben, a fogíny, a vérerek, a csontok, fogak, megújulásában, illetve gyógyulásában.

Elősegíti a szervezetben a vas felszívódását.

Stresszállapotban gyorsabban használódik..

Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket, a vérző fogínyt.

Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését.

44 klinikai vizsgálat metaanalízise során kiderült, hogy napi több mint 500 mg C-vitamin bevitele szignifikánsan képes javítani a szív- és érrendszeri betegek ereinek funkcióit.

 

A tudósok megállapították, hogy ezeknél a pácienseknél napi legalább 500 mg C-vitamin fogyasztásával drasztikusan csökkent az érelmeszesedés, a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázata.

 

Segít megelőzni a különböző típusú vírus- és baktériumfertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer műkését. Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.

Mérsékli sok allergiát előidéző anyag hatását.

Az amerikai gyerekek a javasolt napi felvétel felét sem kapják meg.

A legjobb az a C-vitamin-készítmény, a mely a bioflavonoidokból, heszperidinből és rutinból álló teljes C-komplexet is tartalmazza. A csipkebogyó-C-vitamin bioflavon-oidokat és különböző enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a C-vitamin felszívódását.

A C-vitamin a gyomor ételtartalmától függően 2-3 óra alatt kiürül a szervezetben.

C-vitamin megváltoztathatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményét. Aki napi 750 mg-nál többet szed ajánlatos magnézium kiegészítés vesekő képződés ellen. Magnéziummal és B6-vitaminnal valamit elegendő mennyiségű víz fogyasztással el lehet kerülni. A maximális hatás érdekében bioflavonoidokkal, kalciummal, és magnéziummal hat a legjobban.

A szén-monoxid tönkre teszi a C-vitamint ezért nagyvárosban élők növeljék az adagot.

Aki fogamzásgátlót szed annak is több kell belőle.

Ginsenget érdemes 3 órával C-vitamin vagy abban gazdag élelmiszer előtt bevenni, így a legoptimálisabb.

Források: http://www.gyornet.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=216&Itemid=225

Earl Mindell – Vitamin Biblia,

Internet

http://www.vital.hu/themes/health/vitamin1.htm

Kurt Tepperwein: Savtalanítás - A fiatalság forrása

http://gyogyszernelkul.com/a-c-vitamin-javitja-az-erfunkciokat/


A legtöbb gyógyszertárban kapható C-vitamint aszkorbinsavból állítják elő,

amely tulajdonképpen egy cukorszármazék, és voltaképpen akadályozza az immunrendszer működését, pedig éppen segítenie kellene.

http://filantropikum.com/igy-keszithetunk-c-vitamint-otthon-egyetlen-osszetevobol/ Így készíthetünk C-vitamint otthon egyetlen összetevőből!

A C-vitamin rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni.

Talán az egyik, ha nem a legfontosabb vitamin, amelyre nap mint nap szükségünk van.

A Csodaszer: C vitamin (Aszkorbinsav)

Sokat hallani a C vitamin (más néven aszkorbinsav) előnyeiről, de sokan nem tudják, hogy mire képes ez a Csodaszer. Ugyanis a C vitamin valóban csodákra képes. Cikkünkben megpróbáljuk röviden felvázolni azt, hogy miért fontos a C vitamin fogyasztása, és az milyen előnyökkel jár.

Állatok: nincs szükségük C vitamin fogyasztására

Kezdjük akkor mindjárt a legérdekesebb részével, melyet komolyan is kell venni. A gerinces állatok (kivéve a főemlősök, denevérek és az ember) többsége képes saját maga előállítani a szervezetéhez szükséges C vitamin mennyiséget. Így például a legkisebb kutyáktól kezdve a disznókon át a madarakig bezárólag. Ezért nekik roppant egyszerű életük van, mert nem kell odafigyelni a c vitamin bevitelére, ezért is betegednek meg az állatok ritkábban az embereknél.

Miért betegek az emberek?

Mert nem visznek be megfelelő mennyiségő C vitamint! Ha már a fenti példánál vagyunk, akkor elmondhatjuk, hogy az állatok ezért nem betegszenek meg.

No, de mennyi az annyi? Ha azt vizsgáljuk, hogy az állatok mennyi C vitamint termelnek, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy egy 68 kg-os ember számára naponta 12000 – azaz tizenkétezer – mg C vitamint kell a szervezetébe bevinni. Érdekes, de inkább elszomorító tény, hogy az orvostudomány az RDA szerinti szükséges mennyiséget 60 mg-ban határozza meg. Az ésszerű alternatív tudomány egyébként 3-15 g-ot javasol naponta az embereknek, tehát 3000 – 15000 mg szükséges ahhoz, hogy szervezetünk ellenálló legyen a betegségekkel szemben.

Ha utánaszámolunk, akkor hamar kiderül, hogy ezt a mennyiséget szinte majdnem lehetetlen táplálék (pl. csümölcsök) formájában bevinni, ezért szükséges azt külön vitamin formájában fogyasztani.

A C vitamin minden betegséget gyógyít!

Ez pontosan így van. Annyira szüksége van a szervezetünknek rá, mint a vízre. Ha egy bizonyos szint alá süllyed a testünkben lévő mennyiség, akkor meghalunk. Ilyenről azért nem hallani, mert a legtöbb élelmiszerben van aszkorbinsav (adalékanyagként), és táplálék formájában (gyümölcs, zöldség) is beviszünk valamekkora mennyiséget. Természetesen ez koránt sem egyenlő az ajánlott mennyiséggel, pusztán az életben maradást szolgálja.

Fontos: azért kell naponta fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja a c vitamint, hanem azonnal felhasználja (hiszen szüksége van rá), ezért rendszeres bevitel az indokolt.

Ha ilyen jó és nem veszélyes, miért nem hirdetik?

Mert, ha mindenki egészséges lenne, akkor nem lenne szükség gyógyszerekre!

Néhány (100g) növény C vitamin tartalma:

  • Csipkebogyó: 400mg
  • fenyőtű: 200mg
  • petrezselyemlevél: 185mg
  • paradicsompaprika: 180mg
  • zöldpaprika: 125mg
  • káposzta: 87mg
  • barack: 50mg
  • citrom: 45mg
  • burgonya: 24 mg

Ezek alapján most már tudod, melyik gyümölcsöt, vagy zöldséget érdemes fogyasztani : )

A C-vitaminnak két enantiomer párja létezik, úgymint az L-, és D-aszkorbinsav, valamint az L-, és D-izoaszkorbinsav. Az L-aszkorbinsav rendelkezik a legjelentősebb biológiai aktivitással.

Ami fontos! Csak 100%-ban L típusú aszkorbinsavat (C vitamint) szabad fogyasztani, mert az természetes eredetű, ezért bioaktív is. Ellentétben a D típussal. Ha nincs ráírva az adott készítményre, hogy milyen, akkor csaknem biztos, hogy D.

Az alábbi írás nem tudományos álláspont, csupán a rendelkezésre álló információk birtokában került publikálásra. Amennyiben C vitamin fogyasztására szánja rá magát, kérdezzen meg egy szakembert, vagy döntsön saját felelősségére. A cikkben közölt információkért felelősséget nem vállalunk! Üdv.: a Szerző http://www.ogyik.hu/a-csodaszer-c-vitamin-aszkorbinsav

 

Dr. Szent-Györgyi Albert a 30-as évektől egy oxidációs folyamat reakciós késését kutatta, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy ez valamilyen redukáló anyag meglétére utal. Észrevette, hogy ez az anyag a mellékvesekéregben és a citrusfélékben egyaránt előfordul, de ahhoz, hogy a kémiai felépítését is megvizsgálhassa, csak nagyon kis mennyiségben sikerült előállítania. Az is ismertté vált, hogy az emberi sejteknek szükségük van erre az anyagra, de csak növények és állatok tudják előállítani. Egyébként az emberen kívül, még egy faj van amelynek a szervezete nem képes a C-vitamin előállítására, ez pedig a tengerimalac.

 

Szent-Györgyi érdekes körülmények között jött rá arra, hogy a szegedi zöldpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusféle gyümölcsök. A legendák szerint utálta a paprikát, és amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett, rutinos, és higgadt férjként, veszekedés, vitatkozás helyett egy óvatlan pillanatban a köpenye zsebébe dugta, elfogyasztotta a vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és mivel sok más zöldség és gyümölcs után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén elővette a vacsoráról kimenekített paprikát, és munkához látott. Állítólag aznap éjjel a kezében volt a megoldás. Tudta, hogy megtalálta a C-vitamin aranybányáját. A korábbi apró, jelentéktelen mennyiségek után egyszeriben több kilónyit tudott előállítani. A környék zöldségesei nem tudták ekkor még, hogy hová tolja talicskaszám a piacokon megvásárolt paprikát, és, hogy mihez kezd vele.

 

Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezett sikeresen Szent-Györgyi Albert), vagyis a hexuron-sav azonos a C-vitaminnal.

 

Ekkor keresztelte el véglegesen aszkorbin-sav névre, méghozzá a skorbut megelőzésével kapcsolatban.

 

“Pár héttel később másfél kg vitamin volt a kezemben addig csak ezred-gramm mennyiségek voltak. Ezt szétosztottam az egész világon, és onnan tudtuk meg, hogy mi a C-vitamin pontos kémiai szerkezete. Ennek a következménye, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek az alapvető forrását.”

 

Napjainkban többnyire nem a vitaminhiány megelőzésére használják, sokkal inkább antioxidáns, sejtvédő hatása adja használatának a fontosságát.

 

Mire jó a C-vitamin?

Vízben oldódó vitamin, (emiatt nem is lehet túladagolni, de erről majd később) a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket.

A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt alkalmazva rendkívül hatásos tud lenni.
 

-          Jelentős szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.

 

-          A C-vitamin felszívódásában segítenek az ún. bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek. A C-vitamin és a vas is segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben.

 

-          A vitamin fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében. Bár, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.

 

-          A C-vitamin-készítmények enyhíthetik a nátha tüneteit és elősegítik a gyógyulást,

 

-          Más vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozhatja az allergének (pl. virágpor, állati szőr) kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.

 

-          Egy 1999-es tanulmány bebizonyította, hogy napi 500 mg C-vitamin, ha hosszú távon fogyasztjuk, a kialakul szív és érrendszeri károsodásokat visszafordítja. 30 nap múlva már jelentkezett a hatás!

 

-          2002-ben bebizonyították, hogy a vér magas C-vitamin tartalma védi az érfalak izomzatát, megőrzi az erek rugalmasságát. A vizsgálat napi 2500 mg C-vitamin fogyasztását javasolja.

 

-          Egy 2004-as vizsgálat szerint napi 1 g C-vitamin csökkenti a vérnyomást fiatal embereknél. Tehát a hangsúly a megelőzésen van!

 

-         Egy 492 nővel végzett tanulmány kimutatta (53 és 73 év közöttiek), hogy több mint 10 éven keresztül szedett C-vitamin jóvoltából a hályog százalékos esélye náluk 60%-kal alacsonyabb, mint azoknál akik nem szedtek C-vitamint. Azoknál a nőknél volt a legjobb az eredmény, akik 400-800 milligrammot kaptak naponta.

 

-         Néhány orvos C-vitaminnal kezeli a rákot. Laboratóriumban egy csőben vizsgálva nagy dózisú C-vitamin megölte a ráksejteket. Ezért alkalmaz sok orvos intravénás, nagy adag C-vitamint a rák ellen alternatív terápiaként. Számos betegnél, természetesen nem mindnél, megállt vagy lelassult a rák folyamat.

A C-vitamin 2-3 óránként kiürül a szervezetből, ezért a vér C-vitamin tartalmának fenntartásához a hagyományos (nem kérleltetett felszívódású) C-vitamint 2-3 óránként pótolni kell!

Forrás. http://www.vitaminlexikon.hu/c-vitamin/

 

 

67. E-vitamin

Sokoldalú vitamin, mely szív- és érhálózatunk, idegrendszerünk, bőrünk, és hajunk egészségi állapotáért felelős, valamint elősegíti szervezetünk regenerációs folyamatait, javítja a sebgyógyulást, és a szexuális életminőséget is kedvezően befolyásolhatja.

Aki E-vitamint szed hosszabb ideig megőrzi a fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Aki E-vitamint szed oxigénnel látja el a szervezetet, és ezáltal fokozza az állóképességet.

Mérsékli a fáradtságot.

Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben.

Az E-vitamin és a szelén szinergista hatású. Fokozza az A-vitamin hatását.

Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön.

Vizelethajtó hatása van, így csökkenthető a vérnyomást. Megakadályozza a véralvadékok keletkezését illetve azok oldódását. Enyhíti a lábikra- és lábizomgörcsöket. E-vitamin javíthatja a rossz vérkeringést.

·  Az E-vitamin fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében. Az E-vitamin azáltal, hogy megvédi ezeket a sejteket és molekulákat, jelentős gyulladásgátló hatással bír, amely nagyban hozzájárul pl. az asztma, a gyulladásos ízületi betegség tüneteinek enyhítéséhez.

·  Az E-vitamin szabad gyökökre gyakorolt kedvező hatása hozzájárulhat a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentéséhez.

·  Az E-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. E-vitamin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, segít csökkenteni a változó kori menopauza okozta hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát és hozzájárul a cukorbetegség okozta szövődmények kockázatának csökkentéséhez. Ez a vitamin nagyon fontos szerepet játszik az érrendszeri megbetegedések elkerülésében is.

Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt több E-vitaminra van szüksége.

Klórozott víz fogyasztása esetén a táplálékkal kevesebb E-vitamin jut a szervezetbe. ( A klórozott víz tönkreteszi az E-vitamint). Ezért aki klórozott vizet iszik jól teszi ha joghurtot eszik. Ez a legjobb módja, hogy a klór által elpusztított bélbaktériumokat pótolja.

Forrás: http://www.vitaminstation.hu/hu/e_vitamin

http://www.vitaminstation.hu/hu/e-vitamin-termekismerteto

Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

 

68. B-Vitaminok

B-vitaminok – idegeink táplálói és szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, ők indítják be a zsír és a fehérjék anyagcseréjét.

A B-Complex vitamin hatóanyagai számos fontos élettani folyamatban részt vesznek. A korszerű összetételű B-Complex a B-vitamin család összes fontos tagját tartalmazza.

Miért van szükségünk a B-vitaminokra?

  • mert szükségesek az idegrendszer normál működéséhez (B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitamin, kolin),
  • mert részt vesznek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok nukleinsavak anyagcseréjében, és a sejtszintű anyagcsere folyamatokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin)
  • mert szükségesek a normál izomműködéshez (B1-vitamin),
  • mert részt vesznek az energiatermelő folyamatokban (B2-, B3-, B12-vitamin)
  • mert hozzájárulnak a haj, bőr, köröm épségének megőrzéséhez (B2-, B3-vitamin),
  • mert részt vesznek a normál vérképzésben, és vér normál homocisztein szintjének fenntartásában (B6-, B12-vitamin, folsav)
  • mert szerepet játszhatnak a táplálék energiává alakításában (B12-vitamin),
  • mert szükségesek a normál sejtosztódáshoz (B12-vitamin, folsav),
  • mert hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez (B1-, B6-, B12-vitamin, folsav),
  • mert hozzájárulhatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez (B6-, B12-vitamin, folsav).

http://www.vitaminstation.hu/hu/jokedv_csomag_termekleiras

 

A stressz kimeríti a B-vitamin készletet. Minden stresszállapot után növelni kell a B-komplex bevételt.

Az ötvenes években használtak először nagy dózisban B- és C-vitamint pszichés megbetegedések kezelésére

A B-vitaminok együtt hatásosabbak.

A vevőknek B-vitamin komplexet és B12-vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek.

 

Egyes vitaminok a B-komplex családból serkentik a dopamin és noradrenalin hormonok termelését. Egyik közülük a B9 vitamin. Ha hiányzik a szervezetünkből, nyűgösek és érzékenyebbek leszünk, ugyanakkor az álmatlanság is gyötörni kezd. Egy másik vitamin, a B1 pedig megkönnyíti a cukrok energiává való változását, ezáltal antidepresszáns hatással is bírnak.

http://filantropikum.com/evessel-hozd-meg-a-kedved-anelkul-hogy-elhiznal/

 

 

B1-vitamin (Tiamin) - Az életöröm forrása

,,Szellemi vitamin”-ként is ismert, mert kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.

Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését.

Sokan fordulnak valamilyen panasszal idegorvoshoz, amikor pedig betegségüket B1-vitamin hiánya okozza.

Ez a hiány rendszerint állandó, kínzó fáradtsággal, ingerlékenységgel, étvágytalansággal, feledékenységgel, koncentrációra való képtelenséggel, alvás-zavarokkal, és kedvetlenséggel jár.

Az agy és az idegsejtek kényesebbek, mint bármelyik más testsejt (amely a zsírt és a fehérjét is energiává tudja változtatni), ugyanis ezek csak glükózt fogadnak be a zsírmolekulákat be sem engedik a sejtek belsejébe. Ha az idegsejtek nem jutnak állandóan megfelelő adag glükózhoz (vércukor), felőrlődnek abban az erőfeszítésben, hogy nagyobb felületen érintkezhessenek további arteriolákkal, a legparányibb véredényekkel, amelyekből táplálékot szívhatnak. Az idegsejt védőrétege a myelinréteg kitágul, elveszti természetes sűrűségét és viszkozitását, azt a pontosan meghatározott nedvességi fokot, amelyre a benne lévő foszfor és fehérjeanyagoknak feltétlenül szükségük van.

És akkor itt maradnak a „csupasz”, sebezhető idegek, amikor az ember már egyetlen szótól plafonig ugrik, semmiben nem leli örömét és reggel, a felkeléskor azt sem tudja, hogyan fogja kibírni ezt a napot.

·        Ez a vitamin a tápanyagok rövidtávfutója, amikor az a feladata, hogy a vérbe és a sejtekbe kell eljutnia. A szénhidrátok a gyomorban és a belekben elsőként emésztődnek meg, ezért a vitaminok, mondjuk a gabonafélékből, igen gyorsan kiszabadulnak.

Elősegíti a növekedést.

Ebből betegség, stressz és műtét alatt nagyobb a szükséglet.

Különösen a búzacsírában, a korpában, sörélesztőben, minden teljes őrlésű gabonafélében és a barna rizsben fordul elő bőségesen tiamin.

 

B2-vitamin (Riboflavin) - Életünk motorja. Stresszállapotban megnő az igény.

Különösen sok riboflavinra van szüksége annak, aki lelki- vagy testi stresszben él, mert csak ez teszi lehetővé a stresszhormonok (pl. az adrenalin) kiválasztódjanak a mellékveséből.

·        Ha sok energia fogy, mint pl. sportolásnál, otthoni nagytakarításnál, a diszkóban táncolásnál, vagy ha a pajzsmirigy különösen buzgó, és sok temperamentumról gondoskodik, akkor a követelménynek megfelelően több riboflavin áramlik a véren át a testsejtekben. A pajzsmirigy szabályozza a riboflavinenzimek képződését, és főleg a sejthez kötődésüket. A tiroxin pajzsmirigyhormon gyújtósként működik a sejtben, égeti a glükóz- és zsírmolekulákat. A riboflavin is megteszi a magáét annak érdekében, hogy az így nyert energia átalakuljon izomtevékenységgé. Szerepe van a vitaminnak minden asszimilációs eljárásban is, pl. amikor a fehérjéből szép izomzat és feszes hús lesz.

·        A sport, a torna, a dzsessztánc, a kocogás mind hatékonyabban járul hozzá a jó erőnlétünkhöz, ha étrendünkön riboflavinban gazdag ételek szerepelnek. Előfordul, hogy hiába izzadunk bele a mozgásba, a tréning riboflavin hiányában nem anabolizálódik, ill. nem változik át energiává. Ilyen estben a sportolás inkább fáraszt, semmint felfrissít. Megfelelő mennyiségű B2-vitamin nélkül tehát hiábavaló a sport és a torna, mert így nem képződnek segítségükkel izmok.

Amerikában a riboflavin hiánya fordul elő a leggyakrabban.

Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását.

A kutatások bizonysága szerint a riboflavin fokozza a vaskészítmények hatását, így csökkenti a vérszegénységet.

A Candida-albicans-fertőzésben szenvedők a riboflavin jótékony hatását tapasztalhatják.

Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészséges tőle a bőr, a köröm és a haj.

Valószínűleg hosszú diéta, cukorbaj és fekély esetén hiánya lesz. Fogamzásgátlót szedők, szoptatós és terhesnek egy kicsivel több mint egy átlag embernek.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

B3-vitamin Niacin (nikotinsav, niacinamid, nikotinsavamid) - Boldogítja az idegeket

Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer egészséges működéséhez. A niacin hiánya negatív személyiség változásokat idéz elő.

Bámulatos ütemben képes a niacin bántalmakat és betegségeket meggyógyítani, tempója a C-vitaminéval hasonlítható össze. Kár, hogy a természet nem tud beszélni, másképpen gyakran kiáltana fel: „Ne rohanj rögtön orvoshoz, és fogorvoshoz! Próbálkozz először az én patikámmal!” A természet orvosságai: nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, és mindenekelőtt vitaminok!

A szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is elő tudja állítani. Azok az emberek akik B1-, B2-, B6-vitamin hiányban szenvednek, nem képesek triptofánból niacint képezni.

A niacin egyike a legfontosabb anyagoknak az elektronok továbbításában és az élő sejtek energiatermelésében.

Nélkülözhetetlen a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) továbbá a kortizol, a tiroxin és az inzuluin szintéziséhez a szervezetben.

Növeli a szervezet energiáját a táplálék megfelelő hasznosítása révén.

Tetszetősebb, egészségesebb bőrt kölcsönöz.

Segít megakadályozni a migrénes fejfájást, illetve mérsékli. Fokozza a vérkeringést, és csökkenti a magas vérnyomást. Segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és gyakran a rossz szájszagot. Csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet.

Hiánybetegség: Pallegra. dermatitis – a bőr gyulladása, idegrendszeri tünetek: agresszivitás, demencia, levertség, álmatlanság

A napfényre különösen érzékeny bőr gyakran jele a niacinhiánynak.

Aki az idegeinek és az izmainak némi abrakot akar adni, az szerezzen be sörélesztőt (gyógyszertárak, gyógynövény boltok). Ez nem csak sok niacint és riboflavint tartalmaz, hanem más B-vitaminokat is, így a króm nyomelemet olyan összetételben, ami fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásához.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

B5-vitamin (kalcium-pantotenát, pantenol, pantoténsav) - Karcsúvá és jó közérzetűvé tesz

Hozzájárul, hogy az előrelátható vagy már kialakult stresszhelyzetek ellen védekezhessék.

Véd a fáradtság ellen. Elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer kifejlődését.

·        A stresszhormonok, mint a kortizol, és mások, azt a célt szolgálják, hogy izgassanak, felkorbácsoljanak, a szívműködést és a koncentrációképességet erősítsék. Csak így leszünk ugyanis abban az állapotban, hogy a stressz követelményeinek megfeleljünk ®akár vészhelyzetben, munkahelyi, vagy házi konfliktusokban, megerőltető tevékenység közben, vagy sportnál. Ilyenkor a pantoténsav is hozzájárul, hogy éberek és frissek legyünk.

Még egy módon növeli ez a vitamin az erőnket és a vitalitásunkat, központi alkotóeleme ugyanis a koenzim-A-nak, minden vitalitás őrelemének. Ebben az enzimben a pantoténsav-molekulán függ az adenozin-trifoszfát(ATP)nevű energiarészecske. Ez az ATP teljesen fel van töltve energiával.

Életfontosságú a mellékvese normális működéséhez. Nélkülözhetetlen a zsírok és a szénhidrátok energiává történő átalakításához.

Szükség van rá az ellenanyagok szintéziséhez, valamint a para-aminobenzoesav és a kolin felhasználásához.

Elősegíti a sebgyógyulást. Az ellenanyagok termelődése révén segít a fertőzéseket leküzdeni.

Hiánybetegség: Hypoglycaemia, nyombélfekély, vér és bőrpanaszok.

Napi 1000 mg-nál csökkentheti az izületi gyulladások fájdalmát, de orvossal konzultáljon.

Allergiánál 1000 mg C-vitamin és B5-vitamin reggel és estre enyhülést hozhat.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

B6-vitamin (piridoxin) – Ez egy vegyület csoport prodoxin, piridoxiál, pridoxamin.

Segít megakadályozni különféle ideg- és bőrbetegségeket. Elősegíti a triptofán átalakulását niacinná.

Minden hatodik ember csak azért betegszik meg, és azért vannak különféle panaszai, mert kevés a B6-vitamin a szervezetében. A modern anyagcsere-biokémikusok meggyőződése, hogy kereken 110-féle közérzeti zavar, panasz, sőt komoly megbetegedés is a B6-vitamin hiányára vezethető vissza.

Nélkülözhetetlen az ellen anyagok és a vörösvértestek képződéséhez. A zsírok és aminosavak megfelelő felszívódását biztosítja.

Ha tartósan lelki, vagy testi stressz alatt állunk (ami sajnos majdnem mindnyájunkkal megeshet), olyankor a mellékvesekéreg stresszhormonokat, ún. glükokortikoidokat bocsát ki, és ezek őrjöngve felgyorsítják a fehérje-anyagcserét, hogy új erőket mozgósítsanak a stressz ellen. Ilyenkor a legutolsó B6-vitamin-tartalékok is elhasználódnak, és az értékes természetes nyersanyagoknak csak morzsái maradnak meg a mintegy 120 többi enzimfeladat teljesítésére.

Enyhíti a hányingert.

Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak, megfelelő szintézisét.

Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, kézzsibbadást, a végtagok ideggyulladásainak néhány formáját.

Csökkentheti a cukorbeteg inzulinigényét. Nem kevésbé fontos a piridoxin szerepe az elraktározott szénhidrátok, vagyis a glikogén kiszabadításában az izmokból a vérbe. Ez a folyamat gondoskodik az egyenletes glükóz,- vagyis vércukorellátásról.

·        Szerepe van a piridoxinnak az öröklődési anyagok sejtmagba építésében is, tehát a sérült sejtek megjavítása, a sejtek növekedése és egészséges osztódása is az ő felelősségi körébe tartozik.

·        Segít továbbá a vörösvérsejtek és festékanyaguk, a hemoglobin előállításában is.

·        A 22 féle aminosav (a fehérje építőköve) nagyon különbözik egymástól, és szervezetünk anyagcseréjében igen eltérő feladatokat lát el, így aztán egy idegen soha fel nem ismerné, hogy valójában 22 testvérről van szó. Alig néhányuk közt van hasonlóság. Ennek megfelelően tökéletesen eltérő vegyi kezelésre van szükség ahhoz, hogy hajlandók legyenek közreműködni a hatalmas anyagcsere üzemben. A piridoxin, ez a valóban bámulatos B6-vitamin pontosan ismer minden aminosavat, és ismeri mindannyiuknál a trükköt, amellyel a testünket alkotó vegyi reakciók trillióinak gépezetébe bevonhatja. Ezenfelül fontos szerepe van a piridoxinnak a zsír-és szénhidrát-anyagcserében is.

A piridoxin sok egyéb feladata mellett gondoskodik a nátrium (Na) és a kálium (K) egyensúlyáról a testnedveinkben.

Ez elsősorban az idegrendszerünket érinti, mert a Na-ionok irányítják az impulzusokat többek között az izmok idegsejtjeiben. A Na a konyhasó része, ez gyűjti össze a vizet a testsejtjeinkben.

Ha túl sósan eszünk mindent, vagy túl kevés B6-vitamint fogyasztunk az vizesedésre, ödémákra vezet a lábszárban, az arcon vagy a kézen.

Sok embernek csak azért nagy a hasa, mert kevés piridoxin van a vérében

A piridoxin hozza létre a májban a transzaminázokat, azokat az enzimeket, amelyek az aminosavak továbbhasznosítását végzik. Az enzimek szabályozzák a fehérje szükség szerinti anyagcsere-felhasználását.

·        Mi, mai emberek sokkal kevesebbet mozgunk, mint őseink 10 vagy 100 000 évvel ezelőtt, így aztán rendszerint kielégítő a táplálékkal felvett fehérje izomaminosav-tartalma (hacsak nem vagyunk fanatikus bodybuilderek, vagy kalapácsvetők). Ezzel szemben 70-szer annyi lelki és idegstresszt kell kiállnunk, mint az őseinknek,®munkahelyi stressz, teljesítmény követelmények, megélhetési gondok- bajok, konfliktusok, szorongás, depresszió stb. formájában. Minderre esetleg általában elég a fehérje, de ritkán elég a B6-vitamin a fehérje feldolgozására. Ezért fogyasszunk B6-vitamint, piridoxint, de ne kövessük el azt a hibát, hogy gyógyszertárban csak magát a piridoxint szerezzük be. A B2-vitamin (riboflavin) nélkül a B6-vitamin még az ¼-ét sem éri. Minden B-vitamin csak abban az összeállításban hasznos, ahogyan a természet kitalálta. Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat a sörélesztő, a melasz, és mindenekelőtt a házilag őrölt gabonafélék. Mi, közép-európaiak tulajdonképpen mindnyájan piridoxin-hiányban szenvedünk, mert a liszt előállításakor gyakorlatilag a teljes piridoxin mennyiséget eltávolítják.

·        Ezt a vitamint nem tárolja a máj, 8 órán belül eltávozik a vizelettel, ezért helyes napjában 2-szer (délelőtt és délután) házilag őrölt gabonafélékből összeállított müzlit ennünk ® mert ez a létező legjobb idegnyugtató.

Vízoldékony.

Nagy fehérjetartalmú étrend mellett megnő az igénye.

Izületi gyulladásra szedett penicillamin-készítmények kezeltnek érdemes szednie.

Hiánybetegségek: Bőrproblémák.

A legfőbb természetes forrásai: Sörélesztő, búzakorpa, búzacsíra, máj, vese, szív, katalupdinnye, káposzta, malasz, tej, tojás, marhahús.

Napi 2-10 g ideggyógyászati rendellenességet okozhat. De éjszakai nyugtalanságot és élénk álmokat is okoz a túl sok. Napi 500 mg-nál több nem kéne.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

 

B9-vitamin (Folsav) - A jókedv garanciája

A folsav (B9 vitamin) komplex B-vitamin, amely szoros összefüggésben áll az idegrendszer működésével. Fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában és javításában. Hiányában ingerlékenység, depresszió és álmatlanság alakul ki. A kipihentség és a tiszta fej fontos a jó hangulat szempontjából. A folsav energiát és kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosít

Több életöröm a folsav segítségével.

A folsav szorgalmasan dolgozik az életörömünk megvalósításán, főleg a metionin idegfehérje anyagcseréjében. Ekkor keletkezik ugyanis két idegátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-megnyugtató, boldogító szerepet tölt be, örömteli gondolatok édeni tájaira visz, és esténként egészséges álomba ringat.

A noradrenalin az aktív nappali örömgyártó, aki lelkesen vezet bennünket harcba a stresszproblémák ellen - vagy legalábbis ezt kellene tennie. Mindkét anyag a folsav segítségével szintetizálódik .

Forrás: http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/folsav.html

 

 

B12-vitamin (kobalamin) – Kis adagokban hatásos. ,,Vörös vitamin”-ként is ismert.

A B12-vitamin enzimatikus fő feladata a metionin előállítása, amely a meleg érzelmekről, szeretetről, örömről és jókedvről gondoskodik. A depressziós emberek agyának szinte mindig alacsony a metionin-szintje. A metionin gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékban: húsban, halban, sajtban található. A B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) olyan munkacsoportot alkot, amely igen élesen az agyra és az idegekre szakosodott. Ugyanis ez a 3 anyagcserehuszár segíti elő az ún. monoaminok felépítését.

A B12 rendkívül gyorsan megszabadítja a szervezetet a mentális problémáktól, szorgos háziasszonyként kiseprűzi a testből a fáradtságot, csüggedést, szorongást, gondot és depressziós hangulatokat.

Egészségesen tartja az idegrendszert. Mérsékli az ingerlénységet. A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. 

Növeli a szervezet energiáját.

Folsav és B12 vitamin a leghatásosabb vitalizáló kezelés.

A B12 támogatja a folsav molekulák milliárdjait a kolin ideganyag előállításában (a saját testünkben), annak érdekében, hogy az idegeink egészségesen működjenek és meg tudjuk állni a helyünket a mindennapos stresszhelyzetekben.

·        Az állandósult B12-vitamin-hiány első tünetei csak 3-6 év után jelentkeznek, így mindazok, akik már reggel felkeléskor tele vannak gonddal, idegesek, ingerlékenyek, valószínűleg évekkel ezelőtti hibás étrendjüknek köszönhetik pszichikai labilitásukat.

·        A testsejteknek a B12-vitamin-hiányából keletkező katasztrofális állapotát nem lehet a vérből megállapítani.

·        Az idegsejthez viszont sürgősen szükség van a vitaminra, hogy közreműködhessen a myelin védőhártya fehérje, vagy zsírszerkezetének felépítésében. A myelin a B12-vitamin nélkül leépül, az idegsejt körüli védőréteg lehámlik, vagy elpusztul. Az idegek csupaszok, sebezhetőek lesznek, a beteg rendkívül ideges lesz és hamarosan ijesztő tünetek jelentkeznek a végtagjaiban: zsibbadás, bizsergés, majd az első bénulások.

·        Újabban felfedezték, hogy a B12-hiány karnitinhiányra is vezet. A karnitin egy ún. kvázivitamin®kihalássza a zsírmolekulákat a vérből és elszállítja őket a mitokondriumokba, a test égetőkamráiba, az oxidációhoz, vagyis az energiatermeléshez. Karnitin nélkül magas volna a lipidszint a vérben, mert a zsír nem használódna el.

A B12-vitamin a szervezetben az ideg-és más sejtek egészségének megőrzését segítő enzimek újrahasznosulási körfolyamatában játszik kulcsfontosságú szerepet.

E vitamin szükséges az idegrost tengelyfonala körüli, az idegi ingerületek gyors átvitelét biztosító „velőhüvely” (myelin) előállításához.

Szerepe van a gyerekkori növekedésben, az étvágy kiegyensúlyozásában és az egészséges vörösvérsejtek termelésében.

A vitamin erőteljesen kiveszi a részét a fehérje, zsír-és szénhidrátok anyagcseréjében és szorosan együttműködik a C-vitaminnal, a folsavval és a pantoténsav nevű B5-vitaminnal.

Javítja a koncentráló-, emlékező és egyensúlyozó képességet.

Nőknek segít a menstruáció alatt és előtt.

A B12 az egyetlen vitamin, vagy egyetlen tápanyag, amely kobaltot tartalmaz, tehát olyan nyomelemet, amely nélkülözhetetlen az egészségünkhöz.

Nem túlságosan jól szívódik fel a gyomorból (ezért a nyújtott hatású=retard jobb és így szorbittal kombinálva a vékonybélből felszívódhat ) és kalciumhoz kell kapcsolódnia, hogy tökéletesen szívódjon fel.

A jól működő pajzsmirigy segíti a felszívódását.

A zsírok, szénhidrátok és fehérjék megdelelő felhasználását biztosítja.

Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, így megelőzi a vérszegénységet.

Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.

A legfőbb természetes forrásai: Máj, marhahús, sertéshús, tojás, tej, sajt, vese.

Sok alkohol fogyasztónak szüksége van a pótlásra.

A sok fehérje fogyasztónak több kell belőle.

Viszont aki nem eszik tojást és tejtermékeket annak pótolnia kell ezt a vitamint.

·        Közérzetjavítás: A B12-vitamin közvetve szerepet játszik fontos idegi ingerületátvívő anyagok, pl. a nyugalomérzetet biztosító szerotonin és dopamin előállításában. Mivel ezek a vegyi anyagok szabályozzák közérzetünket, alvásritmusunkat és egyéb agyi folyamatainkat a B12-vitaminnak közérzetjavító hatása van.

·        Kimerültség: Manapság az orvosok számos, az energiaszinttel összefüggő probléma kezelésére alkalmazzák a B12-vitamin-kiegészítőt és injekciót. A vevőknek B-vitamin komplexet és B12-vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek.

·        Gyengén látás: A B12-vitaminban szegény táplálkozás miatt meggyöngült látást kiegészítő adásával korrigálni lehet.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

 

B13-vitamin (orotsav)

Magnézium-orotát formájában adva oldja a szorongást és a feszült állapotokat, enyhíti a pszichovegetatív kimerültséget.

Gátolja a koncentráló- és emlékezőképesség csökkenését.

Közreműködik a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében.

Megvédhet bizonyos májműködési zavaroktól és korai öregedéstől.

A legfőbb természetes forrásai: Gyökérzöldségek, tejsavó.

 

B15-vitamin (pangamansav)

Eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetetlen része, ezért a szó szoros értelmében, nem vitamin.

Az oroszok vezették be, mert olyan eredményeket kaptak. Magyarországon nem hivatalos.

Meghosszabbítja a sejtek élettartalmát. Elősegíti a fehérjeszintézist.

Közömbösíti az alkohol utáni vágyat. Gyógyszerfüggőséget megakadályozza.

Gyorsan elmulasztja a fáradtságot. Fokozza az immunválaszokat.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Véd a levegőszennyezettség ellen. Enyhíti az anginás és asztmás tüneteket.

Hiánybetegség: Kevés az adata, de eddig szívbetegség, mirigy- és idegműködési zavarok, valamint az élő szövetek csökkent oxigénellátottságára utalnak.

A legfőbb természetes forrásai: sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.

 

Biotin (H-vitamin) – Vízoldékony. B-vitamin komplex tag.

Az aszkorbinsav szintéziséhez biotinra van szükség.

Nélkülözhetetlen a normális zsír és fehérje anyagcseréhez.

A biotinnak fontos szerepe van a glikogénnek a májban és az izmokban tartalékolt szénhidrátnak a felépítésében, valamint segítségével az összesen 22 létező aminosav (a fehérje építőkövei) közül 16 alakulhat át glükózzá. Ez a folyamat is rendkívül fontos a stabil vércukorszint fenntartásához.

·        Tehát a biotin stabilizálja a vércukorszintet. Agyvelő-és idegsejtjeink kizárólag a glükózt, vagyis a vércukrot fogadják el energiaforrásként. Ezért kell a vércukorszintnek állandónak lenni, a legelőnyösebb 80-100 mg glükóz 100 ml vérben. Ha ez a szint csak 60 mg Þidegesek, ingerlékenyek, szorongók és fáradtak vagyunk, 40 mg-nál Þ reggelenként a felkeléskor gyötör a gondolat, hogy ezt a napot valahogy végig is kell csinálni, 30 mg-nál Þ már képtelenek vagyunk eleget tenni a mindennapos kötelezettségeinknek. Egyetlen valójában ártatlan összezördülés, egyetlen visszautasítás ideg-összeroppanáshoz vezet. A túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia) a legújabb népbetegségek egyike, szinte minden 2. ember állandóan, vagy időnként szenved tőle.

·        A nők csak 300 gr glükózt tudnak tárolni, a férfiak viszont 400-at. Ezért van az, hogy a nők hamarabb lesznek idegesek, vagy esetleg depressziósak, és gyakran szenvednek álmatlanságtól, mint a férfiak.  Mindez elég ok arra, hogy vigyázzunk a megfelelő biotin-ellátottságra.

·        A biotin segít a fehérje feldolgozásában, az anyagcsere során fontos szövetségese más B-vitaminoknak, így a folsavnak, a pantoténsavnak és a B12-nek. Ráadásul hozzájárul a zsírsavak felépítéséhez és a zsír elégetéséhez.

A biotin szépségvitamin kéntartalma segítségével sima bőrt, dús hajat és erős körmöket varázsol. A biotinhiány igen gyorsan jelentkezik: a faggyúmirigyek kórosan működnek, a haj hullani kezd, és a fejbőr korpásodik, a körmök is hamarabb beszakadnak.

A biotin szinergista módon hat ezét a leghatásosabb B2-, B6- és A-vitaminnal együtt pl. a bőrt egészségesen tartják. A B-vitamin-csoport többi tagja mellett a magnézium és a mangán segíti a biotin felszívódását. A H-vitamin kiegészítőt étkezéskor célszerű fogyasztani.

Megakadályozza hogy a haj megőszüljön. Jó hatást értek el vele a kopaszság elleni kezelésében.

Enyhíti az izomfájdalmakat. Csökkenti a test és az arc ekcémáját és a dermatitist.

Hiánybetegség: Nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere zavarok, a test és az arc ekcémáját.

 

Kolin – B-vitamin komplex tag, lipotróp (zsírokat emulgáló) hatású.

Nyugtató hatást fejt ki. Ha ideges vagy ,,fel van húzva” segíthet.

Az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben.

Segíti a koleszterinszintézis szabályozását. Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakba vagy az epekövekbe. Koleszterint és zsírt oldó (emulgeáló).

Egyik a kevés olyan anyagoknak amelyek áttudnak hatolni az úgynevezett vér-agy gáton, amely megvédi az agyat többek közt az étrendi változások hatásaitól.

Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést elősegítő vegyület képződik belőle.

Megkönnyíti az idegimpulzusok haladását, különösen azokat, amelyeket az agy az emlékezés folyamatában felhasznál.

A diák teljesítményét kolinban gazdag ételek fokozott fogyasztásával növelheti.

Segít leküzdeni az időskori emlékezetvesztést (napi 1-5 g-os adagokban)

A májban segít a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében.

A legfőbb természetes forrásai: tojássárgája, szív, zöld levelű főzelékek, élesztő, máj, búzacsíra, lecitin.

Mindig a többi B-vitaminnal szedje.

 

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

 

69. D-vitamin

A D-vitamin természetesen nemcsak a csontjainkra hat. A csonterősítésen kívül még gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről, segítségével nyugodtak, optimisták vagyunk (akárcsak a B-vitaminokkal). Ezenkívül fokozza a hormonképződést és javítja a vérkeringést. Méregtelenítő hatása is van, mivel a szervezet ólommentesítését látja el. De nem szabad elfelejtenünk megemlíteni azt sem, hogy a jó szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez is D-vitaminra van szükség. Kiváló gyógyír depresszió ellen is (a mellékpajzsmirigy hormontermelését is rendbe teszi). Asztma, szívbetegségek, cukorbetegség, akné megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint a D-vitamin hiánya továbbá szerepet játszik az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis), osteoarthritisban.

Egyébként a D-vitamin nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, ami az aktív D-hormon képződését segíti. Köznapi nyelven azonban - zsírban oldódó - vitamin.

 

Megtudhatod, hogy miért lehet a D-vitamin az egyike a legfontosabb tápanyagainknak, kit veszélyeztet leginkább a hiánya, és mik a legbiztonságosabb módjai, hogy D-vitaminhoz juss.

 

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, a kalcium és a foszfor felszívódását segíti, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására.

A D-vitamin hormonszerű természetes anyag vagyis nem ugyanott hasznosul a szervezetben, mint ahol termelődik. A szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból alakítja át.

A D-vitamin hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem az immunrendszert befolyásolva a szervezet működésének egészét érinti. Számos betegség megelőzésében kiemelt szerepet játszik. A D-vitamin zsírban oldódó, elraktározódó vitamin. A gyűjtőnév alá tartozik a D1, D2, D3 vitaminok. Van D2 és D3 vitaminunk. A D2-vitamin (ergokalciferol) növényi ergoszterolból, a D3-vitamin (kolekalciferol) állati eredetű és jobb a felszívódása - a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben a napfény hatására képződik. A D3 vitamin a D-vitamin legjobban felhasználható formája a szervezet számára. A D3 vitamint tápanyagokkal vesszük fel: tejtermékek, tojás, tőkehal, tőkehal máj-olaj.

Éjszakai munkásoknak, Fogamzásgátlót szedőknek is több kell.

Azok a gyerekek akik nem D-vitaminozott tejet isznak, kapjanak külön D-vitamint.

Sötét bőrű embereknek északi országokban több D-vitamin kell.

A D-vitamin A- és C-vitaminnal, valamint kolinnal, kalciummal és foszforral hat a legjobban.


A D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból napsugárzás hatására alakul át. A D-vitamin egyedülálló jellegzetessége, hogy kialakulásához a bőrünket rendszeresen érő napsugarakra van szükség, egész pontosan az UV(ibolyántúli)-sugárzás azon tartományába eső sugarakra, amelyek képesek a bőrünkben lévő szteroidokat D-vitaminná alakítani.

A szervezet a D-vitamint koleszterinből állítja elő. A reakciót az UV-sugárzás indítja be. Először a D-vitamin előanyaga alakul ki, amely a májban és a vesékben alakul át aktív formává és lesz a szervezetünk számára hasznosítható. A D-vitamin a többi zsírban oldódó vitamintól eltérően nem raktározódik el a májban.

Egy tökéletes világban soha nem kellene aggódnod az elegendő D-vitamin bevitele miatt. A tested ugyanis magától termeli azt. A trükk csupán annyi, hogy a bőrödet hetente néhány nap 15-30 percen át direkt napsugárzás kell, hogy érje. De az UV-sugarak, amik stimulálják a D-vitamin termelését, egyúttal bőrrákot is okozhatnak. Így a legtöbb szakértő nem ajánlja a napfény igénybevételét a problémás időszakokban (például nyáron délelőtt 11 és délután 3 óra között) a szükséges D-vitamin megszerzéséhez. Nyáron a napi igény fedezéséhez elegendő napi fél óra napfényen való tartózkodás. Télen azonban megnő a táplálékainkkal felvehető D-vitamin jelentősége. De mivel bőrünk védelmében fényvédő krémeket kell használnunk, nyáron is előfordulhat, hogy nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetünkben. A csecsemőket és kisgyerekeket nem érheti közvetlen napfény, és bőrüket árnyékban is magas faktorszámú fényvédő krémekkel kell védeni. Ezért a kismamák és a gyerekek táplálkozására is kiemelten fontos kellő hangsúlyt fektetni.

D-vitamin igényünket nagyjából 90 százalékban a napsugárzás hatására előállított D-vitamin fedezi.

 

Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással felvett mennyiség nem olyan jelentős.

Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.

 

Az utóbbi években elég sok szakirodalom jelent meg, amely azt mutatta be, hogy a D vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. S mivel a D vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. A D vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is, és az alacsony D vitaminszint a vizsgálatokban bejósolta idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét. A magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.
Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D vitamin vényköteles gyógyszerként való kezelésével megakadályozzák az embereket abban, hogy az egészségüket megóvják.
Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-adagolas.htm

 

Hivatalos jelentések szerint: a D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben.

Egy friss tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves korosztály körében a D-vitamin hiány 50-60%-ot is meghaladja átlagosan.
Pár év múlva a ma D-vitamin hiányban (a cikk szerint csupán elégtelen bevitel) szenvedő gyerekek olyan jól jövedelmező betegségekkel jelentkeznek a gyógyszertárakban, mint rák, depresszió, csontritkulás, elhízás és szívbetegségek, amiket számos kutatás hozott szoros kapcsolatba a D-vitamin hiányával.

Miért ilyen alacsony a gyermekek D-vitamin szintje?

Elsősorban civilizációs problémákra vezethetők vissza, másodsorban a szülői teljes tájékozatlanságra.
A napfény hatására a testünk képes maga előállítani D-vitamint és ha megfelelő az étrendünk az ételeinkből is képesek vagyunk hasznosítani. Mivel azonban a gyermekeink életmódja ma már olyan, hogy többet ülnek a számítógép előtt, mint a játszótéren, sőt, ma már szinte egész nap az iskolában vannak, így nem tartózkodnak napsütésben (vagy legalább természetes fényben és levegőn) naponta egy-két órát. A gyors és készételek vitamin tartalma sem elegendő, így a napfény hiánya és az elégtelen táplálkozás eredményén nincs is mit csodálkozni.
Másik nagy tévhit, hogy nyáron ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között.! Illetve ez talán helyes, ne tartózkodjunk tűző napon, de a levegőn és árnyékban, vagy félárnyékban igen!

A napolaj és ózonlyuk üzletág nyáron szinte naponta szajkózza, milyen veszélyes a napon tartózkodni és mára elérték, hogy senki nem tudja, hogy a napfény létfontosságú tápanyag, azt viszont mindenki tudja, hogy milyen veszélyes! Megemlíteném itt azt is, hogy azt elfelejtik hozzátenni, hogy a napfényvédő krémeik legalább 5 rákkeltő anyagot tartalmaznak, tehát csak akkor kenje magára valaki, ha megunta az életét. A napvédő krémek miközben felszívódnak a bőrön keresztül valóban védőréteget képeznek a bőrünkön... ezzel viszont csak azt érjük el, hogy a D vitamin előállításunkat gátoljuk, a szervezetünket viszont plusz mérgekkel is terheljük.

A D vitamin hiány szintjét a „hivatalos szervek” a megállapított normál értékhez képest nagyon alacsonyan állapították meg, ebből pedig az következik, hogy az optimális egészséghez szükséges D-vitamin szintet talán a gyermekek 90%-a sem éri el. Megfelelő D vitamin szint elérése helyett krónikus D-vitamin hiánytól kialakult betegségek megjelenésével kell számolniuk rövidesen.

Sajnálatos módon a "hivatalos szervek" ahelyett, hogy a hiány megszüntetésén törnék e fejüket, inkább üldözik és betiltják azokat a vitamin készítményeket, amelyek elegendő mennyiséget tartalmaznak például D-vitaminból, hogy a fenti hiányt némileg ellensúlyozzák. Ahelyett, hogy megtanítanák a szülőknek és a tanároknak a legfontosabb tudnivalókat a napfényről vagy a vitaminokról, tevőlegesen járulnak hozzá a gyermekek beteggé tételéhez.

 

A D vitamin pozitív hatásai

Mindezért úgy gondolom, hogy egy felelősségteljes szülő odafigyel arra, hogy a gyermeke az év minden napján tartózkodjon eleget természetes (nap)fényben, megfelelő vitamindús ételek kerüljenek minden nap a családi asztalra és nem utolsó sorban a ma már nem titok D vitamin hiányát megfelelő készítményekkel pótolja. Mindez természetesen vonatkozik magára a szülőre és az idősebb korosztályra is egyaránt!
Láthatod, hogy a D vitamin szintünket nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, pótold a krónikus D vitamin hiányt 500X2000 NE-t tartalmazó D3-vitamin készítményünkkel!

Forrás: http://biowellnatura.hu/slug/eltitkolt-vitaminhiany---avagy-miert-szedj-d-vitamint-az-oszi-teli-honapokban.html

 

Legtöbben tisztában van azzal, hogy a D-vitamin az erős csontokért szükséges. A D-vitaminnak egyetlen fontos feladata van, ez pedig nem más, mint a bélből felvett kalcium kalciumsóit beépíteni a csontokba és a fogakba. Tehát a D-vitamin felelős azért, hogy csontjaink épek és egészségesek legyenek. Ezenkívül még szabályozzák a foszfor háztartásunkat is. D-vitamin nélkül nem létezik erős csontváz.

Most kiderül, hogy ez a vitamin, vagyis inkább annak hiánya milyen szerepet játszhat az asztma, a rák, a depresszió, a szívbetegség, és a diabétesz kialakulásában, valamint a súlygyarapodásban.

 

A kielégítő D3 vitamin-ellátottság egy nagyon fontos tényező, melynek mélyreható következményei vannak az emberi szervezetre nézve.

A D3 vitamin hiányát, és annak rendszerint súlyos következményeit szinte minden területen kimutatták már, a teherbeesés elmaradásától a rákos megbetegedésekig. Ezek a kutatások ritkán jutnak el a magyar olvasókhoz, ha igen, akkor is legfeljebb valamelyik internetes bulvárlap egészségesnek álcázott rovatában - sokszor ellentétes értelemmel. Tartsuk emlékezetben, hogy a lenti "csodákat", vagyis a tolószék elhagyását mindössze napi 7000 egység D vitamin  okozta!

 

 

A D-vitamin egy olyan speciális hormon, amelyre szervezetünk minden szövetének szüksége van. Megfelelő mennyiségben csak akkor állna rendelkezésünkre, ha az Egyenlítő környékén élnénk, és mindennap félmeztelenül a napon tartózkodnánk. De hála a modern kutatás eredményeinek, mai viszonyaink közt is lehetővé vált, hogy kialakítsuk az evolúciósan optimális D-vitamin-szintünket. A mai kor emberénél ugyanis - hasonlóan a folyamatos C-vitamin-hiányban szenvedő középkori tengerészekhez - a D-vitamin fel nem ismert hiánya a legkülönbözőbb súlyos betegségek kialakulásához vezethet, amelyeket aztán a nyugati orvoslás méregdrága gyógyszerekkel és beavatkozásokkal próbál - meglehetősen sikertelenül - kezelni. Vitaminhiányt azonban csak vitaminbevitellel lehet megszüntetni!
Az egészség - ahogy mondani szokás - bármennyit megér. Ehhez képest a D-vitamin filléres tétel. Ám amíg erre nem ébred rá az egészségügyi kormányzat és az orvoslás, nem tehetünk mást, mint hogy a saját kezünkbe vesszük egészségünk védelmét.

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=16033026988A090DD6E47CA932C713C63B07C013E67CA90A1DAE2ACFGSUBUQREMQNKAXNLBQXVHXCDBSKAYCEWP33FF7D5150BABD45271E467FA18A5261FAF7EF2C2EAF85F2AF6B&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=AIA&BookID=722402&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&CBDiscount=&LastDays=20&navsource=

 

- D-vitamin, az egészséges szívért: Kutatások bizonyították, hogy az idősebbeknél nagyobb a szívproblémák kockázata.

- Asztmára: A kutatások a nem megfelelő D-vitamin-szint és a súlyosabb asztma között is kapcsolatot véltek felfedezni. Azok az asztmás gyerekek, akiknek nincs megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetükben, többször kerülnek kórházba és több gyógyszert használnak.

- Magas vérnyomás: Egy tanulmány szerint a magas vérnyomásban és D-vitamin-hiányban szenvedő embereknek 2-szer nagyobb eséllyel volt kardiológiai panaszuk, mint másoknak. A D-vitamin-hiány nem köthető kardiovaszkuláris problémához azoknál, akiknek nem magas a vérnyomásuk.

- Fogromlás ellen.

- Rák ellenes: Bizonyítottan felveszi a harcot a daganatos betegségekkel szemben, csökkenti a daganat gyakoriságát, gátolja annak sejtosztódását. Talán van, akit meglep, de gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a D3-vitamin  gátolni képes többféle rákbetegség kialakulását. Sőt, a sejt-proliferációra  gyakorolt hatását illetően szakmai publikációkban már azt sem tartják kizártnak, hogy fennálló rákbetegség esetén szerepe van az áttételek kialakulásának és a meglévő tumorsejtek további szaporodásának megakadályozásában! Egy kutatatásban a D-vitamin-hiányban szenvedő nőknél 94%-kal nagyobb eséllyel diagnosztizálták a rák továbbterjedését, mint a D-vitamin-hiányban nem szenvedőknél. A D-vitaminhiányban szenvedőknek ráadásul 73%-kal nagyobb esélyük volt a halálra az elkövetkezendő 10 évben. Más tanulmányok szerint a D-vitamin védelmet is nyújthat a mellrákkal szemben. 17 fajta rákbetegségkialakulásában a D-vitamin hiánya szerepet játszik.

- Cukorbetegség ellen: Hiánya többek közt inzulinrezisztenciához vezethet, így jelenléte segít megakadályozni a cukorbetegséget és az elhízást is. Egy új kutatás során megtalálták az esetleges okát az elhízásnak és a 2-es típusú diabétesz széleskörű elterjedésének a gyerekeknél: nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű D-vitamint. Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak, akár napfény, akár az étrend által, kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek.

- Depresszió ellen: Kiváló gyógyír depresszió ellen is (a mellékpajzsmirigy hormontermelését is rendbe teszi). Bizonyos kutatások az alacsony D-vitamin-szintet összekapcsolták az idősebbeknél kialakuló depresszióval. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a D-vitamin hiánya a mellékpajzsmirigy fokozott hormontermelését okozza. Az alacsony D-vitamin-szint és a magas parathormon szint pedig a depresszió súlyosságához köthető.

- Akné. Sok tizenéves fedezi fel magától, hogy az akné egyik legjobb ellenszere a napozás. Ha valakinek aknéja van, a vér D-vitamin szintjét fel kell vinni 60-80 ng/ml-re, és az akné egyszerűen eltűnhet.

- Influenza: D-vitamint illetően az utóbbi 10 évben jelentős kutatási eredmények kerültek napvilágra. Dr. John Cannell, a Vitamin D Council alapítója vetette föl legelőször azt a hipotézist, hogy az influenza nem más, mint a D-vitamin-hiány egyik megnyilvánulása. Támogatja az immunrendszert és a fertőzésekkel szembeni küzdelmet sejtszinten, fokozza az immunválaszt.

- Légúti fertőzések megelőzése: Más tanulmányok eredménye is azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a hétköznapi légúti infekciók megelőzésében, mint a nátha és az influenza. Azok a betegek, akiknek alsó légúti megbetegedésük van – asztma, tüdőtágulat – a légúti infekcióikért részben felelős lehet a D-vitamin hiány. Létezik tehát jó néhány bizonyíték arra, hogy ahhoz, hogy elkerüljünk mindenféle infekciót, a D-vitamin ellátottság optimalizálása lenne az abszolút a legjobb stratégia,– valamint hogy a szezonális influenza valódi oka a D-vitamin hiánya – nem pedig a vírus önmaga.

- Segíti a kalcium beépülését és ezáltal a csontképzést.

- A sejtosztódás, sejtdifferenciálódás, sőt a magzati fejlődés folyamatába is beleavatkozik.

- Elhízás ellen: Segít az ideális testsúly megtartásában. Hiánya többek közt inzulinrezisztenciához vezethet, így jelenléte segít megakadályozni az elhízást és a cukorbetegséget is.

-Szabályozza a hormonrendszert, elősegíti annak egészséges egyensúlyát.

- Izombántalmak:  Öt, súlyos izombántalomban szenvedő beteg esetét mutatjuk be, akiknél a  betegség a D-vitamin hiányával hozható összefüggésbe. Az izomgyengeséget korábban mindegyik páciensnél egyéb okokkal: az időskorral, a diabétesz  szövődményével vagy általános kimerültséggel magyarázták. A D-vitamin pótlásával négy-hat hét alatt sikerült megszüntetni a fájdalmakat és  visszaállítani a normál izomerőt. Négy beteg teljesen visszanyerte mozgásképességét, és D-vitaminszintjük is normalizálódott, míg az ötödik beteg  mozgásképessége jelentősen javult. Az USA északi államaiban a krónikus D-vitaminhiány következményeként fellépő izombántalom valószínűleg sokaknál hozzájárul a mozgásképesség elvesztéséhez és az általános egészségromláshoz. E  hiánybetegség ismerete és kezelése jelentősen javíthatja a D-vitaminhiányban  szenvedő lakosok mozgásképességét és életminőségét.

- Kutatások szerint a D-vitamin hiánya továbbá szerepet játszik az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis), osteoarthritis, csontritkulás, izomgyengeség nagyobb mértékű D-vitaminhiány esetén súlyos izombántalmak alakulhatnak ki, főleg a törzshöz közeli izmokban (gyakoriak a félrediagnosztizált esetek). Nagy-Britanniában és Észak-Európában jól ismerik a napsütés hiánya miatt  fellépő D-vitaminhiányt.

- Több mint 2000 gén szabályoz.

- Erősíti az immunendszert. Betegségmegelőzó, preventív hatása van.

 

Megelőzés:

Pl. Cukorbetegség esetén, illetve annak megelőzésére - D-vitamin-hiányos területeken a cukorbetegség gyakrabban fordul elő, és téli hónapokban, amikor a D-vitamin-hiány gyakoribb, romlik a 2-es típusú cukorbetegek állapota.

Megelőzési célból MINDENKINEK:

Télen és tavasszal, napfény szegény hónapokban. Szervezetünk télen nem jut elegendő napfényhez, ami a D-vitamin előállításához kell, így érdemes a személyes vitaminszintünk felmérése, a szükséges szeméyles D-vitamin pótláshoz.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. A D-vitamin megfelelő szintje csökkenti a rizikót a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

Más tanulmányok eredménye is azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a hétköznapi légúti infekciók megelőzésében, mint a nátha és az influenza.

 D-vitamin kivizsgálás központunkban

A vizsgálatot PhD. Dr. Polgár Marianne szakrendelésén lehet kérni. A vizsgálat laboratóriumi mintavétellel és egy dezitometriás vizsgálattal jár, ami teljesen fájdalommentes. Ezt követően a 2. konzultáció során történik meg az eredmények kiértékelése, és az individuális terápia beállítása.

Forrás: http://www.allergiakozpont.hu/d-vitamin-hiany

 

D2 vagy D3? Ez itt a kérdés

A D-vitamin étrendkiegészítők két formában elérhetők: D2 és D3. Mindkét verzió hatásos, és akármelyik szedhető az elegendő D-vitamin bevitele érdekében. De a 2 nem egyenlő a 3-mal. A D3 az a fajta D-vitamin, amelyet a test készít, és a legfrissebb jelentések szerint a D3 több mint 3-szor hatékonyabb lehet a D-vitamin-szint gyors növelésében és hosszabb ideig marad a szervezetben, mint a D2-vitamin.

Mennyi D-vitaminra van szükséged?

A szükséges D-vitamin mennyisége a kortól és a rizikó faktoroktól függ. Az ajánlott napi bevitel, amit ellenőriztek az 50 év alattiaknak 200 IU, 50 és 70 év között 400 IU, a 70 évnél is idősebbeknek pedig 600 IU. A fiataloknak, főként a gyerekeknek naponta 400 IU D-vitaminra van szükségük.

A D-vitaminszint ellenőrzése

Létezik egy egyszerű vérteszt (a D 25 hydroxyvitamin szintet méri), amit az orvos írhat elő számodra. Habár a legtöbb orvos csak akkor végezteti el, ha kéred.

D-vitamin és a gyógyszerek

A szteroidos gyógyszerek beleavatkozhatnak a D-vitamin-anyagcserédbe. Ha szteroidokat szedsz, mindenképpen beszéld meg az orvosoddal a D-vitamin kérdését. Ugyanez igaz a keményebb gyógyszerekre, mint például az epilepsziás görcsök elleni gyógyszerekre, vagy a koleszterinszint-csökkentők.

Mennyi a túl sok?

Van egy felső határa is annak, hogy mennyi D-vitamin szedése biztonságos. A napi 2000 IU az a mennyiség, ami még biztonságos, de egyes szakérők szerint a limit sokkal alacsonyabban van. Habár nem is kell több D-vitamint szedned, hacsak nem az orvosod írja azt elő.

(Sz.L.) Forrás. http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/2202/D-vitamin

 

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely epesók segítségével oldódik ki az élelmiszerekből és fehérjére van szükség ahhoz, hogy eljusson a májba, mivel a vizes vérben nem lehet zsíranyagot szállítani. A májból a D-vitamin a vesébe jut, ahol feltöltődik és ezután már tökéletesen megfelelő lesz arra. hogy beépüljön a csontokba. Felszívódását az A-vitamin nagyban javítja, tehát érdemes együtt fogyasztani őket.

Erre a zsírban oldódó vitaminra, amit kalciferolnak is hívnak, a gyerekek számára napi 5 mcg-ra, a felnőttek esetében 10 mcg-ra van szükség.

Szerencsére szervezetünk is elő tudja állítani a bőrben, így D-vitamin elegendő mennyiségű napozással is pótolható. Persze ezzel óvatosan kell bánni: ne napozzunk 10-16 óra között, a fehér bőrűek kerüljék a tűző napot, stb.

Ezenkívül rengeteg élelmiszerben megtalálható a D-vitamin. Először a csukamájolajból vonták ki, mivel ebben található meg a legnagyobb koncentrációban: 2 kávéskanálnyi mennyiség 240 mcg-ot tartalmaz. De kitűnő D-vitamin forrás a hering, a makréla, a lazac, a szardínia, a tonhal, a tej, a teljes kiőrlésű gabona, a tojás és még a máj is.

Források: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=12

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11785/a-d-vitamin-jelentosege-szervezetunkben

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/2202/D-vitamin

http://dvitamint.hu/a-csodalatos-d-vitamin/d-vitamin-forrasok/#ixzz39Wx9Dhzo

http://d-vitamin.hu/

http://www.allergiakozpont.hu/d-vitamin-hiany

http://www.vitaminfarm.hu/hir.php?cmnewscmd=n&cmnewsid=d-vitamin

http://betuleves.wordpress.com/2013/04/20/ebben-van-a-vitamin-okossagcsomag-a-d-vitaminrol/

http://biowellnatura.hu/slug/eltitkolt-vitaminhiany---avagy-miert-szedj-d-vitamint-az-oszi-teli-honapokban.html

http://www.welldorado.com/d-vitamin-dosszie/50-d-vitamin-es-a-rakbetegseg

http://www.welldorado.com/d-vitamin-dosszie/407-d-vitamin-es-az-izomproblemak